Uudistavan Maatalouden Uutiskirje 1/2022


Uutiskirje / 31.03.2022

Lehmät nauttivat kevätauringosta, tietämättöminä maailman murheista. Kuva: Eija Hagelberg

Uudistava viljely on huoltovarmuuden kulmakivi

Itämeren rehevöityminen, ilmastonmuutos, luontokato, maatalouden kannattavuuskriisi ja nyt sota.

Meille on annettu ratkaistavaksi ongelmia, joiden mittakaavaa ei aina pysty ymmärtämään. Tällaisina päivinä pitää keskittyä olennaiseen – siihen että hoitaa omat tehtävänsä parhaansa mukaan, ja ojentaa käden sitä tarvitsevalle. Yhteistyön merkitys niin Euroopassa kuin ruuantuotannossa korostuu nyt enemmän kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan.

Maatalous on puristuksissa, tuotantopanosten hinnat ovat karanneet käsistä ja ruuantuotannolle olisi tarvetta enemmän kuin koskaan. Ukrainan sota on peruuttamattomasti ravistellut hereille heidätkin, jotka painoivat torkkua, kun koronakriisin herättämää huoltovarmuuskeskustelua käytiin.

Yhteiskunnan ja luonnon resilienssi kulkevat käsikädessä. Kannattava maataloustuotanto on riippuvainen niistä samoista toimenpiteistä, jotka sitovat hiiltä ja hoitavat peltoluonnon monimuotoisuutta. Ratkaisemalla huoltokriisiä ja maatalouden kannattavuusongelmia uudistavan viljelyn keinoin, taistelemme samalla ilmastonmuutosta ja luontokatoa vastaan. Nyt jos koskaan on aika kääntää katse maahan ja sen hyvinvointiin.

Tarkastelun alle kannattaa laittaa myös oma kuluttaminen, sillä tänään vietetään Suomen laskennallista ylikulutuspäivää. Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Ruuan ja muiden hyödykkeiden arvostaminen ja järkevä käyttö on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Onneksi se on myös asia, johon on jokaisen yksilönä helppo vaikuttaa.

Puheiden aika on ohi, tarvitsemme käytännön toimia, tiivistä yhteistyötä ja jokaisen vastuuta kuluttajana.

Sitkeän toiveikkain terveisin,

BSAG:n uudistavan maatalouden tiimi

Tapahtumat

Hiilensidonnan reaaliaikainen seuranta ja todentaminen – mistä on kyse?

Viljelijöille suunnatut tiedewebinaarit jatkuvat! Seuraava järjestetään 8.4.2022 klo 10–12. Webinaarissa kuulemme lisää pelto-observatoriostaLue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Baltic Sea Action Group Maataloustieteiden päivillä: hiilensidontaa ja Suomi-Ruotsi-yhteistyötä

BSAG järjestää englanninkielisen osuuden Maataloustieteiden päivillä. Valokeilassa ovat maaperän terveys, uudistavan viljelyn käytännöt, hiilensidonnan lisääminen ja mittaaminen, sekä Suomen ja Ruotsin yhteistyö näissä toimissa. Sessio järjestetään 14.6. klo 13–16 Helsingin Viikissä ja etäyhteyksin. Lue lisää.

Ärtens kvävenoduler fixerar aktivt kväve då de är ljusröda till färgen. Foto: Soja Sädeharju

Nu är det dags att utnyttja biologisk kvävefixering

Biologisk kvävefixering behövs nu mer än någonsin. Att odla baljväxter kan därför tillföra åkern kväve och minska behovet av konstgödsel. Titta på webbinariet ”Utnyttja biologisk kvävefixering optimalt” för att lära dig mer.

HITTI-hanke käynnistyy: ”Tämä on juuri sitä next leveliä, jota nyt tarvitaan!”

Hiiliviljelyä tilannetajuisesti -hankkeessa viljelijät kehittävät tilannetajuisia hiiliviljelymenetelmiä ja luovat mallin, jonka avulla muutkin voivat niitä kokeilla ja kehittää. Viljelijät sopeuttavat hiiliviljelymenetelmiä omiin lähtökohtiinsa ja kehittävät vertaisoppimista jakamalla tietoa keskenään. Lue lisää.

Hiilen kestävät kiertokulut -tiedonanto eduskunnan käsittelyssä

Carbon Actionissa tuotettua tietoa vietiin sekä maa- ja metsätalousvaliokuntaan että ympäristövaliokuntaan Euroopan komission hiilen kestävät kiertokulut -tiedonannon tiimoilta. Lue BSAG:n lausunnosta.

Pelto-observatorion reaaliaikainen tieto pellon hiilensidonnasta motivoi viljelijää

Uudistavan maanviljelyn vaikutusten seuranta ja ennustaminen kehittyy – Valio tuo ensimmäisenä kaupallisena toimijana tilojaan Pelto-observatorio-palveluun. Lue lisää.

Tuoretta tutkimustietoa: Miten hiilen sitoutumista peltomaahan mitataan ja mallinnetaan?

Tätä pohdittiin Carbon Action- Klubin helmikuun tiedewebinaarissa. Perustietoa mallinnuksesta ja sen kehittämisestä antoivat Ilmatieteen laitoksen tutkijat. Tästä voit katsoa tallenteenMotsvarande webbinarium ordnades också på svenska.

Juuson Juurivoima -nurmiseos hoitaa maata ja merta

Naturcomin ja hiiliviljelykouluttaja Juuso Joonan kehittämä nurmiseos joutui viime kesän vaihtelevissa oloissa kovaan testiin. Seos kestää kuivuutta erittäin hyvin, kuohkeuttaa tehokkaasti maata sekä edistää maaperän hiilensidontaa. Maaperä, viljelijä, ilmasto ja Itämeri kiittävät. Juuson Juurivoimaa ostamalla tuet BSAG:n Itämeri-työtä. Lue lisää.

Luettavaa molemmilla kotimaisilla

Kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä, kirjoittaa Juuso Joona.

Blogi: Laura Höijer aloitti BSAG:n toimitusjohtajana. Lue millaisin ajatuksin Laura tarttuu uuteen tehtäväänsä.

Guide: ”Den pollinerarvänliga gården” berättar om pollineringens betydelse för lantbruket och ger råd om de bästa åtgärderna och lösningarna till att utveckla gårdarna i en mera pollinerarvänlig riktning.

Blogi: ”Jos minusta otettaisiin luonto pois, jäisi kuori vain enää jäljelle” – viljelijän luontosuhde on ainutlaatuinen

Blogg: Effektivt och helhetsmässigt planerat odlingssystem på Skriks gård

Seuraava Uudistavan maatalouden uutiskirje ilmestyy kesäkuussa 2022.

Tilaa uutiskirje!

Lahjoita