Siirry pääsisältöön

Shell ja BSAG kehittävät öljyvuodoilta suojautumista yhdessä Itämeren valtioiden kanssa

Uutinen

Baltic Sea Action Group ja Shell järjestivät 7.-8.6.2011 seminaarin Helsingissä selvittääkseen, kuinka hyvin Itämerellä on varauduttu vakavaan öljyvuotoon. Seminaariin osallistuneet hallitusten, tutkijoiden, järjestöjen sekä öljy- ja kaasuteollisuuden edustajat totesivat, että jokaisella on vielä paljon tehtävää.

Vilkastunut laivaliikenne Itämerellä on lisännyt öljyvuodon riskiä alueella. Öljyntorjunta kylmässä, jäisessä ja matalassa merivedessä tuhansien saarten keskellä on suuri haaste teollisuudelle, hallituksille ja järjestöille, ja siihen täytyy olla hyvin valmistautunut.

Baltic Sea Action Groupin (BSAG) ja Shellin järjestämässä seminaarissa keskusteltiin olemassa olevista ja tulevaisuuden riskeistä Itämeren pohjoisilla merialueilla. Puhujat esittelivät öljyntorjunnan uusinta tekniikkaa ja hyviä käytäntöjä eri maista.

Myös merenkulun vaatimuksista ja Itämeren riskiprofiileista keskusteltiin. Seminaarin työryhmissä käsiteltiin käytännön toimia, joilla öljyntorjuntaa jääolosuhteissa voidaan parantaa.

”Öljyntorjuntaorganisaatioiden parhaiden käytäntöjen löytäminen, jakaminen ja osaamisen kehittäminen on oleellista. Valmiudet pohjoisen Itämeren puhdistamiseen tarpeen vaatiessa voisivat olla nykyistä paremmat ja asia täytyy ottaa vakavasti kaikissa Itämeren valtioissa”, sanoi seminaarin puheenjohtajana toiminut BSAG-säätiön asiamies Mathias Bergman.

BSAG on Shellin tukemana saanut keskeiset sidosryhmät, kuten öljyalan, eri maiden hallitukset, järjestöt ja tutkijat mukaan työhön, jossa tunnistetaan öljyvuotojen torjunnan puutteet nyt ja tulevaisuudessa. Seminaarin ja työryhmien tavoitteena oli tutkimustietoa jakamalla ja lainsäädäntöön vaikuttamalla sellaisen mallin luominen, jossa koko alue on varautunut pahimman varalta.

”Olemme hyvin iloisia voidessamme tukea BSAG:tä tämän seminaarin toteutuksessa. Tapahtuma on tärkeä askel pohjoisen Itämeren maiden öljyvahinkojen torjuntakyvyn arvioinnissa. Autamme löytämään mahdolliset puutteet toimintavalmiudessa, sillä Shell pitää öljyvahinkojen estämistä ja niiden torjuntaa erittäin tärkeänä. Työ öljyvahinkojen torjumisen kehittämiseksi ja turvallisen toiminnan takaamiseksi jääolosuhteissa jatkuu”, sanoiRobert Blaauw, Shellin arktisten asioiden johtaja.

Lisätietoja:
Robert Blaauw, Shell Arctic Theme Lead, Shellin arktisten asioiden johtaja, sähköposti: robert.blaauw@shell.com
Mathias Bergman, Baltic Sea Action Groupin asiamies, sähköposti: mathias.bergman@bsag.fi, gsm 050 380 7155
Rami Saarela, Asiakkuusjohtaja, Viestintätoimisto Taitomylly, sähköposti: rami.saarela@taitomylly.fi, gsm 045 670 9567.

Baltic Sea Action Group (BSAG) on puolueeton suomalainen säätiö, jonka tavoitteena on kehittää Itämeren hyvinvointia. BSAG:n toiminta perustuu yhteistyöhön ja konkreettisiin toimiin. Se on aktiivinen luonnon monimuotoisuuden, puhtaan ja turvallisen meriliikenteen, vaarallisten jätteiden ja innovatiivisten ratkaisujen suhteen.

Helmikuussa 2010 BSAG järjesti yhdessä Tasavallan Presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen kanssa Baltic Sea Action Summit (BSAS)-huippukokouksen Helsingissä. Itämeren valtioiden päämiehet ja yli 160 yritystä ja muuta organisaatiota tekivät konkreettisia sitoumuksia Itämerelle. Prosessi jatkuu ja sitoumuksia toteutetaan. Oil Spill in Ice –seminaari on osa Shellin sitoumusta.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml