Siirry pääsisältöön

Ainutlaatuinen Itämeri kuhisee elämää

Uutinen

monimuotoinen itämeri

Harakan saaressa elokuun lopulla järjestetty Monimuotoinen Itämeri -tapahtuma vei saarella vierailijan pintaa syvemmälle. Päivän aikana saattoi tutustua tutkimussukeltajan työhön, tutkia mikroskoopilla Itämeren selkärangattomia eliöitä ja kasveja sekä pohtia omia arkisia toimintoja ja niiden vaikutusta Itämeren tilaan. Tapahtuma sai alkunsa, kun Biosukeltajat, Alleco Oy, Harakan luontokeskus sekä Helsingin kaupungin ympäristökeskus tekivät Itämeri-lupauksen Baltic Sea Action Summit -huippukokoukseen helmikuussa 2010.

Mikroskoopilla näkee paremmin

Silokallioiden luona meren rannalla tutkimussukeltaja sukeltaa näytteitä. Luontotalon mikroskoopit ovat kovassa käytössä. Pienet Itämeren-tutkijat hämmästelevät rakkolevien joukosta löytyneitä mereneläviä. Biologit kertovat tarkemmin Itämeren avainlajin, rakkolevän, elämästä ja sen suojissa asuvista selkärangattomista. Vieressä Martat antavat neuvoja Itämeri-ystävällisiin toimintatapoihin ja kannustavat tekemään lupauksen, joka edistää Itämeren hyvinvointia. Auditoriossa hydrobiologi Jouni Leinikki ja ympäristöbiologi Heini Kujala kertovat tutkimussukeltajan työstä ja Itämeren ainutlaatuisuudesta.

Itämeren erikoispiirteet tekevät siitä erityisen haavoittuvaisen

-Itämeri on ainutlaatuinen. Se on verrattain nuori, vain noin 10 000 vuotta vanha murtovesiallas, missä makean ja suolaisen veden lajisto kohtaa. Tämä ainutlaatuinen ympäristö on hyvin haasteellinen monille lajeille ja näin ollen lajistomäärät eivät yllä todellisten merien mittoihin, kertoo ympäristöbiologi Heini Kujala.

-Erilaiset häiriöt uhkaavat Itämerta ja sen monimuotoisuutta, toteaa hydrobiologi Jouni Leinikki, joka kertoi tapahtumassa tutkimussukeltajan työstä. Tulokaslajit, myrkkykatastrofit sekä rehevöityminen ovat muutamia aiheita, jotka huolestuttavat Leinikkiä. -Ykkösrehevöittäjä on maatalous ja sen päästöihin pitää pian puuttua esimerkiksi viljelymenetelmiä kehittämällä, toteaa Leinikki. Maatalouden lisäksi Itämereen päätyy ravinteita muiden muassa teollisuus- ja yhdyskuntajätevesien mukana, metsätaloudesta, kalankasvattamoilta ja turkistarhoilta.

Marttojen kolme napakkaa neuvoa

Sirkka King Uudenmaan Martoista opastaa saarella vierailijoita ekologisiin valintoihin. Itämeren suojelun voi aloittaa arkisilla teoilla. Kingin kolme napakkaa neuvoa ovat lähellä tuotetun kasvispainoitteisen ja sesonginmukaisen ruoan suosiminen, fosfaatittomien pesuaineiden käyttö ja jokaviikkoisen siivouspäivän pitäminen. -Kun siivoaa useammin ja vähän kerralla, välttyy turhien kemikaalien käytöltä. Jos käyttää pesuaineita, kannattaa suosia ympäristömerkittyjä ja biologisesti hajoavia aineita, King opastaa.

Itämeren suojelu kannattaa

Pienet Itämeren-tutkijat ihailevat tutkimussukeltajan tarmokkuutta ja auttavat näytteiden lajittelussa. Meremme ei ole ehtymätön aarrearkku ja nyt pienempikin tietää, että Itämeren ainutlaatuisuus on vertaansa vailla ja suojelun ja huolenpidon arvoinen.

Teksti ja kuvat: Emilia Raunio

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml