Suomi ja RaKi-ekosysteemi suunnannäyttäjinä kansainvälisessä kiertotalouskonferenssissa
Suomi otti askeleita kiertotalouden suunnannäyttäjänä Sitran 5.-6.6. Finlandia-talolla järjestämässä maailman ensimmäisessä World Circular Economy Forumissa.
Suomen hallitus päätti kaksi vuotta sitten, että Suomi ottaa etunojan siirtymisessä kiertotalouteen. Sitä ennen, vuonna 2010 Baltic Sea Action Summitissa silloinen hallitus lupasi, että Suomesta tulee ravinteiden kierrätyksen mallimaa. Nämä lupaukset ovat nyt vahvasti toteutumassa. Sen näytti maailman ensimmäinen World Circular Economy Forum.
Sitran järjestämä konferenssi keräsi 1500 kansainvälistä vierasta 105 maasta. Konferenssia leimasi selkeä yksimielisyys siitä, että kiertotalouden aika on juuri nyt, ja että ne, jotka eivät ole asiaan vielä heränneet, ovat jo jälkijunassa. Vaikka konferenssin teema oli kiertotalous yleisesti, niin kaikki pääpuhujat ottivat esiin myös ravinteet. Entinen EU:n ympäristökomissaari ja nykyinen YK:n ympäristöohjelman varapuheenjohtaja Janek Potocnik muistutti sekä ravinteiden jakaantumisen globaalista epätasapainosta että EU:n riippuvuudesta mineraalisen fosforin tuonnista. Achim Steiner, YK:n kehitysohjelman pääjohtaja, painotti kiertotalouden vaativan systeemimuutoksen olevan myös suuri mahdollisuuksien maailma.
Yksi konferenssin puhutuimpia aiheita oli useissa puheenvuoroissa esiin nousseet nykyisen fossiilitalouden ympäristölle aiheuttamat ulkoisvaikutukset, ja kuinka niille tulisi laskea kustannus. Tällöin esimerkiksi rehevöitymisen aiheuttamisesta tulisi toimijoille kustannus, sen sijaan, että korjaavat toimenpiteet jäisivät yksinomaan yhteiskunnan harteille.
Globaalit suuryritykset seuraavat vahvasti kiertotalouden esiinmarssia, mutta enemmänkin voisi tehdä. Sijoitusmaailma on herännyt vähähiiliseen tulevaisuuteen. Konferenssissa oli läsnä useita yksityisiä rahoituslaitoksia, kuten esimerkiksi 6,5 miljardin euron sijoitusvarallisuutta hallinnoiva Impax Asset Management ja Euroopan investointipankki, EIB, jotka rahoittavat merkittävillä summilla kestäviä, kiertotalouden mallin mukaan toimivia yrityksiä.
Kiertotalouteen siirtymisen vaatimukset tiivistyivät Kansainvälinen kestävän kehityksen instituutin IISD, Scott Vaughanin, Euroopan ympäristöjärjestöjen EEB Jeremy Watesin, Maailmantalousfoorumi WEF Antonia Gawelin ja Rooman klubin Anders Wijkmanin paneelikeskustelussa. Wijkmanin mukaan yritysten tulisi rohkeasti muuttaa ansaintalogiikkaansa kestävämpään suuntaan, sillä muutoin kaikkien, myös yritysten, tulevaisuus on synkkä. Panelistien mukaan kiertotalouteen tulee siirtyä tulevaisuudessa, mutta se onnistuu vain johdonmukaisella ja yhtenevällä ohjauskeinovalikoimalla, jossa yhdistyvät verotus, säädökset, investoinnit ja innovaatiot.
Kiertotalous vaatiikin vahvaa julkisen vallan esimerkkiä sekä yksityisen sektorin innovaatioita ja investointeja. Ongelmanratkaisua eivät hoida yksin julkinen valta, eivätkä yritykset, vaan ratkaisuja tulee hakea yhdessä. Merkkejä muutoksesta näkyy laajalti, mutta vauhtia tulisi lisätä.
Sitra esitteli myös monia Raki-ekosysteemin jäseniä kokoamassaan listassa kiinnostavimmista kiertotalouteen liittyvistä yrityksistä, linkki: https://www.sitra.fi/en/news/most-interesting-finnish-companies-circular-economy/
Kiertotalouskonferenssin esitykset löytyvät linkistä: https://www.sitra.fi/en/articles/grand-opening-integrating-circular-economy-global-agenda-2030/