Siirry pääsisältöön

Uutinen

Eurooppalaiset ratkaisut fosforin kestävään käyttöön esillä Helsingissä

European Sustainable Phosphorus Conference, ESPC3, järjestetään Helsingissä 11.-13. kesäkuuta. ESPC3 on Euroopan merkittävin fosforin kestävää käyttöä, kierrätettävyyttä ja riittävyyttä käsittelevä konferenssi. Fosfori on ruoantuotannolle elintärkeä ravinne, mutta samalla rajallinen luonnonvara, jota ei voi keinotekoisesti tuottaa. EU-maat ovat erittäin riippuvaisia fosforin tuonnista EU:n ulkopuolelta ja siksi EU-komissio on listannut sen kriittisten raaka-aineiden listalle.

Helsingin ESPC3-konferenssi jatkaa vuonna 2013 Brysselissä pidetyn ESPC1:n ja Berliinissä vuonna 2015 pidetyn ESPC2:n sarjaa. Paikalle odotetaan 400 osallistujaa. EU-komissio on ryhtynyt eriasteisiin politiikkatoimiin EU:n ruoantuotannon, huoltovarmuuden sekä ravinteiden käyttöön liittyvien ulkoisvaikutusten minimoimiseksi. ESPC3:ssa tuodaan esille toimien vaikutusta sekä alan innovaatioita.

Fosfori, kuten myös typpi, on kasveille välttämätön ravinne, mutta ruoantuotannon ketjusta karatessaan ravinteet aiheuttavat vesistöjen, ja etenkin Itämeren rehevöitymistä.  Nykyään on kuitenkin olemassa hyvin paljon ratkaisuvaihtoehtoja ravinteiden kestävään ja turvalliseen eri lähteistä tapahtuvaan talteenottoon ja uudelleenkäyttöön. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet prosessiteknologian ratkaisut ravinteiden talteenottoon jätevirroista, ja orgaanista ainesta sisältävien sivuvirtojen tehokkaampi uudelleenkäyttö.

Itämeren alue on edelläkävijäalue ravinteiden kierrätyksessä mm. koko valuma-alueen kattavan HELCOM-yhteistyön sekä esimerkiksi Suomen valtion toimien kautta. Suomen valtio sitoutui vuonna 2010 Baltic Sea Action Summitissa tähtäämään ravinteiden kierrätyksen mallimaaksi, mikä on näkynyt mm. ravinteiden kierrätykseen keskittyvien pilottiratkaisujen rahoituksena.

ESPC-konferenssien ja BSAG:n ohella toisen pääjärjestäjän, European Sustainable Phosphorus Platform ESPP:n  tarina käynnistyi 2013 EU-komission fosforin kestävää käyttöä selvittäneestä tiedonannosta, joka toimi lähtölaukaisuna EU-tason politiikkatoimille.

Helsinki on luonnollinen ja erinomainen paikka kolmannen eurooppalaisen fosforikonferenssin järjestämiselle, sillä alalla tapahtuu valtavasti Suomessa ja muualla Itämeren alueella”, ESPP:n pääsihteeri Chris Thornton toteaa.

Fosforin kestävään käyttöön kietoutuneet ongelmat keskittyivät alkuun huoltovarmuus ja ruokaturva -kysymyksiin, mutta nyt ulkoisvaikutukset ovat nousseet keskiöön. Rehevöityminen on valitettavan yleinen globaali ongelma, joka näkyy Itämerellä muita alueita nopeammin.”, lisää BSAG:n asiamies Mathias Bergman.

Suomen valtion sitoumus ja sitä seurannut ministeriöiden kärkihankerahoitus on edistänyt useita lupaavia ravinteiden kestävään ja turvalliseen talteenottoon ja uudelleenkäyttöön liittyviä projekteja, ja näitä on konferenssissa esillä ilahduttavan paljon”, Bergman jatkaa.

Konferenssi tuo Helsinkiin fosforin kestävästä käytöstä, kierrätettävyydestä ja riittävyydestä kiinnostuneet toimijat mukaan lukien maataloustuottajat, kemian alan, jäte- ja vedenkäsittelyalan, teknologiavalmistajat sekä elintarviketeollisuuden, keskeiset virkamiehet, tutkijat ja muut sidosryhmät.

Tilaisuuden järjestävät yhdessä European Sustainable Phosphorus Platform, ESPP ja Baltic Sea Action Group sekä Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö. Tilaisuutta sponsoroivat Easymining, Kemira ja Yara.

Tilaisuuden pääpuhujia ovat mm. Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella (videon kautta), Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Will Brownlie Centre for Ecology & Hydrology:sta,  Jonathan Trent University of Californiasta, HELCOM:n pääsihteeri Monika Stankiewic sekä alan yrityksiä ja tutkimusprojekteja mukaan lukien Newtrient, Ostara, WETSUS, SARIA, Kemira, Italpollina, Cooperl, Yara, LIFE DOP, HSY, VTT, Svenskt Vatten, Luonnonvarakeskus, Baltic Slurry Acidification ja niin edelleen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on avoinna osoitteessa: https://events.eventos.fi/event/espc3/pages/registration
sekä: https://events.eventos.fi/event/espc3-invoice/pages/registration

Konferenssin ohjelma löytyy täältä: https://phosphorusplatform.eu/images/Conference/ESPC3/ESPC3-programme-v16-04-2018.pdf

Lisätietoja:

Eero Jalava
EU-koordinaattori
eero.jalava@bsag.fi

 

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml