Siirry pääsisältöön

Alkon sitoumus pistää hanapakkaukset kiertoon

Uutinen

Laatikkoviinien sisäpusseja sekä viinipusseja aloitetaan ottamaan vastaan Alkon Helsingin, Uudenmaan sekä Lounais-Suomen myymälöissä. Muuten vaikeasti kierrätettävistä pusseista saadaan kierrätyspolttoainetta, jolla korvataan kivihiilipölyä.

Hanapakkaukset ja viinipussit ovat pantittomia juomapakkauksia, joille ei ole tällä hetkellä yhtenäistä keräysjärjestelmää Suomessa. Tyhjät pakkaukset voi toimittaa tällä hetkellä kunnallisiin jätepisteisiin ja lajitella paikkakuntakohtaisten ohjeiden mukaisesti.

Hanapakkausten ja viinipussien sisäpussin alumiinia tai etyylivinyylialkoholia sisältävä eristekerros hankaloittaa materiaalin kierrätystä. Eristekerroksen tehtävänä on suojata tuotetta mm. hapettumiselta, mutta samalla se aiheuttaa myös ongelmia useimmissa jätteenpolttolaitoksissa, mm. korroosiota polttouunin seinämiin. Suomessa myydään vuosittain reilut 14 miljoonaa hana– ja kartonkiviinipakkausta.

Alkoon sennettaviin keräysastioihin voi palauttaa kaikkia myynnissä olevia viinipusseja muovisine hanoineen sekä kaikki hanapakkausten sisällä olevat kirkkaat ja kiiltävät sisäpussit hanoineen. Pakkausten kartonkikuoret kuuluvat tavalliseen kartonkikeräykseen.

Kierrätysyhteistyökumppani Lassila & Tikanoja toimittaa pussit jatkohyödynnettäväksi sementinvalmistuksessa. Viinipusseista valmistettava kierrätyspolttoaine korvaa kivihiilipölyä sementin tuotannossa. Seos sitoutuu tuotantoprosessissa 100%:sesti lopputuotteeseen vähentäen näin sementinvalmistuksen hiilidioksidipäästöjä.

Keräys käynnistyy kesäkuun aikana kaikissa Helsingin ja Uudenmaan myymälöissä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lounais-Suomessa kierrätys on ollut mahdollista jo vuodesta 2011. ​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml