Siirry pääsisältöön

Maan puolustuskurssin aamiaisseminaari Brysselissä 27.11.

Uutinen

Baltic Sea Action Group järjesti aamiaisseminaarin Euroopan parlamentissa 27. marraskuuta 2018 yhdessä MEP Anneli Jäätteenmäen (ALDE) ja MEP Sirpa Pietikäisen (EPP) kanssa. Aamiaisseminaarin aiheena oli hyväkuntoisen maaperän merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, rehevöittävien ravinnepäästöjen vähentämisessä ja ruokaturvan varmistamisessa. Ravinteiden kierrätys oli esillä tärkeänä keinona maaperän kunnon parantamisessa ja elävän maaperän ylläpidossa.

Seminaarissa BSAG:n sisältöjohtaja Laura Höijer johdatti kuulijat maaperäaiheeseen ja avasi hyväkuntoisen maaperän monihyötyisyyttä ja eri tahojen välistä yhteistyötä. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori ja Carbon Action -hiilipilotin tutkimusten koordinoija Jari Liski esitteli maatalousmaan hiilensidontapotentiaalia sekä tutkimusta, jota Carbon Actionissä tehdään hiilen varastoimisen tieteellisen todentamisen mahdollistamiseksi. Käytännön toimista pelloilla kertoi hiiliviljelijä ja Carbon Action -pilotin ohjausryhmänjäsen Juuso Joona.

Hiiliviljelijä Juuso Joona kertoi käytännön toimista pelloilla.

Tärkeänä näkökulmana tilaisuudessa oli EU:n mahdollisuudet edistää maatalouden hiilen sidontatoimia ja maaperän hiilivaraston kasvattamista yhteisen maatalouspolitiikan sekä ilmastopolitiikan kautta. EU-komission näkökulmia tuomassa ja muita puheenvuoroja kommentoimassa olivat komission maatalous osastolta politiikan asiantuntija Nicola di Virgilio ja komission ympäristöosastolta politiikan asiantuntija Josiane Masson.

Tilaisuutta emännöineet MEPit Jäätteenmäki ja Pietikäinen toimivat myös tilaisuuden puheenjohtajina. Aloituspuheenvuorossaan Jäätteenmäki kiteytti, että ihmiskunnan tulevaisuus on riippuvainen sen kyvystä huolehtia maaperästä. Pietikäinen korosti systeemisen ja kokonaisvaltaisen ajattelun merkitystä, jotta päädymme esittämään oikeat kysymykset, joihin hakea vastauksia. Maaperän hiilen varastoinnin tieteellistä todentamista pidettiin tilaisuuden yhteenvetokeskustelussa tällaisena keskeisenä kysymyksenä, jota ilman järjestelmämuutosta ei tapahdu. Tämän vuoksi esitellyn Carbon Action -hankkeen tutkimusta pidettiin kansainvälisesti merkittävänä, samoin kuin tiivistä yhteistyötä käytännön viljelijöiden kanssa.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Liski kertoo maaperän hiilensidonnasta.

Aamiaisseminaari oli osa BSAG:n Maan puolustuskurssia, jossa maaperätietoa tuotiin päätöksentekijöille. Ympäristöministeriö on rahoittanut Maan puolustuskurssi -projektia 38 500 eurolla Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta. Hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön-kärkihanketta.

 

Tilaisuuden esitykset:

Jari Liski, Tutkimusprofessori, Ilmatieteen laitos

Laura Höijer, Sisältöjohtaja, Baltic Sea Action Group

Juuso Joona, Regeneratiivinen viljelijä, Tyynelän tila

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml