Siirry pääsisältöön

Service for the Sea – Itämeri kuntoon liikeideoilla

Uutinen
Janne-Valtteri Nisula ja Lauri Toivonen
Janne-Valtteri Nisula (vasemmalla) ja Lauri Toivonen haluavat Itämeren voivan hyvin

Lauri Toivosen ja Janne-Valtteri Nisulan perustama Service for the Sea -hanke tavoittelee terveempää Itämerta nuorten liikeideoiden avulla. Perustajat toivovat, että Itämeren alueen korkeakouluopiskelijat tuottaisivat kelvollisia ideoita vesistön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Service for the Sea hanke on yksi Baltic Sea Action Groupille tehdyistä sitoumuksista auttaa Itämerta.
Service for the Sea -hankkeen toinen isä, Lauri Toivonen, miten kaikki sai alkunsa?

— Keskustelimme BSAG:n Mathias Bergmanin kanssa viime vuoden elokuussa. Minä ja Janne-Valtteri Nisula otimme vastaan haasteen: kuinka saataisiin nuoret mukaan pelastamaan Itämerta. Keksimme Service for the Sea -konseptin, koska se on konkreettinen teko ympäristön puolesta. Hanke yhtiöitetään muutaman kuukauden sisällä.

Mikä on projektin tarkoitus?

— Tavoitteemme on tuottaa jatkuvasti uusia liiketoiminnallisia ideoita Itämeren pelastamiseksi. Keskeinen osa hanketta on ensi vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä Sustainability Venture Cup -liikeideakilpailu, johon kuuluu itse kilpailun lisäksi lukuisa joukko tapahtumia. Hankkeen tarkoitus ei ole tuottaa voittoa, joten mahdolliset ylijäämävarat käytetään esimerkiksi liikeideakilpailusta poikineiden aloittavien yritysten tukemiseen. Haluamme saada nuoret mukaan Itämeren pelastamiseen.

Mitä Venture Cup -liikeideakilpailu pitää sisällään?

— Alustavasti olemme miettineet eri kilpailukategorioita, kuten maanviljelyyn ja vesistöön liittyviä, joiden parhaat ideat palkitaan rahapalkinnoin. Liikeideat voivat olla vaikka veden puhdistamiseen tai huviveneiden rehevöitymispäästöihin liittyviä. Kilpailu antaa mahdollisuuden tuoda esille omia ideoita ja saada palautetta niistä learning by doing-periaatteella.

Liikeideat voivat olla kaupallistettavia tuotteita tai palveluita. Kilpailuun saa osallistua kuka tahansa, mutta kohdistamme sen erityisesti Itämeren alueen korkeakouluissa opiskeleville nuorille. Loppuvuodesta julkistamme kisan tarkan aikataulun, kategorioiden sisällön ja palkintosummat.
Mitä hankkeelle kuuluu juuri nyt?

— Käymme parhaillaan keskusteluja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Etsimme taustavaikuttajia, asiantuntijakumppaneita ja sponsoreita. Kiinnostuneiden kumppanien löytäminen ei ole vaikeaa, mutta rahallisesti merkittävien kumppanuuksien solmiminen on kyllä haastavaa tässä taloustilanteessa. Hanke on kuitenkin saanut positiivisen vastaanoton.
Millaiset tavoitteet sinulla on Service for the Sean suhteen?

— Tavoite on tehdä liikeideakilpailusta vuotuinen, jotta ideoita Itämeren pelastamiseksi tulisi jatkuvasti. Haluamme ihmisten oppivan käyttämään liiketoiminnallista osaamista ympäristön tilan parantamiseen.

Onko realistista ajatella Itämeren tilan parantuvan hankkeen ansiosta?

— Jos nuoret toimivat, lisääntyy ympäristötietoisuus ihan vanhempien luonnollisen kiinnostuksen kautta. Ja tietoisuus lisää toimintaa. Mitä enemmän on toimintaa, sitä enemmän löytyy uusia ratkaisuja. Eli kyllä, hankkeella on realistiset mahdollisuudet parantaa Itämeren tilaa. Lähdimme hankkeeseen, koska uskomme siihen.

www.serviceforthesea.com

Jenni Suomalainen/Haaga-Helia

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml