Siirry pääsisältöön

Valtioneuvosto:Pääministeri Katainen ja ministeri Niinistö Itämeren ympäristönsuojelukokouksiin Pietariin

Uutinen

Pääministeri Jyrki Katainen ja ympäristöministeri Ville Niinistö osallistuvat Pietarissa perjantaina 5. huhtikuuta pääministeritason kokoukseen, joka on jatkoa Suomessa vuonna 2010 järjestetylle Baltic Sea Action -huippukokoukselle. Kokouksen pääaiheena on Itämeren ympäristösuojelu. Suomesta puhujaksi on kutsuttu myös presidentti Tarja Halonen.

Kokouksen isäntänä on Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja siihen osallistuvat edustajat Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Saksasta ja Puolasta. Kokous on osa Venäjän puheenjohtajuusohjelmaa Itämeren valtioiden neuvostossa (CBSS).
Kokousohjelman lisäksi pääministeri Kataisella on kahdenvälinen tapaaminen pääministeri Medvedevin kanssa.
Ministeri Niinistö osallistuu myös lauantaina 6. huhtikuuta Itämeren alueen julkisen ja yksityisen sektorin yhteisfoorumiin, johon on kutsuttu ympäristöministereiden lisäksi elinkeino-, liike-elämän ja kansalaisyhteiskunnan edustajia sekä tutkijoita.
Suomen käynnistämä Baltic Sea Action Summit -prosessi (BSAS) tähtää ensisijaisesti HELCOMin Itämeren toimintaohjelman (Baltic Sea Action Plan) samoin kuin EU:n Itämeri-strategian toteuttamisen vauhdittamiseen sekä julkisten ja yksityisten toimijoiden välisen yhteistyön laajentamiseen Itämeren ympäristön parantamiseksi. BSAS-prosessin tuloksena on tähän mennessä tehty kaikkiaan yli 200 sitoumusta (niistä 11 on valtioiden antamia) Itämeren hyväksi. Kokouksessa 5. huhtikuuta on tarkoitus hyväksyä julkilausuma, jossa korostetaan kaikkien toimijoiden yhteistyön merkitystä Itämeren suojelemisessa, ja tuetaan BSAS-prosessin jatkamista.
Suomi aloittaa vuoden kestävän puheenjohtajuuskautensa CBSS:ssä heinäkuussa 2013 Venäjän jälkeen.​
Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (kv-asiat) Antti Vänskä, p.040 513 1458
ministeri Niinistön erityisavustaja Lasse Miettinen, p.040 507 6100
ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko, p.040 751 3281

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml