Siirry pääsisältöön

Baltic Sea Action Summit prosessi jatkuu: Pääministerit koolle Pietariin huhtikuussa 2013

Uutinen

​Itämeren pelastamiseksi 2010 Helsingistä alkanut BSAS-prosessi saa jatkoa 5.-6. huhtikuuta, kun Itämeren maiden pääministerit kokoontuvat Pietarissa. BSAG vastaa valtiositoumusten monitoroinnista ja osallistuu tapahtuman sisällönsuunnitteluun. Korkean tason konferenssi Itämeren ekologisen tilan parantamiseksi on myös yksi Venäjän CBSS-puheenjohtajuuskauden päätapahtumista. 

”Itämeren parantuminen on venäläisille strategisesti tärkeää. Elinkeinoelämälle se on myös merkittävä liiketoimintamahdollisuus” sanoo BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin. Itämeren pysyminen korkealla valtioiden poliittisella agendalla on välttämättömyys, sillä meren pelastaminen on yli sukupolvien kestävä prosessi. ”BSAG:n tehtävänä on tuoda yhteen ne tahot, joilla on konkreettisia ratkaisuja Itämeren pelastamiseen”, Herlin painottaa.

Itämeren ongelmat ovat monisyisiä ja ratkaisut ovat parhaimmillaan käyttökelpoisia globaalillakin tasolla.

”Meren pelastamisella on itseisarvonsa, mutta samalla tarjoutuu alueen maille ja yrityksille tilaisuus kehittää uusia ratkaisuja, tuotteita ja teknologioita meren puhdistamiseksi. On ilahduttavaa havaita, että yritykset ovat enenevässä määrin tämän mahdollisuuden tiedostaneet” Kommentoi pääministeri Jyrki Katainen BSAS-prosessia. ”Pidän Itämeri-konferenssin järjestämistä Pietarissa erittäin tärkeänä asiana, koska Itämeren tilaan voimme vaikuttaa tehokkaasti vain riittävän mittavalla kansainvälisellä yhteistyöllä.”

Tapahtuma sai sysäyksen helmikuussa 2011, kun Helsingissä järjestettiin huippukokouksen ensimmäisenä vuosipäivänä sitoumusten seurantatilaisuus. Tuolloin Venäjän silloinen pääministeri Vladimir Putin ilmoitti presidentti Tarja Halosen välityksellä Venäjän olevan valmis isännöimään seuraavan BSAS-huippukokouksen. Putinin ilmoitus käynnisti BSAG:n nyt kaksi vuotta kestäneet valmistelut tuoda Itämeren kannalta keskeisiä asioita tilaisuuden agendalle. Itämeren maiden päämiehiä, yritysjohtoa ja asiantuntijoita yhteen kokoava tapahtuma järjestetään Pietarissa pääministeri Dmitri Medvedevin kutsusta.

Helsingistä käynnistyneen BSAS-prosessin kokoonkutsujina olivat presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja BSAG säätiö. Helsingin huippukokouksen pääsylippuna oli sitoumus Itämeren puolesta. Sitoumusten määrä vuonna 2010 – lähemmäs 140 – ylitti odotukset kolmenkertaisesti. Nyt sitoumuksia on kerätty jo yli 200.Niiden edistymistä tarkastellaan myös Pietarin huippukokouksen yhteydessä.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml