Varainhankinnan perusteet

​Itämeren pelastamisen on laskettu maksavan miljardeja euroja. Elävä Itämeri säätiö eli työnimellään Baltic Sea Action Group on perustamisestaan vuodesta 2008 lähtien pyrkinyt etsimään tehokkaita keinoja pelastustyön tehostamiseksi.

Ydinajatuksemme on: kukin auttaa parhaiten tekemällä sitä missä on paras. Näin auttaminen tapahtuu tehokkaimmiten niin Itämeren kuin koko yhteiskunnankin kannalta. BSAG saa tehokkaasti sitoutettua niin yritykset, organisaatiot, valtioden päämiehet, hallitukset kuin muutkin päätöksentekijät Itämeren hyväksi tehtävään työhön. Jokainen toimija voi hyödyntää omat vahvuutensa ja osaamisensa ja kehittyä siinä.

BSAG etsii erilaisia toimijoita yhteiskunnan sektoreilta ja sitouttamaan ne toimintaan. Näin saamme enemmän aikaiseksi kuin tekemällä yksittäisiä projekteja omin voimin. Monet yksilöt ja tahot tekevät mahtavaa työtä Itämeren hyväksi, mutta muutosvauhti on vielä liian hidas eikä kaikkia tarpeellisia tahoja ole löydetty. Me olemme keränneet sitoumusprosessin kautta 250 erilaista toimijaa valtionpäämiehistä pienyrityksiin toimimaan yhteisen Itämeremme hyväksi. Kuluneen kymmenen vuoden aikana emme olisi yksin voineet toteuttaa yli 200 erilaista hanketta.

BSAG:n sitoumusmallia hyödyntämällä pienimmälläkin lahjoituksella voi saada suuria aikaan. Lahjoitus voi auttaa työntekijäämme löytämään ratkaisun ongelmaan tai saamaan mukaan taitavan toimijan, joka tuntee ravinteiden kierrätyksen tai vaarallisten aineiden kaltaisia erityisaloja. Kun löydetään toimija, jolla on sekä osaamista että tahtoa, alkavat asiat yleensä tapahtua nopeasti.​​

Tukijamme voi kauttamme mahdollistaa tärkeiden prosessien läpiviemistä pienelläkin lahjoituksella. Jotta saisimme kerättyä lisää osaamista ja tärkeitä toimijoita Itämeriasiaa tukemaan, tarvitsemme varoja normaaliin toiminnan kuluihin, eli palkkoihin ja työvälineisiin ja –paikkaan. Kaiken muun tarvittavan pyrimme saamaan sitoumuksina yrityksiltä, eli silloin auttajat auttavat auttajaa.

Haluamme toimia läpinäkyvästi ja siksi BSAG:n toimintakertomus on julkinen. Tämän lisäksi tilinpäätöksemme on saatavilla pyynnöstä. Raportoinnissa kerromme miten varat ovat jakautuneet eri ongelma-alueiden välillä ja miten pyrimme ratkomaan ongelmia.

BSAG:n toimintamalli, joka perustuu sitoumuksiin, on haastellinen mitattava, jos käytetään perinteistä projektikohtaista hallintokuluindikaattoria. Hallinnon kulut ovat meillä suuret, koska osaamisemme kulmakivi on tarvittavien toimijoiden tunnistaminen, aktivoiminen ja sitouttaminen. Koemme onnistuneemme, kun työmme on saanut aikaan konkreettista toimintaa, mutta jonka tekijänä on ko. toiminnon paras osaaja.

Varainhankintastrategiamme mukaisesti etsimme aktiivisesti rahallista tukea yrityksiltä ja yksityisiltä lahjoittajilta. Tämän lisäksi etsimme yrityksiä, joiden osaaminen, tuotteet, palvelut tai kontaktit voivat auttaa meitä Itämerityössä, joko suoraan tai välillisesti.

Kuten säätiön perustuskirjassa sanotaan, BSAG:n hallitus päättää säätiön varojen käytöstä. Tällöin yksittäisellä lahjoittajalla ei ole päätösvaltaa BSAG:n toimintaan. Varainhankinnassa noudatamme siitä annettuja virallisia ohjeita. Tukijamme pyrimme pitämään tietoisena toiminnastamme esimerkiksi BSAG:n uutiskirjeen kautta. ​

Liity postituslistallemme

Pidä itsesi ajan tasalla uusimmissa Itämereen liittyvissä kysymyksissä.

LAHJOITA