Siirry pääsisältöön

JÄRKI-Lannoitteen tiedote: Järkevää lannoitetta lannasta

Uutinen

Syksyllä startannut hanke pukkaa teoriasta käytäntöä

Elokuussa aloittanut Järki Lannoite –hanke hakee käytännön ratkaisuja ravinteiden kierrättämiseen tavalla, joka on viljelijälle sekä helppoa, kestävää että edullista.

– Yhteistyö on uuden hankkeen avainsanoja. Ratkaisuja haetaan koko ketjun kattavasti, lannoitevalmisteiden tuottajista urakoitsijoiden kautta loppukäyttäjiin eli viljelijöihin saakka. Sitä kautta eri tomijat saattavat löytää myös uusia bisnesmahdollisuuksia, sanoo hankkeen projektikoordinaattori Kaisa Riiko.

Kierrätysraaka-ainepohjaisten lannoitteiden käyttö vähentää samalla Suomen vahvaa riippuvuutta ulkomaisesta lannoitetuonnista.

– Tarvitaan tuotteita, jotka vastaavat loppukäyttäjien tarpeita ja ovat helposti saatavilla. Uudenlaiset lantapohjaiset lannoitteet on saatava helposti kierrätettävään muotoon, Kaisa Riiko tiivistää uuden hankkeen haasteita.

Lisäksi lannasta valmistettavan lannoitteen koostumuksen on oltava kohdillaan, kuljettamisen ja myös levittämisen helppoa.

20 miljoonaa tonnia

Ravinteita ei yksinkertaisesti ole varaa päästä valumaan vesistöihin eikä kertymään vääriin paikkoihin. Lannan ravinteet ovat arvotavaraa ruoantuotannossa. Kyse on rahasta, tehosta ja tuloksesta. Avaimet löytyvät kiertotaloudesta.

– Kierrätyspohjaisten lannoitteiden pitää olla viljelijöille kilpailukykyisiä ja helposti käytettäviä. Karjatilalliselle lanta ei saa olla ylimääräinen kustannuserä, vaan järkevä raaka-aine edelleen kierrätettäväksi, hankkeen projektikoordinaattori Kaisa Riiko vetää asiat arkeen.

– Kun eläintilallinen innostuu tuottamaan lannasta lannoitetta ja se on taloudellisestikin palkitsevaa, olemme hyvällä tiellä. Paljon on vielä töitä ja kokeiluja tehtävä. Haasteita tällä kiertotalouden tiellä riittää.

Takana on Järki Lanta –hanke, jonka aikana jo testattiin tuottajien välistä lantayhteistyötä käytännössä. Sen aikana selvitettiin muun muassa erilaisten lantojen ravinnesisältöä ja kuljettiin silmät ja hoksottimet avoimina. Lannassa on valtavasti fosforia ja typpeä, iso energiapotentiaali ja muita vielä osin tunnistamattomiakin mahdollisuuksia. Näitä ei kerta kaikkiaan kannata jättää käyttämättä eikä ainakaan päästää lannan ravinteita valumaan vesistöihin ja niiden kautta Itämereen.

Kotieläinten lantaa syntyy Suomessa noin 20 miljoonaa tonnia vuodessa, joten raaka-ainetta uudenlaiseen lannoitetuotantoon riittää.

Oppimateriaalia

Hankkeen aikana kootaan tietoa ja esimerkkejä sekä ulkomailta että kotimaasta. Samalla kartoitetaan markkinoita ja säädöstöä, lannoitetuotteiden kilpailukykyä ja käytettävyyttä. Kotieläinyksikköjen kasvaessa lannan järkevä kuljettaminen on olennaista. Sen vaihtoehtona ja helpottajana on lannan jalostusprosessin käynnistäminen jo mahdollisimman lähellä raaka-aineen syntypaikkaa.

– Järki Lannoite –hankkeessa tuotetaan ja kootaan maatalousalan opetukseen ja viljelijätilaisuuksiin soveltuvaa oppi- ja havaintomateriaalia lannan ja kierrätysraaka-ainepohjaisten lannoitevalmisteiden tehokkaasta käytöstä, Kaisa Riiko vielä kertoo vasta käynnistyneen hankkeen tavoitteista.

Järki Lannoite on Elävä Itämeri säätiön eli Baltic Sea Action Groupin hanke, jossa töitä paiskitaan Itämeren alueella vesien ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. Yhteistyökumppanina on Peimarin koulutuskuntayhtymä Livian Ammattiopisto sekä Luonnon- ja riistanhoitosäätiön ja BSAG:n Järki-hanke.

Maan Viljelyn Järkipäivä

Järki Lannoite on lähtenyt liikkeelle vauhdilla. Perjantaina 25.9.2015 järjestetään viljelijöille ja muille yhteistyökumppaneille Maan Viljelyn Järkipäivä Livian Tuorlan oppilaitoksen tiloissa Piikkiössä.

Päivien tavoitteena on rakentaa kestävyyttä ruoan tuotantoon muun muassa ekonomian ja ekologian tasapainolla.

– Järki Lannoitteen aikana järjestetään useita vastaavia viljelijöille suunnattuja teemapäiviä, joissa asioihin tutustutaan käytännössä peltojen ja eläintilojen äärellä, Kaisa Riiko kertoo.

– Asiat eivät toimi, ellei niitä viedä aidosti käytäntöön.

Ensimmäisillä Maan Viljelyn Järkipäivillä osallistujat pureutuvat maan rakenteeseen ja sen parantamisen keinoihin. Paikalla on muun muassa erilaisia jankkureita kokeiltavana.

Järki Lannoite

* edistää ravinteiden kierrätystä lannasta lannoitteeksi

* vauhdittaa kierrätysravinteisiin pohjautuvien lannoitevalmisteiden valmistusta

* kehittää teknologioiden ja käyttökokemusten hyödyntämistä

* seuraa tiiviisti aiheeseen liittyvää säädöstoimintaa

Lisätietoja:

Projektikoordinaattori Kaisa Riiko kaisa.riiko@bsag.fi, 045-1184709

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml