Siirry pääsisältöön

BSAG edistää satelliittipalveluja Itämerelle

Uutinen

Baltic Sea Action Group (BSAG) ja Tekes ovat sopineet ympäristöön, turvallisuuteen ja kuljetuksiin liittyvien satelliittipalvelujen edistämisestä Itämeren alueella. Tekes edustaa Suomea Euroopan avaruusjärjestössä ESA:ssa.

BSAG:n ja Tekesin välinen sopimus liittyy ESA:n Integroitujen Sovellusten edistämisohjelmaan (IAP). Ohjelman tavoitteena on kehittää käyttäjälähtöisiä palveluja, jotka yhdistävät innovatiivisiin maanpäällisiin sovelluksiin satelliitti-infrastruktuuriin pohjautuvaa kaukokartoitusta, navigointia, tietoliikennettä tai miehitettyjen avaruuslentojen teknologiaa.

Osana IAP-ohjelmaa perustetaan nk. ambassador platformeja, joiden toimijaksi valitaan ohjelman piiriin kuuluvan teeman tai maantieteellisen alueen riippumaton asiantuntijaorganisaatio. Toimijan tehtävänä on mm. selvittää ja määritellä mahdollisten palveluiden käyttäjät ja sidosorganisaatiot, jakaa tietoa ohjelman mahdollisuuksista sekä aktivoida ja opastaa hanke-konsortioita.

Itämeri on valittu ESAn IAP -ohjelmassa yhdeksi kohdealueeksi. BSAG valittiin Baltic Sea Region Ambassador Platform toimijaksi, koska sillä on tarvittava asiantuntemus ympäristö-, turvallisuus- ja kuljetuskysymyksistä sekä hyvä kontaktiverkosto Itämeren maissa.

Baltic Sea Action Group (BSAG) on 2008 perustettu puolueeton säätiö, joka toimii Itämeren pelastamiseksi tarkkaan kohdennetuilla hankkeilla. Kohteena ovat erityisesti maatalouden, merenkulun ja vaarallisten aineiden haitat. BSAG tekee rakentavaa, ratkaisukeskeistä yhteistyötä eri viranomaisten ja yksityisen sektorin kanssa. Innovatiivisesta toimintatavasta hyötyvät niin Itämeri kuin työhön mukaan lähteneet tahotkin. Lähtökohtana on, että kaikki tekevät Itämeren hyväksi sitä, minkä parhaiten osaavat.

Työn levittämiseksi kaikkiin Itämeren maihin BSAG järjesti yhdessä Tasavallan presidentin ja pääministeri Matti Vanhasen kanssa Baltic Sea Action Summitin (BSAS) Helsingissä helmikuussa 2010. Huippukokouksessa Itämeren maiden päämiehet sekä yli 140 yritystä tai tahoa sitoutuivat konkreettiseen työhön Itämeren hyväksi. Prosessi jatkuu, ja tehtyjä sitoumuksia lunastetaan parhaillaan. BSAG jatkaa uusien sitoumusten työstämistä ja seuraa jo tehtyjen sitoumusten toteuttamista.

Lisätietoja antavat:
Antti Jokinen, BSAG, antti.jokinen@bsag.fi , p. 040 552 9658
Heikki Hannula, Tekes, heikki.hannula@tekes.fi , p. 010 60 55857

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml