Siirry pääsisältöön

Projektisuunnitelmat esillä Moskovassa St. Petersburg Initiativen (SPI) kokouksessa

Uutinen

Pietarin huhtikuisessa Itämeri-huippukokouksessa perustettiin St. Petersburg Initiativea (SPI), jolla pyritään tuomaan erityisesti venäläiset suuryritykset mukaan Itämeren tilaa parantavaan työhön. SPI ensimmäinen varsinainen projektiaihioiden katselmus pidettiin Moskovassa 20.-21.11.2013.

SPI:ssa mukana ovat muun muassa Venäjän luonnonvarain- ja ympäristöministeriö, Gazprom, Nord Stream, Carlsberg, Vodokanal, Helcom, Euroopan komissio ja BSAG. Kansainvälisellä tasolla SPI:tä tukevat Venäjän luonnonvarain- ja ympäristöministeriö sekä ulkoministeriö. BSAG kuuluu sekä SPI:n johtoryhmään että sihteeristöön.

SPI:n kokouksessa esillä olivat muun muassa BSAG:n sinne tuomat puhtaaseen meriliikenteeseen liittyvät puheenvuorot sekä UNIDON ja Carlsbergin yhteishanke Baltika-olutpanimon viljely- ja vesijärjestelmien parantamiseksi. Hanke tähtää ohran ympäristöystävälliseen viljelyyn sekä vedenlaadun parantamiseen Leningrad oblastin alueella. Pietarin Vodokanalin BSAG:lle tekemä sitoumus-hanke Leningardin alueen ja Karjalan tasavallan jätevedenpuhdistuksen kehittämisestä on myös keskeisessä asemassa SPI:ssä.

Asioiden vauhdittamiseksi kokouksessa nimettiin alakomiteat muun muassa aiheille vaaralliset aineet, rehevöityminen ja kansainväliset kontaktit. BSAG johtaa kansainväliset kontaktit -alakomiteaa yhdessä Eurofacts Oy:n kanssa.

Konkreettisista projekteista ja niiden aihioista keskustelun lisäksi kokouksessa todettiin, että SPI:llä on kansainvälinen tuki. Muun muassa Helcomin pääsihteri Monica Stankiewicz oli läsnä kokouksessa ja tuki aloitetta osana Helcomin laatiman Baltic Sea Action Planin täyttämistä.

Venäjän federaation turvallisuusneuvoston kokouksessa Kremlissä 20.11 presidentti Putin painotti konkreetisten ympäristötekojen merkitystä sekä sitä, että Venäjän tulee täyttää kansainväliset velvoitteensa mm. Helcomissa ja Itämeren alueella.

SPI:n seuraava kokous on Pietarissa helmikuussa. Huhtikuussa Moskovassa pidetään Clean & Safe Maritime aiheinen projektikokous​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml