Siirry pääsisältöön

Ravinteiden kierrätys -ekosysteemi täydessä vauhdissa

Uutinen

Liiketoimintaekosysteemi ajaa ravinteiden kierrätyksen läpimurtoa

Joukko erikokoisia yrityksiä eri aloilta näyttävät löytäneen toisensa ravinteiden kierrätyksen ympäriltä. Sattumasta ei ole kyse vaan välikätenä ja syntymässä olevan liiketoimintaekosysteemin orkestroijana toimii ravinteiden kierrätystä pitkään ajanut Baltic Sea Action Group -säätiö. Säätiön motiivina on ravinnepäästöjen vähentyminen, mutta yrityksiä ajaa luonnollisesti myös liiketoiminnan kehittäminen ja voitontavoittelu.

”UPM on mukana
, koska aikoo siirtyä 2030 mennessä käyttämään jätevedenpuhdistamoillaan puhdistusprosessissa tarvittavina ravinteina pelkästään kierrätysravinteita. Muutos toteutetaan kaikissa toimipisteissä globaalisti.  Haemme paikallisia kierrätysravinteiden tuottajia”, kertoo Esa Laurinsilta, UPM:n strategisten kumppanuuksien johtaja Ekosysteemin toimintapäivässä 24.8.

”BSAG on viime vuosien aikana ollut tekemisissä ison osan ravinteisiin liittyvien suomalaisten yritysten kanssa ja nähnyt, että ratkaisuja ja tekijöitä on mutta alan innovaatiot ja markkinat kaipaavat yhteistä ponnistusta läpimurron saavuttamiseksi”,
 toteaa säätiön asiamies Mathias Bergman.

Suomen hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet ravinteiden talteenotosta ja vähintään puolen lannan ja yhdyskuntajätevesilietteen prosessoinnista vuoteen 2025 mennessä viitoittavat samaan suuntaan. ”Yritysten kannalta yhteistyö liiketoimintaekosysteemin puitteissa helpottaa pilotointia, rahoituksen löytämistä ja antaa joukkovoimaa lainsäädännön esteiden poistamiseen ja kokonaisratkaisujen rakentamiseen”, Bergman jatkaa.

Ekosysteemin toimintapäivä 24.8. oli nimensä mukanainen. ”Tapaamisia on ollut vasta kaksi, mutta toimintaa yritysten välillä on syntynyt ja ideoita, joita tutkitaan on jo useita”, Bergman kertoo. ”Tuloksista näkee, että toimintapäivän osallistujat ovat selkeästi tosissaan.”

BSAG saa rahoitusta liiketoimintaekosysteemin synnyttämiseen ja orkestrointiin TEKESin BioNets-ohjelmasta. Ekosysteemin piirissä on tällähetkellä noin 50 yritystä ja toimijaa. Uudet toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Lisätietoja: Riku Venhola, +358 (0)44 340 3522. riku.venhola@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml