
MITATEN JA KEHITTÄEN
Tämä on BSAG:n ensimmäinen Uudistavan maatalouden uutiskirje, olemme siirtyneet kestävästä ajattelusta uudistavaan ajatteluun. Ympäristön tilaa parantavaa maataloutta kutsutaan uudistavaksi eli regeneratiiviseksi maataloudeksi. Se ei ole rakettitiedettä eikä uskonlahko, vaan ajattelutapa, joka kestävyyden sijaan korostaa mahdollisuutta korjata ja parantaa.
Uudistavassa maataloudessa pyritään laadukkaiden ja korkeiden satojen ja satovarmuuden ohella parempaan maan kasvukuntoon, luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen ja Itämeren sekä muiden vesistöjen hyvään tilaan. Monet viljelijät jo toimivat näiden periaatteiden mukaan. Tutkittua tietoa hyvistä menetelmistä on saatavilla, mutta tiedon löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa. Pyrimme toimintamme kautta auttamaan viljelijöitä ja muita maatalouden asiantuntijoita tiedon löytämisessä ja käyttöönotossa.
Uudistavasta maataloudesta on maailmalla käytössä erilaisia rajauksia ja määritelmiä, mikä tekee termin hahmottamisen hieman hankalaksi. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää yksinkertaisesti sitä, että nostetaan tavoitteet korkealle: ei tyydytä pelkästään säilyttämään nykyistä vaan kehitetään, uudistetaan. Uudistavaan maatalouteen kuuluu mittaaminen ja analysointi, pelkällä mututaktiikalla ei pääse eteenpäin kuin korkeintaan sattumalta.
Jos haluat tutustua tarkemmin BSAG:n näkemyksiin uudistavasta maataloudesta, klikkaa tästä linkistä blogitekstiin ja tarkempaan termin esittelyyn.
Erikoinen vuosi 2020 jatkuu vielä tovin. Saa nähdä, tuleeko näitä poikkeusvuosia lisää tulevaisuudessa. Mutta yksi asia on varma: meidän pitää syödä. Ruuantuotannon on jatkuttava tulevaisuudessa, vaikka kaikki ravintolat, vaatekaupat ja elektroniikkatehtaat menisivät kiinni, ja ilmasto kuinka muuttuisi. Poikkeusoloista huolimatta toivotamme kaikille uutiskirjeen lukijoille mukavaa loppuvuotta!
Och till våra svenskspråkiga läsare, fortsätt läsa – lite längre ner berättar vi om Carbon Action Svenskfinland. God jul och gott nytt år!
Eija Hagelberg, projektijohtaja/projektledare, BSAG
P.S. Tiedotusluonteisena asiana kerrottakoon, että BSAG on päättänyt laittaa vuonna 2009 käynnistyneen JÄRKI-hankkeen ruususen unille. Kaikki kestävän ja uudistavan maatalouden toiminta keskittyy jatkossa Carbon Action -alustalle. JÄRKI-teemat ovat siten edelleen mukana BSAG:n toiminnassa.

TALVEN CARBON ACTION -WEBINAAREISTA VAUHTIA ENSI KEVÄÄN TEKEMISIIN!
Tänä talvikautena Carbon Action -alustan hankkeiden tiimoilta tarjotaan reippaasti tietoa laidunnuksesta, kerääjäkasveista, lannan käytöstä ja maan kasvukunnosta. Katso tältä sivulta kunkin webinaarin yksityiskohdat ja liity seuraan tulevien kuukausien aikana. Webinaaritarjontaan kuuluvat mm.
11.12. Viljelyn monipuolistamisen taloudelliset vaikutukset
17.12. Multavuutta alus- ja kerääjäkasveilla
12.1. Lantaa kasvitilan pellolle
28.1. Luonnon monimuotoisuus ja vesiensuojelutoimien edistäminen maatiloilla
3.2. Hiiltä maksimaalisesti sitova laidunnus

Alkuvuodesta 2021 julkaistava Uudistavan viljelyn e-opisto tarjoaa laadukkaan verkkokurssin kaikille maan kasvukunnosta kiinnostuneille.
UUDISTAVAN VILJELYN E-OPISTO AVATAAN PIAN
Alkuvuodesta 2021 BSAG ja Reaktor julkaisevat Uudistavan viljelyn e-opiston. Carbon Action -työtä laajentava verkkokoulutus tuo tieteellistä tietoa ja käytännön kokemuksia uudistavasta hiiliviljelystä, ilmaiseksi ja helposti kaikkien kiinnostuneiden saataville!
Lue lisää täältä.

CARBON ACTION KUULUMISIA
Carbon Action –alustan toiminta on aktiivisessa vaiheessa. Tutkimuksia, osahankkeita, julkaisuja ja webinaareja tuotetaan kiihtyvällä tahdilla. Sata hiiliviljelijää jatkaa tutkimusyhteistyössä. Tänä kesänä perustettiin Carbon Action Klubi, johon kaikki aihepiiristä kiinnostuneet voivat liittyä. Hiilen varastoinnin tutkimustuloksia odotetaan eri suunnilla malttamattomina. Niillä on merkitystä paitsi viljelijöille, myös päätöksentekijöille. Lue tästä blogista lisää ajankohtaista tietoa Carbon Action –alustasta.
Tälle sivulle on koottu kaikki Carbon Action -alustan hankkeet.

CARBOLLA ON ASIAA! – MILLOLAN TILALLA
Carbolla on asiaa! -podcast-sarjan viidennessä osassa ääneen pääsevät Lohjan Saukkolassa tilaa pitävät Mikko Leikola ja Anu Juurakko. Millolan tilalla kasvatetaan Hereford-rotuisia emolehmiä upeassa maalaismaisemassa. Tilaa ympäröivät Savijärven luonnonsuojelualueen rantaniityt, joiden hoitoon ja ylläpitoon lihakarja soveltuu hyvin. Kuuntele Mikon ja Anun ajatuksia podcastistamme täältä.
Kaikki aiemmat Carbolla on asiaa! -podcastit pääset kuuntelemaan täältä.

WEBBINARIER OCH MATERIAL FRÅN CARBON ACTION SVENSKFINLAND
Höstens tre webbinarier lockade sammanlagt nästan 400 deltagare. Under det första webbinariet fick deltagarna en introduktion i kolinlagrande jordbruk, därefter markens mikrober och senast behandlades markpackning. Du kan se samtliga webbinarier och läsa presentationerna på projektets webbsajt. Flera webbinarier ordnas efter årsskiftet.
I förberedelserna inför nästa vår kan du läsa vår nyligen publicerade Guide om fånggrödor som ger konkreta råd för hur man kan gå till väga då man vill börja odla fånggrödor. Under vintern kommer vi att publicera en guide om betesgång. Få den, samt annat material och nyheter från Carbon Action Svenskfinland genom att gå med i projektets Facebookgrupp eller genom att beställa epost!

MAANÄYTTEITÄ METRIN SYVYYDESTÄ
Vuosi sitten toteutettiin työteliäs prosessi metrin maanäytteiden ottamiseksi 30:lla maatilalla eri puolilla Suomea. Kuluneen vuoden aikana Helsingin yliopiston maaperätieteen tutkijat ovat purkaneet ja analysoineet näytteitä. Metrin maanäytteet paljastavat arvokasta tietoa hiilen varastoitumisesta syvemmälle maahan, eikä syviä maanäytteitä ole liikaa otettu aikaisemmin. Tutkimustyö Helsingin yliopistossa jatkuu tutkija Jussi Heinonsalon johdolla ja S-ryhmän rahoituksella. Lue lisää asiasta näistä blogikirjoituksista:
Syvien maakerrosten hiilitutkimus etenee

ALTIA: MAAILMAN ENSIMMÄINEN REGENERATIIVISESTI VILJELLYSTÄ OHRASTA VALMISTETTU VODKA
Altia julkisti lokakuussa tuovansa alkuvuodesta 2021 markkinoille maailman ensimmäisen regeneratiivisesti viljellystä ohrasta valmistetun vodkan. Tuote on syntynyt Altian, maanviljelijä Jari Eerolan ja BSAG:n pitkäaikaisen yhteistyön tuloksena. Yhteistyö toi useita uusia oppeja kaikille osapuolille. Vodkan raaka-aineena käytetty ohra on viljelty BSAG:n uudistavan maanviljelyn määritelmän mukaisesti. Jari Eerola kertoo tuoreessa Maatilan Pellervon haastattelussa, että hän lähti uudistavan viljelyn muutokseen kannattavuus edellä. Uudistava viljely on kuitenkin ollut hänelle enemmän kuin kannattavuutta, koska se toi talouden tasapainon lisäksi henkisen tasapainon viljelyyn.

CARBON ACTION GOES EUROPE ONLINE
MEP Elsi Kataisen ja MEP Jytte Gutelandin kanssa yhteistyössä toteutettu kansainväliselle yleisölle suunnattu webinaari lokakuun lopussa tavoitti merkittävän yleisön ja olennaisia toimijoita. Webinaari onkin poikinut uusia yhteydenottoja ja kansainvälistä kiinnostusta BSAG:n toimintaa kohtaan. Yhteenveto tilaisuudesta ja tallenteet löytyvät täältä.

TWINWIN -HANKKEELLE JATKORAHOITUS
Miten kasvilajiston monimuotoisuus vaikuttaa viljelymaiden kykyyn sitoa hiiltä ilmakehästä ja edesauttaa maanviljelyn kestävyyttä? Carbon Action -alustalla toimiva TWINWIN -hanke pureutuu tähän keskeiseen kysymykseen Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoituksella seuraavat kolme vuotta. Lue lisää täältä.

TERVETULOA CARBON ACTION KLUBIIN!
Keväällä perustettu Carbon Action Klubi on kasvattanut jäsenmääräänsä tasaiseen tahtiin. Nyt kannattaa viimeistään liittyä mukaan, sillä talven aikana on tulossa useampia webinaareja ja verkkoluentoja, joista osa on avoimia ainoastaan klubilaisille. Liittymällä Klubiin varmistat sen, että tieto mielenkiintoisista tapahtumista kulkeutuu sinulle ensimmäisten joukossa! Tule mukaan ja liity täältä.

UUSI LIPPULAIVA VAUHDITTAA MYÖS CARBON ACTION TYÖTÄ
Uusi ilmakehän ja ilmaston tutkimuksen keskittymä ACCC (The Atmosphere and Climate Competence Center) on saanut 4,5 vuoden ja yli 11 miljoonan rahoituksen Suomen Akatemian lippulaivaohjelmasta. Maatalousmaan hiilensidontapotentiaalin tutkimus ja hiilensidonnan todentamisjärjestelmän kehitys on oleellinen ACCC:n työtä. Lue lisää täältä.

PÖLYTTÄJÄYSTÄVÄLLINEN MAATILA -HANKE ALKAA
Carbon Action -alustalla pyörähtää vuoden vaihteessa käyntiin Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoittama hanke, jossa luodaan pölyttäjäystävällinen maatila -konsepti suomalaisille maatiloille. Hankkeessa tuotetaan tutkimustietoon pohjautuvaa neuvontamateriaalia viljelijöille ja tuodaan ratkaisuja oman tilan kehittämiseksi pölyttäjäystävälliseksi. Lue lisää täältä

MAAPERÄ NOSTETTIIN VALOKEILAAN
5.12. vietettiin kansainvälistä maaperäpäivää. Sen kunniaksi järjestetty #SoilSelfie -kampanja sai erittäin positiivisen vastaanoton ja innosti monia kertomaan omasta suhteestaan maaperään. Saimme mukaan myös keskeisiä kansainvälisiä toimijoita kuten EU Horizon ’Mission soil health and food’, 4/1000 aloite ja FAO:n global soil partnership. Some kanavista twitter oli suosituin, ja siellä olikin sekä kansallisia että kansainvälisiä #SoilSelfie postauksia yhteensä yli 150 kappaletta.
Kampanjan takana oli Helsingissä 30.6.2021 järjestettävä Soil at Risk -symposium ja Soil Matters -näyttely.
Lue lisää #SoilSelfiestä!
Menovinkit
- 26.10.-29.3.2021 Atrian viljelyakatemia. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä.
- 10.12. klo 13.15 Kohti ilmastoälykästä viljelyä -webinaari. Lisätietoa täältä.
- 15.12. klo 9-11 OK-Ojat kuntoon –hankkeen webinaari ‘Maa- ja metsätalousvesien yhteensovittaminen’. Ilmoittautuminen 10.12. mennessä täällä.
- 12.1.2021 klo 9-10 Webinaari maatalouden vesiensuojelusta. Lisätietoja täällä.
- 18.1.2021 klo 9-12 Uusiutuvan energian hanketreffit. Lisätietoja täällä.
- 21.1.2021 klo 17-18.30 First Global Soil Biodiversity Assessment: From science to policy – Part II. Lisätietoja täällä.
- 2020-2021 European phosphorus platform:n tapahtumia. Lisätietoja täällä.
Luku- ja kuunteluvinkit
- Eliisa Malinin lehtiartikkeli: Moni pelto on rikki. Julkaistu Käytännön Maamies 10/2020.
- Iiris Savelan blogi: Agrometsätalouden monet mahdollisuudet.
- EIP Agri julkaisut: Safeguarding our soils.
- Maveka-hankeen tuottama opas: Lanta tehokkaaseen käyttöön.
- Maan vesitalous ja kasvukunto -aiheisia videoita Maveka-hankkeen uutiskirjeessä.
- FAO 2020: State of knowledge of soil biodiversity – Status, challenges and potentialities http://www.fao.org/documents/card/en/c/CB1928EN
ANNA LAHJAKSI ELÄMÄÄ ITÄMERELLE
Tänä vuonna kotimaa ja sen luonto on tullut suomalaisille tutuksi ja tärkeäksi ihan uudella tavalla. Muista asiakasta, ystävää tai yhteistyökumppania ajankohtaisella ja tunteita herättävällä lahjalla: Anna joululahjaksi elämää Itämerelle. Hanki joulun tärkein aineeton lahja.
Aineettoman ja tärkeän lahjan mukana saat monenlaista materiaalia, jolla voit jakaa hyvää mieltä ja lähettää joulutoivotuksia.
Seuraava Uudistavan maatalouden uutiskirje ilmestyy 4.3.2021.
Voit liittyä uutiskirjeen postituslistalle tässä.
Jos haluat poistua listalta, ota yhteyttä elena.belle@bsag.fi.