Siirry pääsisältöön

Sitoumuksen tehneet yritykset toivat käytännön ratkaisuja Baltic Development Forumin ja EU:n Itämeri-strategian kokoukseen Turussa

Uutinen

​Itämeren alueen taloudellinen tilanne sekä kiireellinen tarve pelastaa Itämeri olivat Baltic Development Forumin Itämeri-kokouksen ja EU:n Itämeri-strategian vuosikokouksen keskeisiä teemoja Turussa 3. – 4. heinäkuuta 2014.

Avajaispuheessaan EU:n aluepolitiikasta vastaava komissaari Johannes Hahn, peräänkuulutti omistajuutta ja toimia yhdessä päätettyjen prioriteettialueiden hyväksi. Puhujat mukaanlukien EU:n rahoitusedustajat keskustelivat yksityissektorin merkityksestä, julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä, myös liittyen o Itämeren pelastamiseen.

Yritysten tosielämän ratkaisuista ja motivaatioista kehittään niitä kuultiin BSAG:n ja BDF:n järjestämässä osuudessa . BSAG:lle sitoumuksen tehneet Yara, Agrimarket, Raisioagro, Fazer, Sinerbychoff ja Biovakkaesittelivät taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja kestävään vesi – ja ravinnetalouden saavuttamiseksi.

Jotta ravinteet kiertävät kokonaisvaltaisesti ja kestävästi, kaikki osa-alueet tuottajista loppukäyttäjiin pitää saada mukaan kiertoon. Tämä tuli oivasti esiin yritysten tapausesimerkeissä, joissa ravinteita kierrätettiin maataloudessa, ruuantuotannossa sekä kunnallispuhdistamojen lietteistä tehtävän biokaasun tuotannossa . Yritykset olivat myös onnistuneesti ottaneet mukaan yhteistyökumppaneitaan ja asiakkaitaan tehostamaan ravinteiden kiertoa.

Pääistunnossa ympäristöministeri Ville Niinistö asetti tavoitteet korkealle sanoessaan, että kymmenen vuoden päästä Suomi ei tarvitse enää maahantuotua fosforia. Kunnianhimoinen tavoite voidaan saavuttaa muun muassa innovaatioiden ja uusien liiketoimintamallien avulla sekä hlainsäädännöllä, joka tukee ravinteiden kiertoa.

Myös St. Petersburg Initiative, (SPI) esitteli työtään puhtaamman meriliikenteen hyväksi ”Blue Growth”-osuudessa. SPI käynnistyi Venäjän pääministerin Dmitry Medvedevin aloitteesta Pietarin Itämeri-forumissa huhtikuussa 2013. SPI:n tavoitteena on saada venäläisiä yrityksiä toimimaan Itämerta hyödyttävällä tavalla. BSAG on SPI:n johtoryhmän jäsen ja sen sihteeristössä. Mukana SPI:ssä ovat myös mm. Gazprom, Nord Stream, Carlsberg, Vodokanal, Helcom sekä Euroopan komissio.​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml