Järki-tiedote: Vesiensuojelutekoja ei saa päästää valahtamaan rankkasateiden myötä
Uutiskuvat ovat kertoneet, mitä tapahtuu poikkeuksellisen voimakkaiden ja pitkään jatkuneiden syyssateiden jälkeen. Talot ja pellot jäävät tulvavesien alle.
Kurjuus ei pääty, vaikka vesi laskee. Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Sirkka Tattari sanoo, että etenkin tiiviillä savipelloilla seisova vesi hakee uomansa.
”Pintavalunta lisääntyy. Sen mukana vesistöihin valuu ravinteita, joita tarvittaisiin pelloissa. Vesistöjä rehevöittäviä ravinteita huuhtoutuu vesiin sitä enemmän mitä runsaampaa valunta on.”
Tattari pitää erittäin tärkeänä, että viljelijät jatkavat vesiensuojelutoimia. Rankkasateiden takia ei kannata luovuttaa. Pikemminkin päinvastoin. Sateet osoittavat, että toimenpiteitä tarvitaan. Muuten vedet jatkavat likaantumista ja ruuan tuotannon tulevaisuus vaarantuu.
”Luonnolle me emme mahda mitään. Mutta jos emme toimi ravinnepäästöjen vähentämiseksi, lähivesien ja sitä kautta Itämeren likaantumiskehitystä ei saada pysäytettyä.”
Nummi-pusulalainen viljelijä Tuomas Mattila kertoo tänään ilmestyneessä Maaseudun Tulevaisuudessa kokeiluistaan, joiden tavoitteena on ohjata vesien kulkua ruuan tuotannon kannalta järkevästi.
Mattila kertoo maatalousfilosofiansa perustaksi, että hän hakee aina heikoimman lenkin ja yrittää korjata sen. Ravinteiden karkaaminen pelloilta vesistöihin on muun muassa fosforin haaskausta, jolle on painettava jarrua.
Mattila kokeili jankkurointia, eli kevytkuohkeutusta. Peltoihin tehtiin veden valuntaa ohjaavia viiltoja ajamalla korkeuskäyriä pitkin. Pellot jätetään kasvipeitteisiksi talven yli. Kaikki nämä ovat tekoja vesien ja peltojen puolesta.
Lisää asiaa ravinnekuormituksesta tänään julkaistavassa Järki-hankkeen Järki-isku kolmosessa. Sen teemana on ravinnekuormitus. Isku löytyy hankkeen nettisivuilta www.jarki.fi. Sieltä löytyvät myös kaksi aikaisemmin julkaistua iskua.
Lisätietoja:
Järki-hankkeen projektipäällikkö Eija Hagelberg, 0500 609526, eija.hagelberg@bsag.fi
Järki-hanke on Baltic Sea Action Groupin ja Luonnon- ja riistanhoitosäätiön yhteinen hanke, jonka tavoitteena on edistää maatalouden vesiensuojelua ja monimuotoisuutta järkevillä ratkaisuilla. Hanketta rahoittavat muun muassa Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Sophie von Julinin säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.
|