Siirry pääsisältöön

TIEDOTE: Viisi vuotta Järjen töitä – elämänpituinen intressi Itämereen

Uutinen

JÄRKI-hankkeen juhlaseminaarissa juhlittiin myös Ilkka Herlinin valintaa kunniatohtoriksi

Maatalouden vesiensuojelun ja luonnon monimuotoisuuden järkevään edistämiseen keskittynyt JÄRKI-hanke esitteli ensimmäisen viisivuotiskautensa johtopäätöksiä seminaarissa tänään perjantaina. Samalla voitiin juhlia Järki-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajan Ilkka Herlinin valintaa Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Ilkka Herlinin kunniatohtorivalinnan perustelut käyvät yhteen Järki-hankkeen tavoitteiden kanssa. Valinnan taustalla on Herlinin ja hänen perustamansa Baltic Sea Action Groupin työ Itämeren suojelun ja kestävän maatalouden edistämiseksi. Järki-hankkeen tapaisessa toiminnassa sovelletaan käytäntöön akateemista tutkimustietoa niin pelloilta ja valuma-alueilta kuin suojelun kustannuksista ja hyödyistäkin.

Järki-hankkeessa tehtiin neuvontakäyntejä yli 140 maatilalle ja tiloilta saatiinvastapalvelukseksi tietoa konkreettisista ongelmista. Tavanomaisin ongelmia tuottava asia oli viljelijälle sälytetty paperityön määrä ja ympäristösääntelyn tempoilevuus. Järki-hanke listasi yksityiskohtaisia pullonkaula-kohtia ja toimitti niitä päätöksentekijöille.

Järjen työssä tuli esiin tarve yhteisen laaja-alaisen keskustelun pohjalta luodusta kansallisesta näkemyksestä kestävästä maataloudesta. Se varmistaisi viljelijöiden kaipaaman pitkäjänteisyyden ja rohkaisisi tekemään enemmän ympäristötoimia. Maatalouden ympäristönsuojelun parempi koordinointi hallinnon alojen välillä auttaisi tehostamaan käytössä olevia resursseja.

Järki peräänkuuluttaa myös enemmän viljelijäneuvontaa tieteellisen tiedon käyttöönoton edistämiseksi. Uusia toimintatapoja on pystyttävä testaamaan käytännössä, mutta kokeiluissa on sallittava myös epäonnistumiset ja niiden kompensointi.

Järki-hanke on Baltic Sea Action Groupin ja Luonnon- ja riistanhoitosäätiön yhteishanke. Uusi viisivuotiskausi alkaa tammikuussa 2014. Rahoittajana ovat toimineet mm. Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Sophie von Julinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Ympäristöministeriö. Uuden kauden toiminnan tavoitteena on saada ravinteiden kierrätys pyörimään niin viljelyn, teollisuuden, kaupan kuin kuluttajienkin toimissa.

Lisätietoja:
Eija Hagelberg
Projektipäällikkö
Järki-hanke
Baltic Sea Action Group
puh. 0500 609526
sposti eija.hagelberg (at) bsag.fi

Tutustu maataouden ympäristökysymyksiin – mikä on totta, mikä ei?

Järjen Järjen PDF-julkaisusta löydät vastauksia!​​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml