Kestävän maatalouden uutiskirje 4/2019


Uutiskirje / 5.12.2019

Yhteiset logot

Vihreyttä talvikaudelle! Syyskylvöiset viljat ovat tuottavaa ja elävää kasvipeitteisyyttä varsinaisen kasvukauden ulkopuolella. Ne sitovat ja peittävät maata, yhteyttävät vielä syksylläkin ja tasaavat viljelyn työhuippuja. Toivottavasti tämä syysruis ja muut syysviljapellot talvehtivat onnistuneesti. Kuva: Eija Hagelberg​ / BSAG

Hyvää maaperän päivää 2019!

Tänään vietetään vuosittaista kansainvälistä maaperän päivää. Vuosi 2015 oli onnistunut YK:n kansainvälinen maaperän vuosi. Kestävä maaperän hoito on sen jälkeen saanut paljon näkyvyyttä. Suomessa tapahtuu valtavasti maaperän hoidon saralla, ja tieto muuttuu toiminnaksi yhä useammalla maatilalla. Kuten tästä uutiskirjeestä käy ilmi, vuonna 2020 maaperän päivää juhlitaan Suomessa näyttävästi. Syytä onkin nostaa aihetta esille, ihan maailmanlaajuisesti: arviolta noin 2000 miljoonaa hehtaaria eli 38 % kaikesta viljelysmaasta tällä planeetalla on erittäin huonossa, eroosion ja ylikäytön riivaamassa tilassa.

Suomessa ongelmat eivät ole samaa luokkaa kuin planeettamme kuivimmilla alueilla, mutta syytä on täälläkin laittaa peltomaat kuntoon. Vesieroosio ja tiivistyneet pellot ovat iso haaste meilläkin. Itämeren ja muiden vesistöjen kannalta hyväkuntoinen maaperä on elintärkeä. Ympäristöministeriön käynnistämässä vesiensuojelun tehostamisohjelmassa rahoitetaan vesiin vaikuttavia toimia myös maataloudessa.

Rauhallista vuodenvaihdetta kaikille uutiskirjeen lukijoille, ensi vuonna kuullaan ja nähdään taas!

Tule BSAG:n ja ProAgria Etelä-Suomen yhteiseen tilaisuuteen kuulemaan, miten löytää boostia kasvinviljelyyn ja elinvoimaa juurille. Kuva: Eija Hagelberg​ / BSAG

Tulossa: Boostia kasvinviljelyyn – elinvoimaa juurille

BSAG ja ProAgria Etelä-Suomi järjestävät yhteistyössä viljelijätilaisuuden Hollolan Messilässä 11.12. klo 9-15.30. Päivän ohjelmassa kestävää maaperän hoitoa ja pienryhmien perustamista. Ohjelma ja ilmoittautuminen täällä. Huomaa, että ilmoittautumisen takaraja on jo tänään 5.12.!

Livian ammattiopiston Tuorlan koulutilalla viljellään jo hedelmiä ja marjoja, mutta myös pieni koelohko peltometsäviljelyn tiimoilta on suunnitelmissa. Kuva: Sanna Söderlund​ / BSAG

Pelko pois ja puita peltoon!

Tuorlan maatalousopistossa 12.9. järjestetty agrometsätalousseminaari rohkaisi kuulijoita kokeilemaan agrometsätaloutta ja opiskelemaan sen soveltamismahdollisuuksia Suomessa. Agrometsätalouteen perehdyttiin useiden asiantuntijoiden opastamana sekä luentojen muodossa, että jalkautumalla Livian omenatarhoihin ja koelohkolle. Lue lisää täältä.

Maaperässä riittää ihmeteltävää ja opiskeltavaa. Kuva: Sanna Söderlund​ / BSAG

Neuvojia valmentava MAANEUVO-hanke on käynnistynyt

Syksyllä 2019 Carbon Action -alustalla käynnistynyt, Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n rahoittama MAANEUVO-hanke valmentaa maatalousneuvojia maan kasvukunnon hoidon ja hiilensidonnan huippuosaajiksi. Neuvojien avulla tietoa hiiliviljelystä saadaan jalkautettua tehokkaammin viljelijöiden pariin, jotka ovat osoittaneet suurta kiinnostusta aiheeseen. MAANEUVO-hanke myös tuo uusinta tutkimusta viljelijöiden ja neuvojien käyttöön oppimateriaalien, ytimekkäiden tekstien ja uutisten avulla. Voit seurata uusien uutisten ilmestymistä Carbon Actionin nettisivuilta.

Lue BSAG:n suunnittelijan Eliisa Malinin mietteitä Ranskan asettamasta 4/1000-tavoitteesta. Mitä 4/1000 tarkoittaa ja miten tavoitteeseen päästään?

Tästä pääset lukemaan haastattelun Malinin taustoista ja työstä BSAG:lla.

BSAG vieraineen laskeutui maan uumeniin Tytyrin kaivoksessa Lohjalla. Tapahtuma oli osa Suomen EU-puheenjohtajakauden kestävyyspäivien ympärillä järjestettyä ohjelmaa, jossa hiilensidonnan ja regeneratiivisen maatalouden merkitystä tuotiin päättäjien tietoisuuteen. Kuva: BSAG

BSAG:n toiminta näkyvästi esillä Suomen EU-puheenjohtajakauden kestävyyspäivillä

Syys-lokakuun vaihde oli BSAG:lla kiireistä aikaa. Suomen EU-puheenjohtajakauden yhteydessä järjestetyt kestävyyspäivät ja niiden ympärillä järjestetyt sivutapahtumat veivät regeneratiivisen maatalouden ja hiiliviljelyn sanomaa kotimaisille ja ulkomaisille päättäjille. Samassa yhteydessä ensiesityksensä sai uunituore Carbon Action -video.

Koosteen viikon tapahtumista voit lukea täältä.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan, ympäristövaliokunnan, BSAG:n sekä maa- ja metsätalousministeriön yhdessä järjestämästä tilaisuudesta ”Maatalousmaa ratkaisijana ilmastonmuutokseen hillinnässä ja sopeutumisessa” voit lukea täältä.

BSAG:n ja SuMaNu-hankkeen yhdessä järjestämä paneelikeskustelu eläintuotannon lannan kestävästä hyödyntämisestä veti salin täyteen kuulijoita Finlandia-talolla. Lue lisää täältä.

Qvidjassa vierailleen tutkija Leen Gorissenin haastattelun löydät täältä.

Mullat peittyvät lumeen talvikaudeksi, mutta MULTA -tutkimus jatkuu. Kuva: Eija Hagelberg / BSAG

stn MULTA -hanke laajentaa ja syventää Carbon Action -alustan tutkimusta

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama stn MULTA -hanke laajentaa ja syventää Carbon Action -alustan tutkimusta. Muun muassa ravinteiden huuhtoutumista tutkitaan jatkossa pitkäaikaisten koealojen ja intensiivikoealojen lisäksi myös osalla Carbon Action -pilottitiloja. Katso lisää täältä.

Kuva: Anu Suono

Otetaanko Itämeri huomioon EU:n yhteisessä maatalouspolitiikassa?

EU:n yhteinen maatalouspolitiikka (CAP) on yksi Itämeren ja ilmaston kannalta merkittävimmistä politiikkakokonaisuuksista. Ilmastoviisaan maatalouden edistämisen tulisi olla CAPin ytimessä, eivätkä vapaaehtoisuuteen perustuvat toimet enää riitä, kirjoittaa BSAG:n Kaj Granholm. Lue koko blogiteksti täältä.

Tarja ja Jyrki Mikkolan Carbon Action -hiilitilan koelohkolla Iitissä oli hymy herkässä kaikilla jäätävästä sateesta huolimatta. Kuvassa vas. Eija Hagelberg, Tarja Mikkola, Sanna Söderlund ja Jyrki Mikkola. Selfie: Sanna Söderlund​ / BSAG

Carbon Action -hiilikiertue tutustui tiloihin

BSAG:n kestävän maatalouden tiimi kiersi kesän ja syksyn 2019 aikana noin 20 Carbon Action -hiilitilalla. Matkan tärkeintä antia oli tavata hiiliviljelijöitä heidän omilla työpaikoillaan, nähdä ne reunaehdot, joilla kukin työskentelee, sekä ymmärtää miten erilaiset olosuhteet ja maalajit voikaan koelohkoilla olla. Vastaanotto oli poikkeuksetta lämmin ja juttua riitti. Näillä matkoilla tiimiläiset näkivät monenlaisia viljelykasveja ja tiloja, inkivääristä mansikoihin ja kainuunharmaksista holsteneihin. Voit tutustua tiloihin ja lukea sekä kommentoida minimatkapäiväkirjaa täältä.

Metrin syvyyteen pääsemiseen tarvitaan voimaa ja vääntöä.  Kuva: Eija Hagelberg​ / BSAG

Metrin maanäytteet välittävät tietoa maan uumenista

Sadan Carbon Action -tilan joukosta on valittu 32 tilaa, joilta on syksyn 2019 kuluessa otettu maanäytteet metrin syvyydestä. Metrin maanäytteillä selvitetään hiilen varastoitumista syvemmälle maakerroksiin. Näytteenotto on vaatinut ennakkosuunnittelua, jykeviä varusteita ja pitkää pinnaa. Näytteenotosta voit lukea tarkemmin täältä.

Jari Liski Ilmatieteen laitokselta kertoi hiilensidonnan laskentamallien kehityksestä. Kuva: Pieta Jarva​ / BSAG

Carbon Action -yritysryhmä kokoontui Valiolla

Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää toimia myös yrityksiltä. Näistä keskusteltiin Carbon Action -yritysryhmän kokoontumisessa Valion tiloissa marraskuun puolivälissä. Lue lisää täältä.

Aulangolla keskusteltiin hiiliviljelyfilosofiasta. Mukana vasemmalta oikealle Olli-Pekka Ruponen, Jari Eerola, Jussi Knaapi, Johanna Vakkamäki, Juha Nousiainen ja Sanna Söderlund. Kuva: Eliisa Malin​ / BSAG

Valion maitotilallisia koulutettiin hiiliviljelijöiksi

Valio on asettanut tavoitteekseen hiilineutraalin maitoketjun vuoteen 2035 mennessä. Kunnianhimoinen tavoite vaatii toteutuakseen tiivistä yhteistyötä maitotilojen kanssa. BSAG ja Valio järjestivät syksyllä kaksi lähikoulutusta Valion tuottajille, perehdyttäen lähes 200 maidontuotannon ammattilaista hiiliviljelyn perusteisiin. Lue lisää täältä.

Carbon Action oli mukana pyöreän pöydän keskustelussa aiheesta ”Carbon Farming Schemes in Europe”, joka järjestettiin lokakuun alussa Brysselissä. Kuva: https://www.ecologic.eu/16816

Kansainvälisiä verkostoja

Regeneratiivinen maatalous ja hiiliviljely ovat nyt todella kuumia aiheita EU:n suunnalla, ja herättävät kiinnostusta sekä ympäristö-, ilmasto- ja maatalousvaliokunnissa. EU:n tasolla eri hankkeita ja aloitteita kootaan yhteen, ja Carbon Action noteerataan hienosti osana kärkijoukkoja. Carbon Action kutsuttiin pitämään esitelmä ”Carbon Farming Schemes in Europe” pyöreän pöydän keskusteluun. Tilaisuus tarjosi erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua ja luoda yhteistyötä hankkeiden välille. Katso yhteenveto täältä. Tämän ryhmän yhteistyö tulee jatkumaan, ja Carbon Action tulee olemaan aktiivisesti mukana jatkotyössä.

YK:n tulevassa ilmastokokouksessa Madridissa (COP25, Time for Action) 4/1000 -aloite järjestää tapahtuman otsikolla ’’Move from pilot project to large-scale change’’. Carbon Action on pyydetty mukaan tapahtumaan pitämään esitelmä ns. high-level osioon. Tapahtuman tavoite, eli skaalauksen pohdinta, onkin Carbon Actionin ytimessä. Lue lisää 4/1000 aloitteesta täältä.


Ilmastoviisas maatilayritys -kirja kokoaa yhteen tietoa maataloudesta ja ilmastonmuutoksesta 

BSAG oli mukana ProAgrian johdolla ja monen yhteistyökumppanin kanssa kokoamassa viljelijöille suunnattua julkaisua ”Ilmastoviisas maatilayritys”. Kirja on jaettu lokakuussa Käytännön Maamies -lehden tilaajille, ja se on myös erikseen ostettavissa ProAgrian verkkokaupasta. Lisätietoja julkaisusta.

Kirjaan liittyen pidettiin perjantaina 29.11. keskustelutilaisuus ”Ilmastoviisas maatilayritys – maatilan rooli ja ratkaisut ilmastonmuutoksen hillinnässä” Säätytalolla. Sen videotaltiointia voi katsoa tästä linkistä.

Kuva: Maj ja Tor Nesslingin Säätiö

Soil at risk -ympäristösymposio juhlistaa maaperän päivää näyttävästi vuonna 2020

Hyvinvoiva maaperä on elämän perusta. Vaalimalla maaperää pidämme samalla huolta ruoantuotannosta, ilmastosta, vesistöistä ja luonnon monimuotoisuudesta. Vuonna 2020 maaperän päivää juhlitaan Suomessa näyttävästi. Maj ja Tor Nesslingin säätiön kansainvälisen ympäristösymposion aihe on ’Soil at risk’, ja se järjestetään yhteistyössä BSAG:n kanssa. Symposiumi tarjoaa monipuolista tutkimustietoa siitä, miten voimme pysäyttää maaperän uhkaavan heikkenemisen. Laita nyt jo kalenteriin, 25.11.2020, Finlandia-talo.

#soilatrisk

Kuva: Anu Suono

Menovinkit


Lukuvinkit

  • Jeff Lowenfels & Wayne Lewis: Teaming with Microbes Teaming with Microbes kertoo kuinka voimme viljellä tavalla, joka vahvistaa maan mikrobeja ja tehostaa niiden toimintaa. Kirjassa tutustutaan mikrobien elämään, ja opitaan kuinka korjata ja vahvistaa maan ruokaverkkoa. Vähentämällä kemiallisten lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä, sekä lisäämällä maan orgaanista ainesta, viljelijä voi muodostaa maan mikrobien kanssa tehokkaan joukkueen hiilensidontaan ja kannattavaan maatalouteen. Lue myös Jeff Lowenfelsin Teaming with Fungi, tyhjentävä opas sienistä ja hyödyllisten sienten tukemisesta maaperässä.
  • Veikko Huhta & Eeva-Liisa Hallanaro (toim.): Elämää maan kätköissäElämää maan kätköissä -kirja esittelee maaperän eliöitä. Erilaiset bakteerit, alkueliöt, hämähäkit, hyönteiset ja nilviäiset ovat oleellisen tärkeitä koko planeettamme hyvinvoinnille.
    Katso lisää täältä.

 

Seuraava Kestävän maatalouden uutiskirje ilmestyy 5.3.2020.

Jos haluat liittyä uutiskirjeen postituslistalle, tai poistua listalta, ota yhteyttä elena.belle@bsag.fi.

Lahjoita