Siirry pääsisältöön

Kansainväliset toimittajat innostuivat Qvidjasta

Uutinen

”Meilläkin tarvittaisiin tuollaisia ravinteiden suodatuskeinoja. Meillä on Kiinassa valtavasti järviä, jotka saastuvat niihin valuvista jätteistä ja ravinteista koko ajan lisää”, sanoi kiinalaisen tietoimiston toimittaja Li Jizhi katsellessaan Qvidjan maille tehtyjä kosteikkojärjestelyjä.

”Oli hienoa päästä näkemään, miten asioita voidaan tehdä paremmin ympäristön ja tulevaisuuden hyväksi ihan käytännössä”.

Jizhi oli mukana kansainvälisten toimittajien tutustumiskäynnillä Qvidjan kartanoon 8.6.2017. Hän teki muistiinpanoja ja innostui valtavasti pilottitilan hiilensidonnasta sekä biopolttoainesuunnitelmista.

Qvidjaan toimittajat kutsuttiin Helsingissä pidetyn Sitran World Circular Economy Forumin päätteeksi.  Retkelle lähteneet toimittajat olivat iloisia nähdessään käytännössä juuri niitä asioita, joista kiertotalousfoorumin seminaareissa ja paneeleissa oli puhuttu. Pellot lannoitetaan kierrätysravinteilla, ja energiayritys muuntaa hiilidioksidipäästöjä biometaaniksi.

Saara luennoi qvidjassa
Saara Kankaanrinta pohjusti mitä kaikkea Qvidjan maatilalla ja siellä toimivissa yrityksissä tapahtuu ennen kuin toimittajajoukko lähti maastokierrokselle.

Li Jizhillä oli mukanaan kollegansa, videojournalismiin keskittyvä Zhang Xuan. He kuvasivat dronella Qvidjan kartanon upeita maisemia hoitavia nautoja ja lampaita. Molemmat työskentelevät isossa Xinhuan uutistoimistossa, jolla riittää asiakkaita lähes 1,4 miljardin ihmisen valtiossa.

Toimittaja Rajat Aroha New Delhistä ihmetteli vanhan kartanon nykyaikaista ilmapiiriä. Vieraat hörppivät kahvinsa ja teensä satojen vuosien historiasta kertovien vaakunoiden alla ja lähtivät porukalla tutustumaan rakenteilla olevaan bioenergialaitokseen.  Uusiutuvan energian varastointiin soveltuva mikrobipohjainen metanointi, jota Qvidja Kraft kehittää, kiinnosti erityisesti Intian ja Kiinan edustajia.

Ilkka Herlin johdatti kansainvälisten toimittajien ryhmän kohti valmistuvaa bioenergialaitosta. Kysymyksiä ja keskusteltavaa riitti.

Kävelyreitillä poikettiin myös 850 hehtaarin tilan koeruutuja ihastelemaan. Niissä testataan parhaita maaperän kunnostamiskeinoja suuria satoja ja hiilensidontaa tavoitellen. Meneillään on Suomen suurin orgaanisten lannoitteiden ja maanparannusaineiden koe, Soilfoodin Päästösäästö -hanke.

Pietarilainen toimittaja Varvara Selizarova hengitti saaristomaiseman ja maaseudun puhdasta ilmaa ja nautti sateenjälkeisestä tunnelmasta. Hän osallistui innokkaasti keskusteluun Itämeren tilasta ja kertoi olevansa erittäin iloinen, että myös hänen kotikaupunkinsa edustalla vesi tuntuu puhtaammalta kuin aikaisemmin.

Thaimaalainen, isossa uutistoimistossa työskentelevä Wichit Chaitrong keskusteli Qvidjan isäntäparin kanssa tulevaisuuden näkymistä ja innostui keskusteluissa pyörineisiin avauksiin ilmastonmuutoksesta sekä siihen vaikuttavista teoista.

”Pieni Suomi ei voi yksin pelastaa maailmaa, mutta voimme tehdä paljon ja pilotoida asioita käytännössä”, BSAG:n hallituksen puheenjohtaja ja Qvidjan emäntä Saara Kankaanrinta sanoi.

”Tahdon aina nostaa esiin biodiversiteetin merkityksen. Jos menetämme sen, meillä ei ole mitään.”

kansainväliset toimittajat qvidjassa
Iloinen toimittajajoukko maailman eri puolilta imi itseensä kiertotalouden käytäntöjä Qvidjan retkellään.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml