Siirry pääsisältöön

Järki-tiedote: Hyvä maa on muruista tehty

Uutinen

​Salolainen kasvinviljelijä Olli-Pekka Ruponen tähtää satotason nostoon

Salolainen kasvinviljelijä Olli-Pekka Ruponen sanoo, että satotason nostoon kannattaa panostaa. ”Kun maan kasvukunto paranee, työn määrä saattaa vähentyä ja satotaso nousee. Se, jos mikä, motivoi etsimään tepsiviä keinoja peltomaan parantamiseen ja viljelyn tehostamiseen.”

Ruponen painii omillakin pelloillaan savimaan tiivistymisongelmien kanssa. Hän tietää, että hyväkasvuinen maa on muruista tehty. Ruponen korostaa sitä, että jokaiselle tilalle ja lohkolle kannattaa etsiä parannuskeinot yksilöllisesti.
Hän suosittelee esimerkiksi syväjuuristen kasvien, kuten syysrapsin, viljelyä pelloilla vuorovuosina viljan kanssa.

”Syväjuuriset kasvit tekevät peltomaassa lierojen työtä. Juuret kaivavat itselleen väyliä maahan. Maa saa happea ja rakenne pysyy parempana.” Ruponen tekee peltomailla laatutestejä, joiden avulla voidaan hakea kullekin lohkolle sopivimmat maan kasvukuntoa parantavat keinot.

MTK:n ympäristöjohtaja, dosentti Liisa Pietola on samoilla linjoilla. Hän puhuu murumaisen peltopinnan puolesta. Pietola sanoo tämän päivän Maaseudun Tulevaisuudessa, että tuottava pelto on myös ympäristöystävällinen. ”Hyvä mururakenne päästää ja pidättää vettä sopivassa suhteessa. Murut ovat fosforinsieppaajia, jotka sitovat ja säilyttävät pellossa fosforia, kunnes se vapautuu ja jatkaa matkaansa kasvien juurten kautta. Ravinteet eivät virtaa tai holahda hyvässä peltomaassa vesistöihin.”

Lisätietoja: Järki-hankkeen projektipäällikkö Eija Hagelberg, 0500 609526, eija.hagelberg@bsag.fi
www.jarki.fi

Järki-hanke on Baltic Sea Action Groupin ja Luonnon- ja riistanhoitosäätiön yhteinen hanke, jonka tavoitteena on edistää maatalouden vesiensuojelua ja monimuotoisuutta järkevillä ratkaisuilla. Hanketta rahoittavat muun muassa Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Sophie von Julinin säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.

​Kuudes Järki-isku jarki_6_kasvukunto.pdf

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml