BSAG:n uutiskirje 18.11.2020


Uutiskirje / 18.11.2020

 

Hyvät Itämeren ystävät ja uutiskirjeen lukijat,

poikkeuksellinen vuosi lähestyy loppuaan. Tulemme hyvästelemään vuoden 2020 hyvin erilaisissa merkeissä kuin otimme sen vastaan. Iloksemme voimme todeta, että BSAG:lla on pandemian aiheuttamista mullistuksista huolimatta ollut hieno ja toiminnantäyteinen vuosi. Niin BSAG:n porukka kuin kumppanimme tekevät sitoutuneesti ja suurella innolla työtä Itämeren ja ilmaston pelastamiseksi. Koronakriisi ei ole tahtia hidastanut.

Ja hyvä niin, koska olemme suurten haasteiden edessä. Meitä uhkaavat sellaiset ongelmat, joita kukaan ei voi ratkaista yksin. Tarvitaan yhteistyötä. Kulunut vuosi on myös osoittanut, että kestävä kehitys ei enää riitä vaan tarvitaan myös uudistavaa liiketoimintaa. Voimme rakentaa tällaista liiketoimintaa ja uusia mahdollisuuksia Itämeri- ja ilmastotyöllämme.

Olemme pelastaneet Itämerta pellolla ja merellä niin pinnan päällä kuin sen alla. Vuonna 2020 hiiliviljely on noussut todelliseksi ilmiöksi Suomessa ja BSAG:n Carbon Action -yhteistyöalustasta otetaan mallia jo maailmalla. Olemme hyvin konkreettisesti edistäneet vedenalaisen meriluonnon suojelua ja olemme palanneet takaisin meriliikenteen pariin – tällä kertaa suitsimaan etenkin harmaiden vesien päästöjä.

Olemme valtavan iloisia ja ylpeitä siitä, mitä saamme aikaan Itämeren, ilmaston ja samalla ihmisten hyväksi. Maailmaa tosiaan voi muuttaa! Kutsumme sinut ja yrityksesi osaksi muutosta. Anna tänä jouluna lahjaksi elämää Itämerelle osoitteessa https://www.joululahjaitamerelle.fi. Lahjoituksesi on tärkeä työmme mahdollistaja. Kiitoksena saat monenlaista materiaalia, jolla voit jakaa hyvää mieltä ja lähettää joulutoivotuksia.

Katso myös kampanjavideo.

Eläköön Itämeri!

Lämpimin terveisin,
BSAG:n väki

P.S. Perinteisiä pikkujoulua emme voi sidosryhmillemme tänä vuonna järjestää, mutta virtuaalisesti toivotamme kaikille rauhallista joulua sekä onnellista ja innostavaa uutta vuotta!

Hiiliviljelytietoa jaettiin kansainväliselle yleisölle lokakuisessa webinaarissamme. Kuva: Pieta Jarva, BSAG

Missä mennään monihyötyisessä hiiliviljelyssä?

Carbon Action -työtä on tehty vuodesta 2017, toiminta kasvaa ja jatkuvasti tapahtuu valtavasti kolmella rintamalla – viljelijöiden, yritysten ja tutkimuksen parissa. Carbon Actionin kokonaisvaltainen ja käytännönläheinen lähestymistapa on herättänyt laajaa kiinnostusta paitsi kotimaassa, myös kansainvälisesti. Missä nyt mennään? Täältä saat tilannekatsauksen.

MEP Elsi Kataisen ja MEP Jytte Gutelandin kanssa yhteistyössä toteutettu kansainväliselle yleisölle suunnattu webinaari lokakuun lopussa tavoitti merkittävän yleisön ja olennaisia toimijoita. Webinaari onkin poikinut uusia yhteydenottoja ja kansainvälistä kiinnostusta BSAG:n toimintaa kohtaan. Tallenteet löytyvät täältä.

TWINWIN-hankkeen koeala Helsingin Viikissä. Kuva: Helsingin yliopisto​

Lisää voimaa biodiversiteetin ja hiilivaraston yhteyden tutkimiseen

Carbon Action alustalla toimivassa TWINWIN -hankkeessa selvitetään miten kasvilajiston monimuotoisuus vaikuttaa viljelymaiden kykyyn sitoa hiiltä ilmakehästä ja edesauttaa maanviljelyn kestävyyttä. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa vuosina 2019–2021 perustettiin kunnianhimoinen koeasetelma Viikin koepelloille ja tutkimustyö saatiin mainiosti käyntiin. Nyt Maj ja Tor Nesslingin säätiö myönsi hankkeelle jatkorahoituksen vuosille 2021–2023. Tutkimusta samalla laajennetaan kasveista ja mikrobeista myös maaperän eläimiin.

Katso myös TWINWIN-hankkeen video.


Mitä maaperä sinulle merkitsee? Kuva: Nikola Jovanovic / Unsplash

Kerro maasuhteestasi #SoilSelfie’llä maaperäviikolla 30.11.–6.12.

Tule mukaan jakamaan viestiä elintärkeästä monimuotoisesta maaperästä. Kerro omasta suhteestasi maahan #SoilSelfie’llä maaperäviikolla 30.11.–6.12. Kampanjan takana on Helsingissä 30.6.2021 järjestettävä Soil at Risk -symposium ja Soil Matters -näyttely.

Lue lisää #SoilSelfiestä!

Tammikuusta alkaen kaikki halukkaat johdatetaan uudistavan viljelyn kiehtovan maailmaan.

Uudistavan viljelyn opisto verkossa – tulossa 2021

BSAG:n maataloustiimi on ollut työn touhussa tarjotakseen uudistavan viljelyn perusoppia mahdollisimman monelle. BSAG ja Reaktor tarjoavat tammikuusta 2021 eteenpäin uudistavan viljelyn verkkokurssin kaikille kiinnostuneille, kun Uudistavan viljelyn opisto aukeaa. Mukaan voit ilmoittautua jo nyt.


Carbon Action Svenskfinlandin pellonpiennartilaisuus Kemiössä syyskuussa. Kuva: Anne Antman, BSAG.

Carbon Action toimii myös ruotsiksi

Ruotsinkielisen Carbon Action Svenskfinlandin toiminta on syksyn aikana lähtenyt toden teolla liikkeelle. Koronan ollessa suvantovaiheessa viljelijöitä ehdittiin tavata pellonpiennarpäivän merkeissä. Sittemmin ohjelma on toteutettu webinaarien muodossa. Webinaaritallenteet löytyvät täältä. Keväällä suomenkielisenä ilmestynyt Kerääjäkasviopas on julkaistu ruotsiksi. Guide om fångrödor on vapaasti luettavissa ja ladattavissa täältä.

Ravinteiden kierrätys -hankkeista yhteiset suositukset

Kansainvälinen SuMaNu-hanke edistää kestävämpää lannan ja ravinteiden käyttöä maataloudessa ja siten vähentää ravinteiden liukenemista Itämereen. Hankkeen tuoreissa raporteissa vedetään yhteen EU-rahoitteisten lantaan ja ravinteisiin keskittyvien hankkeiden tuloksia. Syyskuussa hanke järjesti asiantuntijatyöpajan, jonka tuotoksena muotoiltiin suosituksia laajamittaisen ravinteidenkierrätyksen edistämiseksi.

Kuva: BSAG

Yritysyhteistyö

Useat Itämeri-sitoumukset ovat syksyn aikana saaneet jatkoa. Berner Oy:n toinen Itämeri-sitoumus edistää kestävää ruokajärjestelmää. SOK on myöntänyt jatkorahoituksen Carbon Action -maanäytteiden analysointityöhön. Myös Altia uusi Itämeri-sitoumuksensa, tuoden jatkoa BSAG:n ja Altian jo viisi vuotta jatkuneelle, hedelmälliselle yhteistyölle. Altia myös julkisti tuovansa alkuvuodesta 2021 markkinoille maailman ensimmäisen regeneratiivisesti viljellystä ohrasta valmistetun vodkan. Digitalisaation asiantuntijayritys Gofore Oyj on tehnyt ensimmäisen Itämeri-sitoumuksensa, jonka myötä se tarjoaa työpanostaan ja asiantuntemustaan dataa hyödyttäviin teknologioihin BSAG:n tavoitteiden saavuttamiseksi.

BSAG on palannut meriliikenteen ympäristöteemojen pariin. Kuva: Suvi Matvejeff

Kaksi kolmesta rahtialuksesta purkaa jätteitä mereen

BSAG:n vastuullista meriliikennettä edistävän hankkeen tiimoilta tehtävän laivakyselyn alustavat tulokset vahvistavat hankkeen tärkeyden. Itämerellä liikennöivillä rahtialuksilla seilaa päivittäin arviolta 25000 miehistön jäsentä, joiden tuottama harmaa vesi ja ruokajäte voidaan täysin laillisesti purkaa Itämereen. Laivakysely paljastaa, että kaksi kolmesta rahtialuksesta purkaakin Itämereen harmaita vesiä, ruokajätettä ja käsiteltyjä mustia vesiä. Laivoilla myös tunnetaan puutteellisesti Itämeren erityisolosuhteita. Laivakyselyä jatketaan vuoden loppuun, ja lopulliset tulokset julkistetaan ensi vuoden alussa. Lue lisää tuloksista täältä.

 

Rakkohauru kuuluu Itämeren monimuotoisuuden kannalta tärkeisiin lajeihin. Kuva: Anna Klemelä, BSAG

Elävä Itämeri -hankkeen ensimmäinen vuosi edisti merellisen monimuotoisuuden suojelua

Meriluonnon monimuotoisuutta on edistetty BSAG:n Elävä Itämeri -hankkeessa jo vuoden ajan ja työ on hyvässä vauhdissa. Yksityisten omistajien kannustaminen suojeluun on yksi Elävä Itämeri -hankkeen päätavoitteista. Syksyllä 2019 aloitettiin Gullkronan suojelualuepilotin valmistelu. Gullkronan avulla selvitetään yksityisen suojelualueen perustamiseen liittyviä käytännön vaatimuksia ja haasteita. Pilotti pyritään saattamaan loppuun hankkeen toisen vuoden aikana. Lue lisää.

Elokuun lopussa järjestettynä Itämeripäivänä BSAG vei monimuotoisuuden viestiä koululaisille. Itämeren kauneus ja sen erikoiset asukkaat jäävät usein varjoon, kun huomio keskittyy meren erilaisiin ongelmiin mutta Itämeripäivässä nuoret vierailijat osasivat innostua vedenalaisesta luonnosta. ”Olen kuin taivaassa! Rakastan leviä!”, riemuitsi alakouluikäinen Itämeren ystävä.

 

BSAG:laiset Korkeasaaressa vastaamassa koululaisten kysymyksiin. Kuva: BSAG

BSAG uusi Itämeri-koulu toimintaansa

Koulut voivat osallistua Itämeren pelastustalkoisiin järjestämällä Itämeren hyväksi päivätyökeräyksen tai Itämeri-kävelyn. BSAG on laatinut kouluille tietopaketin Itämerestä. Pakettiin sisältyy opetusmateriaaleja opettajan työn tueksi sekä erilaisia tehtäviä. Mukana on myös vinkkejä siitä, miten Itämeriaihetta voi käsitellä eri oppiaineiden kautta. Tietopaketti on myös ruotsin kielellä.

Luku- ja kuunteluvinkit

Blogi: Micun mietteitä: Tiedosta ymmärrykseen ja vaikuttavaan toimintaan

Blogi: Systeeminen muutos – mitä se tarkoittaa? Esimerkkinä Carbon Action

Blogi: Micun mietteitä – dialogin voima

Julkaisu: Regeneratiivinen eli uudistava maatalous: ruuantuotannon uusi suunta

Carbolla on asiaa! -podcast hiiliviljelystä vie kuulijan Carbon Action -tiloille. Kuuntele Soundcloudista.

Menovinkki

See The Baltic Sea – Katso Itämerta valokuvaaja Jukka Rapon valokuvanäyttely, jonka pääosassa on Itämeri. Näyttely on auki 28.11.2020 asti.
Vuotalo galleria, Mosaiikkitori 2, Helsinki

Voit liittyä uutiskirjeen postituslistalle tässä.
Jos haluat poistua listalta, ota yhteyttä elena.belle@bsag.fi.

Lahjoita