Maan puolustuskurssi

Ratkaisuja jalkojemme alta? Hyvinvoiva maaperä on keskeinen tekijä ravinnepäästöjen minimoimisessa ja ruokaturvan varmistamisessa. Maaperä pystyy myös varastoimaan hiilidioksidia ja torjumaan aikamme suurinta uhkaa – ilmastonmuutosta. BSAG järjestää maan puolustuskursseja valituille päätöksentekijöille 14. – 16. elokuuta 2018.

Maaperän hyvä kunto on ruokaturvan kulmakivi. Hyvien satojen lisäksi maaperän oikea rakenne estää ravinnevalumia vesistöihin ja sisältää valtavan potentiaalin sitoa hiiltä pysyvästi ilmakehästä takaisin maaperään. Kourallisessa hyvinvoivaa multaa on enemmän elämää kuin ihmisiä maapallolla.

Maaperän kunto rapautuu monin paikoin vuosi vuodelta. Maaperän merkitykseen on herätty maailmanlaajuisesti vasta viime aikoina. Se ei koske ainoastaan maatalouden toimijoita, joiden työssä monia ratkaisuja voidaan ottaa käyttöön vaan myös politikkoja, virkamiehiä, yrityspäättäjiä ja journalisteja, joilla on mahdollisuus vaikuttaa ohjauskeinoihin. Terve maaperä on minkä tahansa maan hyvinvoinnin ja turvallisuuden perusta.

Kurssipäivän aikana uppoudutaan maaperän merkitykseen niin yhteiskuntahistorian kuin mikrobiologian tasolla. Selväksi käy myös miksi ravinteiden kierrätystä tarvitaan tai mitä tarkoittaa hiilen sitominen ilmakehästä maaperään. Kurssipäivä pidetään Qvidjan tilalla, Suomen vanhimmassa kartanossa Paraisilla, jonka maat ovat kestävän maatalouden koealuetta. Tila osallistuu muun muassa kansainvälisestikin kiinnostavaan Carbon Action -hiilipilottiin, jossa tutkitaan hiilen maaperään sitomisen nopeuttamista.

Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta 38 500 eurolla Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta. Hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön –kärkihanketta.

”A nation that destroys its soils destroys itself”
Roosevelt, 1937

 

 

LAHJOITA