Siirry pääsisältöön

BSAS-prosessia ja julkisen ja yksityisen yhteistyötä korostettiin Pietarin kokouksen ensimmäisenä päivänä

Uutinen

Venäjä sitoutuu jätevedenkäsittelyyn Leningradin läänin alueella

Baltic Sea Forumin ensimmäinen päivä osoitti, että huoli Itämeren tilasta on korkealla osallistujamaiden agendalla. Korkeat ekologiset stardardit todettiin yleisesti myös ovat taloudellisesti järkeviksi. Helsingissä 2010 alkaneen Baltic Sea Action Summit –prosessin käytännönläheistälähestymistapaa kiiteltiin laajasti, ja BSF:a pidettiin hyvin ajoitettuna jatkona prosessille.
Itämeren valtioiden edustajien mukaan BSAS-prosessissa on saatu lyhyessä ajassa merkittäviä tuloksia, vaikka tehtävää riittää edelleen. Lisäksi maat raportoivat omien sitoumustensa edistymisestä. Myös uusia konkreettisia sitoumuksia tehtiin: prosessi jatkuu kaksipäiväisen huippukokouksen jälkeenkin.

Kokousta isännöinyt Venäjä sitoutui huolehtimaan Leningradin alueen jätevesien käsittelystä. Pietarin jäteveden puhdistuksen taustalla oleva Pietarin Vodokanal on sitoutunut parantamaan ravinnepäästöjen käsittelyä myös Leningradin läänin alueella. Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev totesi, että Venäjän federaatio tukee prosessia ja lupasi, että 77% alueen jätevesistä käsitellään vuoteen 2018 mennessä.

”Olemme kahden vuoden ajan vaikuttaneet korkealle poliittiselle tasolle Suomessa ja Venäjällä konkreettisten ratkaisujen saamiseksi. Samaan aikaan olemme etsineet Itämeren ongelmille ratkaisuja ja tietotaitoa yrityssektorilta. Baltic Sea Forum on kuitenkin vain jäävuoren huippu ja näkyvä osa tehdystä työstä. Kokouksen avulla nopeutamme toimia, jotka täytyy tehdä Itämeren pelastamiseksi”, Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin sanoo.

Kokouksen toisen päivän odotetaan tuovan uusia ratkaisuja Itämeren pelastamiseen.​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml