Sinilevän poistamista vedenpinnasta kehitetään
Ensimmäinen vaihe Insinööritoimisto Saloy Oy:n tekemästä sitoumuksesta Itämeri-huippukokouksessa helmikuussa on saatettu loppuun. Sitoumus liittyy sinilevän keräämiseen järven- ja merenpinnasta kukinnan aikana.
Ensimmäinen vaihe toteutettiin Rymättylän Kuralanjärvellä Varsinais-Suomessa. Järvi on Suomen rehevöityneimpiä. Levää poistettiin Saloyn tekemällä laitteella erikoisrakenteisen suodatinkankaan avulla. Jatkossa on tarkoitus kehittää menetelmää ja laitteistoa niin, että Itämeren isoiltakin esiintymiltä voitaisiin poistaa levää.
Saloyn kokemusten mukaan sinileviä esiintyy eniten siellä, missä niille on saatavilla runsaimmin ravinteita eli fosforia. Fosforia voidaan poistaa vedestä sinilevien biomassan mukana.
Saloy on kehittänyt myös menetelmää ja laitteistoa fosforin keräämiseen puro- ja ojavesistä.
Sinilevän ja sen sisältämän fosforin käyttöä esimeriksi lannoitteena ja energianlähteenä tutkitaan.
Aranda ihastui laitteeseen
Saloyn käyttämä levänkeräyslaitteisto oli merentutkimusalus Arandan koekäytössä kesällä 2009. Arandan miehistön mielestä laite osoittautui niin tehokkaaksi, että se halusi pitää laitetta aluksella jatkossakin.
Näin toteaa laitteen keksijä ja kehittäjä Tapio Salminen Saloysta:
”Määrärahoja Arandalla ei ollut, mutta olin sitä mieltä, että jos laitteesta on käyttöä Arandalla, niin se saa siihen jäädä.”
Niinpä Saloyn tekemä levänkeräyslaitteisto pysyy Arandan aluksella, jossa kerättyä levää käytetään tutkimusta varten.