Siirry pääsisältöön

Livian uusi sitoumus pureutuu maan viljelyyn

Uutinen

Aikuisopiskelija Henna Viitaharju pyyhkii käsiään haalarin lahkeisiin ja hymyilee tyytyväisenä.

– Bioenergia on mielenkiintoista. Se on tulevaisuutta. Haluan olla mukana rakentamassa vähän vihreämpää huomista. Jokainen voi vaikuttaa ja kierrättää.

Henna Viitaharju bioenergianopiskelija
Aikuisopiskelija Henna Viitaharju sanoo bioenergiaa tulevaisuuden ratkaisuksi ja on valmis sekä käyttämään että kehittämään sitä.

Ammattiopisto Livian Maaseutuopiston Tuorlan toimipisteen maaseututiimin vetäjä Timo Teinilä esittelee Livian tuoretta Itämeri-sitoumusta ja toteaa työn luonnon ja Itämeren eteen sopivan luontevasti koulun oppeihin.

– Olemme ainoa alan oppilaitos Suomessa, jonka pellot ja maat rajoittuvat mereen. Näemme meren tilan oppilaitoksen pihalle ja haluamme työskennellä sen eteen.

Edellinen kolmivuotinen sitoumus on päättynyt. Siinä tehtiin töitä ravinteiden kierrätyksen kehittämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Ja samalla tiellä jatketaan, vaikka menetelmiä on terävöitetty. Uusi sopimus jatkuu vuoteen 2020.

– Koulutamme ruuan tuottajia tulevaisuuden maan viljelijöiksi, Teinilä muotoilee.

Timo Teinilä ja museotraktori
Maaseututiimin vetäjä Timo Teinilä esittelee maatalousopiston pihalla olevaa museotraktoria.

BSAG:n kanssa solmitussa sitoumuksessa keskitytään täsmäviljelyyn. Oppilaita ohjataan ja innostetaan tekemään havaintoja ja laskelmia täsmästi, seuraamaan peltomaan kuntoa sekä kehittämään ja valitsemaan maan rakennetta parantavia viljelykeinoja.

– Maan kunnon ja rakenteen seuraaminen ei välttämättä ole nopeiden ratkaisujen tie. Tarkoitus on herättää mielenkiinto ongelmien havaitsemiseen ja niiden ratkaisemiseen. Se vaatii käytännössä kiinnostuksen lisäksi myös erilaisia laskenta- ja seurantamenetelmiä. Se edellyttää kiinnostusta ja aikaa, Teinilä sanoo.

Maaseutuopiston kasvihuoneessa aikuisopiskelija Tom Ekström sitoo kurkkuja tukinaruilla ja kertoo vaihtaneensa it-alalta ruuan tuotantoon. Hän sanoo, että tietotekniikan taidot auttavat tämän päivän viljelijää ratkaisemaan useitakin ongelmia ja seuraamaan maan kuntoa.

Tom Ekström kurkkujakasvihuoneella
Aikuisopiskelija Tom Ekström tietää, että it-osaaminen on hyvä pohja ruuan tuotannon kehittämiselle.

Timo Teinilä huomauttaa, että uusi kolmivuotinen Itämeri-sitoumus on aiempaa kolmivuotista sitoumusta syvällisempi.

– Laskemme hiilijalanjälkiä ja tutkimme mitkä olemassa olevat laskurit käyttöömme parhaiten soveltuvat. Mutta ennen kaikkea haluamme herättää opiskelijat ajattelemaan näitä asioita.

Teinilä sanoo, että samalla yritetään myös tehdä selväksi, että erilaisia maanviljelyyn liittyviä laskureita on jo olemassa erilaisia ja monen tasoisia.

– On tärkeää oppia löytämään juuri se tieto, joka on totta, Teinilä tiivistää ja sanoo, että oppilaitoksen tehtävä on kertoa opiskelijoille, mistä merkittävää tietoa voi saada juuri silloin, kun sitä tarvitsee.

Sitoumuksen kolme osaa; täsmäviljely, maan rakenne ja hiilijalanjälki, kulkevat käsi kädessä.

– Tavoitteena on kehittää ravinne- ja energiatehokasta ruuantuotantoa. Sitoumukseen sisältyy myös se, että kaikki tieto, jota matkan varrella näistä asioista kertyy, julkistetaan nettisivuillamme. Tämä ei ole salatiedettä. Se on hyödyllisintä, jos se on mahdollisimman laajasti käyttökelpoista.

Hiilijalanjälkiä lasketaan Tuorlan pelloilla, metsissä  ja puutarhatuotannossa. Sitoumuksen viimeisenä vuonna yritetään selvittää koko Maaseutuoppilaitoksen hiilijalanjälki.

– Mukaan voisi ottaa myös  liikenteen, tuotantovälineiden alkuperän, kuljetusten sekä lukemattomien muiden toimintojen hiilijalanjäljet.  Mutta me tyydymme ainakin aluksi täällä tapahtuvan toiminnan seuraamiseen.

Teinilä innostuu. Sitä mukaa kuin kokonaisuuden kuva laajenee, hän vahvistaa sanomaansa siitä, että viljelijälle erittäin tärkeä taito on myös matematiikka.

– Erilaisten tekojen ja toimenpiteiden seurauksia voidaan laskea ja arvioida numeroilla. Näillä tulevaisuutta rakennetaan, Teinilä naurahtaa.

– Nyt ollaan tulevaisuuden tien ytimessä. Nykyviljely on osaamisen lisäksi onnen ja tieteen yhdistämistä.

Teksti ja kuvat Hia Sjöblom

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml