Siirry pääsisältöön

Järki-tiedote: Talvinen kasvipeitteisyys on kestävä suoja

Uutinen

​​​Juhani Toivakka on tyystin hylännyt syyskynnöt

Kauhajokelainen lypsykarjatilallinen Juhani Toivakka vakuuttaa, ettei ole kahteenkymmeneen vuoteen kyntänyt syksyisin. Hän esittelee hyvää peltomaansa rakennetta. Murumainen pinta on muhevaa ja paranee vuosi vuodelta.

Toivakka sanoo syyskyntöjen pakkaavan maan liian tiukkaan. Vettä läpäisemätön pellonpinta on kuin ravinteiden liukumäki, josta fosfori ja typpi luistavat sutjakkaasti rankkasateiden aikaan suoraan vesistöihin.

Toivakan lääke on jättää pellot talvehtimaan kasvipeitteen alle. Metsästyksestä innostuneelle isännälle se sopii, koska kasvipeitteiset pellot tarjoavat suojaa ja ruokaa myös monille riistalajeille.

Samaan aikaan lounaisen Suomen savipelloilla tuskitellaan tiivistyvän peltomaan ongelmissa. Joskus maan muokkaukseen ei löydy tehokkaampaa tapaa kuin kyntäminen.

”Täytyy vain muistaa, että lopulliset ratkaisut ovat maatilojen ja viljelijöitten omissa käsissä. Jokaisen on löydettävä tilalleen ja lohkolleen paras ratkaisu”, agroekologian dosentti Irina Herzon sanoo.

Herzon muistuttaa, että EU:n maatalouspolitiikkavalmisteluissa puhutaan yhä useammin viherryttämisestä.

”Se kertoo siitä, että eurooppalaisena tavoitteena on kestävämpi ja ympäristöystävällisempi ruuan tuotanto. Vuonna 2014 alkavaan ohjelmakauteen on tulossa kolme selkeää tavoitetta. Tarkoitus on ensinnäkin lisätä pysyviä nurmialueita ja ekologisia luonnonhoitoalueita sekä monipuolistaa viljelyä.”

Irina Herzon huomauttaa, että vaikka tavoitteet luodaan EU:ssa, pelisäännöt hiotaan jäsenmaissa. Suomessa on otettava huomioon pohjoisen sijainnin aiheuttamat ongelmat. Suomalaiset sääolosuhteet asettavat vaatimuksia viljelytavoille ja niiden suunnittelulle. Maan muokkaukseen kannattaa kiinnittää vahvasti huomiota.

Lisätietoja: Järki-hankkeen projektipäällikkö Eija Hagelberg, 0500 609526, eija.hagelberg@bsag.fi

www.jarki.fi

Järki-hanke on Baltic Sea Action Groupin ja Luonnon- ja riistanhoitosäätiön yhteinen hanke, jonka tavoitteena on edistää maatalouden vesiensuojelua ja monimuotoisuutta järkevillä ratkaisuilla. Hanketta rahoittavat muun muassa Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Sophie von Julinin säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml