Siirry pääsisältöön

Terveisiä Itämeren huippukokouksesta Pietarista

Uutinen

​Viime viikon perjantaina ja lauantaina järjestettiin Pietarissa toinen Baltic Sea Action Summit eli BSAS. Kokous oli tälläkin kertaa jatkuvan intensiivisen prosessin näkyvä osa, tilaisuus jossa arvioitiin jo tehtyä ja annettiin uusia sitoumuksia. Uutta rahaa on Itämerityöhön tullut näissä kokouksissa varovaisestikin arvioiden puoli miljardia euroa.

Venäjä on luvannut laittaa kuntoon paitsi Kaliningradin kaupungin jätevedenpuhdistuksen, myös alueen muiden kaupunkien vedenpuhdistuksen. Lisäksi Venäjä ilmoitti valtavasta ohjelmasta, jossa kunnostetaan Luoteis-Venäjän pienempien kaupunkien jätevesijärjestelmät. Kun olen läheltä seurannut venäläisten toimintaa, en voi kun ihmetellä heidän tarmoaan ja tehoaan, kun voimat keskitetään.

Muutamassa kuukaudessa loihdittiin valtava ohjelma ja huippukokous sen julkistamiseksi ja yhteistyön vahvistamiseksi. Nyt onkin tärkeää, että projekti saatetaan kansainvälisen yhteistyön piiriin, jotta se ei näänny omaan valtavuuteensa. Tätä toivovat niin venäläiset kuin kaikki muutkin Itämeren ystävät.

Kun kysyin pari vuotta sitten ystävältäni Marjukka Porvarilta, joka on John Nurmisen Venäjäprojektien johtaja, mitä ao. säätiö toivoo summitilta, hän vastasi, että rahoitusta pikkuputsareille. Nyt se on luvattu. On vahinko, ettei Marjukka ehtinyt kokoukseen juhlistamaan saavutusta ja sopimaan käytännön yhteistyöstä. Olen kuitenkin iloinen saumattomasta yhteistyöstämme, joka on jatkunut jo kymmenisen vuotta.
Laaja yhteistyö ei rajoittunut tähän. Pietarissa on muhinut kiusallisena ongelmana ongelmajätteiden käsittely. Krasnyi Borin ongelmajätelaitos ei vastaa nykyaikaa. YLEN Manninen kysyi tätä kiusallista asiaa pääministeri Medvedeviltä, joka täräytti, että federaatio on varannut rahat uuteen ongelmajätelaitokseen ja hän henkilökohtaisesti nopeuttaa hankkeen toteutumista. Hieno esimerkki siitä mitä vastuullinen journalismi voi saada aikaan.
Vielä on todettava, että pääministerit Katainen ja Medvedev keskustelivat kananlantaympäristöpommin purkamisesta. Tähän ongelmaan on säätiöllemme tullut sitoumuksia kahteenkin ratkaisulinjaan. Outotecin Ash Dec-teknologialla kyetään erottelemaan kananlannasta typpi, fosfori ja vaaralliset aineet. Tämä kiinnosti venäläistä osapuolta suuresti.
Toisaalta saimme laajan sitoumusketjun koskien lannan kaasutusta ja Ruotsiin vientiä. Siellä näet on jo pulaa biokaasusta. Kun Gazprom vielä kokouksessa sitoutui rakentamaan laajan LNG-verkon Itämeren piiriiin, voimme olla toiveikkaita, että lannan energiajakeellekin tulee käyttöä.
Maatalouteen saimme rakentavia hankkeita viljelijöiden, tuottajajärjestöjen ja viljan suurostajan kesken. Pääsimme tavoitteeseen koko ketjun mukaan saamisesta sekä kansainvälisestä yhteistyöstä.
BSAS-prosessi ja sen näkyvin osa, huippukokous, ovat vauhdittaneet Itämeren pelastamista kuin Allegrojuna matkustamista Pietariin. Uudenlaisella yhteistyöllä voidaan nipistää mahdottomalta kuulostavia tunteja matkasta ja vuosia ympäristötyöstä. Huippukokoukset ja niiden takana oleva työ eivät pääosin ole PR:ää tai hengenkohotusta. Konkretiasta on mukava runsaudenpula.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml