BSAG:n uutiskirje 2/2021


Uutiskirje / 2.12.2021

Hyvät uutiskirjeen lukijat,

”Jos haluatte edetä nopeasti, menkää yksin. Jos haluatte edetä pitkälle, menkää yhdessä.” Näin totesi eräs puhujista maatalousmaan hiilensidontaa edistävän ”4 per 1000” -aloitteen päivässä Glasgow’ssa marraskuussa. Sanontaa voi soveltaa kaikkeen Itämeren pelastamistyöhön ja se kiteyttääkin BSAG:n toiminnan ytimen, niin uudistavan viljelyn ja puhtaamman meriliikenteen edistämisen kuin meriluonnon monimuotoisuuden suojelun saralla.

Tarvittava muutos on laajamittainen ja se tehdään yhdessä, ja vain yhdessä. Yksikään toimija ei pysty pelastamaan Itämerta yksin, ihan jokaista tarvitaan. Tässä on BSAG:n korvaamaton tehtävä. Me tunnistamme ja tuomme yhteen kaikki muutokseen tarvittavat toimijat. Hyvä tapa olla mukana Itämeren pelastusjoukoissa on tukea työtämme tänä jouluna.

BSAG:n kansainvälinen yhteistyö ilmasto- ja Itämeri-ystävällisen uudistavan viljelyn skaalaamiseksi on tänä syksynä ollut entistä näkyvämpää. BSAG toimitti terveiset suomalaisilta pelloilta YK:n ilmastokokoukseen Pohjoismaiden neuvoston COP26 -paviljongeilla Glasgow’ssa ja Helsingissä, sekä ”4 per 1000” -aloitteen päivässä. Pitkän etäjakson jälkeen saimme kohdata vanhoja ja uusia tuttavuuksia. Kohtaamiset kantavat jo hedelmää – mahdollisuuksia uudelle yhteistyölle ja tärkeälle tiedonjaolle aukeaa.

Carbon Action -alusta, siihen kuuluva tutkimus ja maailman ensimmäinen hiilensidontaennuste todella kiinnostavat maailmalla. Tänä syksynä Carbon Action oli ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi. Palkinto meni lopulta isäntämaa Tanskaan, mutta ehdokkuus oli suuri kunnia ja saimme suurta kiitosta palkintoraadin jäseniltä sekä valtavasti näkyvyyttä kansainvälisesti.

Me BSAG:lla painamme hommia täyttä höyryä, kunnes koittaa aika vetäytyä joululomalle ja herkkupöytien ääreen. Tänä jouluna herkkujen kyytipojaksi voi valita vaikkapa Koffin Itämeriystävällisen, uudistavasti viljellyn jouluoluen tai Stallhagenin Baltic Brew -lagerin, jolla panimo tukee BSAG:n työtä.

Kiitämme kaikkia mahtavia yhteistyökumppaneitamme tästä vuodesta! Vuosi kuluu nopeasti, kun sen saa viettää hyvässä seurassa, kädet täynnä mieluista ja tärkeää työtä. Toivomme tätä lisää ensi vuodelle, niin itsellemme kuin teille, hyvät uutiskirjeen lukijat. Mutta ennen sitä toivomme teille levollista ja lempeää joulun aikaa!

BSAG:n väki

”Oi meri meidän kaikkien, oot kallisarvoinen…” laulavat Herra Ylppö ja Irina.

Maamme-laulu sai rinnalleen Meremme-laulun

Baltic Sea Action Group herättelee suomalaisia itsenäisyyspäivän alla Itämeren hätään yhdessä eturivin artistien kanssa. Maamme-laulun säveleen tehty ”Meremme” muistuttaa, että Itämeri tarvitsee apua. Laulun on sanoittanut Mariska, ja sen esittävät Herra Ylppö ja Irina. Katso upea musavideo ja lue kappaleen taustoista.

Ei vettä, pohjaa rakkaampaa! Anna joulun paras aineeton lahja: elämää Itämerelle

Itämeri on kansallisaarre, jonka voimme vielä yhdessä pelastaa. BSAG:n joulukampanjassa voit antaa aineettoman joululahjan, joka koskettaa niin asiakasta, ystävää kuin yhteistyökumppania. Kymmenet yritykset ja yksityishenkilöt ovat jo antaneet joululahjansa Itämerelle. Tule mukaan!

Tutustu BSAG:n hallituksen uusiin jäseniin

Mistä on BSAG tehty? Suuresta sydämestä, rautaisesta osaamisesta, tekemisen meiningistä ja valtavasta kunnianhimosta. Tänä vuonna BSAG:n hallitukseen saatiin kahden uuden jäsenen myötä lisää tätä kaikkea ja vielä paljon muutakin – mutta mitä? Tutustu Sirpa Juutiseen ja Markus Ehrnroothiin. Lue lisää.

Saara Kankaanrinta, Juuso Joona, Laura Höijer sekä Pieta Jarva iloitsemassa maaperän ihmeistä. Kuva: Samira Shaikh

#SoilSelfie tekee paluun! Osallistu somekampanjaan 29.11.-5.12.2021

Baltic Sea Action Group järjestää tänäkin vuonna #SoilSelfie-kampanjan, joka huipentuu kansainväliseen maaperäpäivään 5.12. Osallistu sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SoilSelfie ja halutessasi #CarbonAction. Lue lisää.

 

Uusia Itämeri-sitoumuksia ja yrityksiä Carbon Action -alustalle

Suomen Nestlé kouluttaa Piltti-lastenruoan ja Puljonki-kastikkeiden ja -liemien kotimaisten raaka-aineiden viljelijöitä. Start up -yritys Biocode kehittää hiilijalanjälkilaskuriaan siten, että se tunnistaa uudistavan viljelyn toimenpiteiden vaikutukset maaperän hiilensidontaan. Suomen johtava kananmunien tuottaja, DAVA Foods Finland sitoutuu parantamaan ravinteiden kiertoa, hiilen sitomista maaperään ja maan kasvukuntoa kanojen rehuviljan viljelyssä. Puolustusvoimia ja Rikosseuraamuslaitosta palveleva Leijona Catering vahvistaa maaperän elinvoimaa osana huoltovarmuutta ammattiostajan roolissaan ruokaketjussa.

 

BSAG selvitti laivojen jätevesien ravinne- ja bakteeripitoisuuksia ja vaikutusta Itämereen

Rahtialusten kuormitus Itämereen voi olla paikallisesti merkittävää, osoittaa Baltic Sea Action Groupin tilaama selvitys. Selvityksestä käy myös ilmi, että rahtialusten harmaiden vesien eri muuttujien pitoisuudet olivat yleisesti suurempia kuin matkustaja-alusten. Selvitys täyttää tietoaukkoa rahtiliikenteen ravinnekuormituksesta, jota ei ole aiemmin juuri selvitetty. Lue lisää.

Yksityisillä vesialueilta löytyy paljon potentiaalisia suojelukohteita. Kuva: Anna Klemelä

Meriluonnonsuojelu nostetaan uudelle tasolle LIFE-IP BIODIVERSEA -hankkeessa

Joulukuussa käynnistyvä kahdeksan vuoden LIFE-IP BIODIVERSEA -hanke tuo Suomessa ennennäkemättömän panostuksen Itämeren lajien ja luontotyyppien suojeluun. Metsähallituksen vetämässä hankkeessa Baltic Sea Action Group edistää yksityisten suojelualueiden perustamista käytännössä. Lue lisää.

Luettavaa, kuunneltavaa ja muuta mukavaa vuoden viimeisille viikoille

Video: Missasitko BSAG:n esiintymisen Glasgow’n Nordic Pavilionilla? Voit katsoa sen YouTubesta.

Reportaasi: Voiko syömällä parantaa maailmaa? Kurkistus ruokaketjuun ja kuluttajavalintoihin. Också på svenska.

Podcast-sarja: Carbolla on asiaa! -podin toisella tuotantokaudella viljelijät ja tutkijat käyvät keskustelua uudistavasta viljelystä BSAG:n Eliisa Malinin johdolla.

Podcast-sarja: BSAG:n Anne Antmanin luotsaama ruotsinkielinen Odlingsmark -podcast vie kuulijan erilaisille tiloille, joita yhdistää (ainakin) yksi asia: uudistava viljely.

Uutinen: HELCOM päivitti Itämeren toimintaohjelman, tekoja tarvitaan kaikilta

Podcast: BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta vieraili Monoclen Foreign Desk’issä.

Videoita: Kesäkuun Soil at Risk -symposiossa kuultiin tutkimuksesta, pohdittiin maaperään kohdistuvia uhkia ja sekä ratkaisuja. Puheenvuorot ja paneelikeskustelu löytyvät YouTubesta.

Video: BSAG:n järjestämä sessio “Worldwide task: Soil carbon sequestration to agricultural soils” Maaperätieteen päivillä syyskuussa löytyy niin ikään tallenteena.

Some: Seuraa BSAG:ta somessa! Instagramin puolella voi BSAG:n tavallisen toiminnan lisäksi seurata projektipäällikkö Anna Klemelän edesottamuksia Seilin saarella tunnisteella #saarikirjeenvaihtaja. Anna viettää talven Seilillä ja toimii tavallisen työnsä ohessa niin kutsuttuna saaritonttuna.

Tilaa Baltic Sea Action Groupin kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje!

Lahjoita