Siirry pääsisältöön

Raportti ja tiekartta ravinteiden kierrätyksestä Suomessa julkaistu

Uutinen

Ravinteiden kierron taloudellinen arvo ja mahdollisuudet Suomelle –raportti julkaistiin Sitran, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja BSAG:n järjestämässä tilaisuudessa 3.9.2015. Raportti sisältää myös ehdotuksen tiekartasta ravinteiden kierrätyksen järjestämiseksi Suomessa.

Elintärkeitä ravinteita kuten typeä ja fosforia hukataa tällä hetkellä Suomessa ja maailman laajuisesti. Kiertotalous ja ravinteiden kierrätys ovat myös läsnä hallituksen uusissa kärkihankkeissa. Hallituksen ohjelmassa painottuu Itämeren hyvän ekologisen tilan edistäminen, vesistöihin huuhtoutuvien ravinteiden määrän vähentäminen sekä maatalouden ravinne- ja energiaomavaraisuuden lisääminen. Ravinnehukan vähentämisellä, ravinteiden kierrolla ja ravinnepäästöjen haittojen pienentämisellä on myös merkittävä taloudellinen arvo. Ravinteiden kierrätyksen taloudellista arvoa tutkitaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa Gaia Consultingin Sitralle tekemässä raportissa, jossa LUT ja BSAG ovat olleet mukana.

Ravinteiden kierron potentiaali tutkituilla alueilla (lannoitevuokraus, härkäpavut tuontisoijan korvaajana, rehua poistokalastuksesta, biokaasutus ravinnekierron moottorina ja hyöty Itämeren rehevöitymisen vähentämisestä) on 0,5 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä.

Raportissa avataan esimerkkien kautta konkreettisia liiketoimintamahdollisuuksia, joiden avulla tätä lisäarvoa voidaan lähteä tavoittelemaan. Raportin voi ladata ja lukea täältä: http://www.sitra.fi/julkaisu/2015/ravinteiden-kierron-taloudellinen-arvo-ja-mahdollisuudet-suomelle

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml