Siirry pääsisältöön

Itämeri-yhteistyö löysi paikkansa Ruotsin suurimmassa polittiisessa tapahtumassa Almedal-viikolla

Uutinen

Itämeriasiat olivat ensimmäisen kerran kootusti esillä Almedalsveckanilla eli ruotsalaisella poliittisella viikolla Visbyssä, Gotlannissa. Itämeren tilan parantamiseen keskittyneet organisaatiot, BSAG mukaan lukien, järjestivät yhdessä Almedalsveckanin Itämeriviikon. Onnistunut tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna ja Itämeriviikon kansainvälinen päivä vuonna 2015 keskittyy Suomen ja Ruotsin väliseen konkreettiseen yhteistyöhön.

Yksitoista Itämeri-organisaatiota yhdistivät voimansa ja kokosivat Itämeri-aiheet yhdeksi temaattiseksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena oli edistää Itämeri-tietoisuutta, luoda asialista tarvittavista toimenpiteistä ja painostaa poliitikkoja toimimaan Itämeren hyväksi.

Viikon kävi selväksi, että Itämeren ympäristökysymykset eivät kuulu vain ympäristöministeriöille. Itämeren haasteet ja ratkaisut ovat tiukasti linkittyneitä talous-, työllisyys-, kuljetus-, energia- ja terveyskysymyksiin. On viimeinkin ilmiselvää, että talous ja ympäristön tila kulkevat käsi kädessä ja että Itämeren tilaa parantavat ratkaisut luovat uusia bisnesmahdollisuuksia.

Poliitikot ja bisnes saivat Itämeriviikolla oman teemapäivänsä, Itämeren tutkimus omansa ja yhtenä päivänä keskityttiin tarkastelemaan Itämerta uusien resurssien lähteenä. Itämeriviikon kansainvälisen päivän järjesti Council of the Baltic Sea States, jonka puheenjohtajuuskausi oli juuri Suomen hallussa.

Vuonna 2015 kansainvälisenä päivänä keskitytään Suomen ja Ruotsin väliseen yhteistyöhön ja konkreettisiin esimerkkeihin. Parhaita esimerkkejä voidaan sitten viedä eteenpäin muihin Itämeren rantavaltioihin.

Almedalsveckanin kävijämäärät kasvavat joka vuosi ja tämän vuoden kävijäodote on reilusti yli 20.000 vierasta. Viikon aikana järjestetään yli 3000 tapahtumaa. Ilmaston muutos ja ympäristökysymykset muodostavat toiseksi suurimman aihekokonaisuuden. Itämeriviikon myötä myös Itämeren tilaan liittyvät kysymykset siirtyvät kiinteästi osaksi poliittista agendaa.

Lisätietoa:

Mattis Bergqvist, BSAG Sweden, puhelin +46 76 109 05 24, sposti mattis.bergquist (at) bsag.fi

Paula Biveson, BSAG, puhelin +46 730 80 10 88, sposti paula.biveson (at) bsag.fi

Mathias Bergman, BSAG, puhelin +358 50 380 7155, sposti mathias.bergman (at) bsag.fi​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml