Siirry pääsisältöön

Itämeri-säätiöt lisäävät yhteistyötään ja tiivistävät yhteyksiä EU:hun

Uutinen

​Tässä kokouksessa ei Itämeren ongelmien kertaamiselle ollut tarvetta. Maarianhaminassa, Ahvenanmaalla kokoontui joukko suomalaisia ja ruotsalaisia Itämeri-säätiöiden ja rahastojen perustajia ja toiminanjohtajia perjantaina 23.9.2011. Kokouksen tarkoituksena oli kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia kriittisessä tilassa olevan Itämeren hyväksi.

Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlinin sekä asiamies Mathias Bergmanin lisäksi paikalla olivat muun muassa John Nurmisen säätiön Juha Nurminen ja Erik Båsk ja Östersjöfondenista Anders Wilköf ja Edgar Öberg sekä Ruotsista Baltic Sea 2020:n Björn Carlson ja Conrad Stralka. Europarlamentaarikko Carl Haglund (rkp) toi esiin EU:n Itämeri-strategiaa ja EU:n budjettiin erityisesti Itämeri-projekteille 2010 korvamerkittyjä varoja.Haglund oli toinen kokouksen kokoonkutsujista yhdessä Östersjöfondenin perustajan Anders Wiklöfin kanssa.

Kokouksessa todettiin, että yhteistyötä voidaan entisestään tiivistää ja resursseja yhdistää yhteisen päämäärän hyväksi. Toinen tavoite oli tuoda yhteiseen pöytään myös vuonna 2009 hyväksytyn EU:n Itämeri-strategian resurssit.

”Viime vuosina yksityinen sektori on tullut voimakkaasti mukaan Itämeri-työhön. Samoin poliittiset toimijat ovat heränneet ottamaan Itämeren tilan vakavasti. Näiden voimavarojen yhteentuominen on täysin BSAG:n perusajatuksen mukaista” korosti BSAG:n asiamies Mathias Bergman.

Europarlamentaarikko Carl Haglund lupasi kokouksessa tekevänsä työtä EU:n jätevesiä koskevat fosforinormien saamiseksi samalle tasolle Itämeren suojelukomission HELCOM:in suositusten kanssa. Tämä tarkoitaa 0.5mg/l fosforia 1mg/l asemesta.

Kokouksen välitöntä konkreettista antia BSAG:lle oli mahdollisuus kehittää eteenpäin ”eläinlanta raaka-aineena”-ajatuksia yhdessä BalticSea2020:n kanssa. Kokouksen osallistujat myös aikovat tarkentaa toimintojaan Pietarissa kesällä 2012 järjestettävää Baltic Sea Action Summit-huippukokousta kohden.
Lue Ålandstidningenin artikkeli tapaamisesta.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml