Uudistavan maatalouden uutiskirje 2/2021


Uutiset / 11.06.2021

Sadonkorjuukausi on jo käynnistynyt. Raparperia pakkaamossa matkalla kuluttajien ostoskoreihin. Kuva Eija Hagelberg

Erikoinen kevät, kuinka mones?

Millainen on tavallinen kevät, tavallinen kasvukausi, tavallinen korjuukausi? Ehkä sellaisia ei olekaan, ja maataloustuotannon eri suunnat joko hyötyvät tai häviävät erilaisissa olosuhteissa. Tänä vuonna kevätkylvöt ovat olleet yhtä tuskaa toukokuisen monsuunikauden takia. Sen sijaan nurmi kasvaa hurjaa vauhtia, ja ensimmäiset nurmisadot on jo korjattu. Mittauslaitteistot ovat osoittaneet, että nurmilla hiiltä siirtyy tällä hetkellä ilmakehästä biomassaan ja maaperään paljon suurempia määriä kuin kahtena edeltävänä vuotena. Tästä kuullaan lisää myöhemmin, kun tutkimustulokset valmistuvat.

Täyttä onnea ja onnistumista ei voida kaikkialla saavuttaa samanaikaisesti, mutta monipuolisella tuotantovalikoimalla maatiloilla on paremmat mahdollisuudet selvitä äärevistä sääolosuhteista. Vinkkejä varautumiseen voi löytää harvoista mutta sitäkin kiinnostavammista tulevan kesän pellonpiennarpäivistä. Ilmoittaudu pian, niin mahdut mukaan. Näinä aikoina pellonpiennarpäivät ovat myös harvinaista herkkua tavata muita maatalousalan toimijoita.

Mukavaa kesää kaikille!

Toivottaa BSAG:n uudistavan maatalouden tiimi

PS! Längre ner hittar du nyheter på svenska från Carbon Action Svenskfinland.

Kesän tapahtumat

Virtuaalinen konferenssi maatalouden ravinnekierrätyksestä Itämeren alueella 14.6.2021

SuMaNu eli maatalouden vastuullisempaan ravinteiden kierrätykseen keskittynyt koko Itämeren alueen kattava hanke pitää loppukokouksensa 14.6.2021 klo 15–17. Tilaisuudessa tuodaan esiin niin SuMaNun tuloksia, HELCOMin ravinnestrategiaa kuin inspiroivia esimerkkejä Itämeren rantavaltioista. Lue lisää tilaisuudesta ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 13.6. SuMaNu on kerännyt ja yhdistänyt aikaisempien maatalouden ympäristönsuojelua edistävien hankkeiden tuloksia. Hanke on tuottanut synteesin parhaista lannan käytön teknologioista ja prosesseista sekä niistä haasteista, joita hankkeiden tulosten käyttöönottoon liittyy. Suuri osa työtä on ollut myös politiikkasuositusten laatiminen.

 

Kansainvälinen webinaari: The role of the farming community in strengthening water management in the Baltic Sea Region 16.6.2021

Mikä on viljelijöiden rooli, kun siirrymme toteuttamaan vesienhallinnan toimenpiteitä entistä kokonaisvaltaisemmin? Miten lähteä liikkeelle ja mikä motivoi viljelijöitä mukaan? Waterdrive –hanke järjestää englanninkielisen seminaarin aiheesta keskiviikkona 16.6. klo 10:00–12:30 Suomen aikaa. Seminaarissa kuullaan Waterdrive -hankkeen puolelta mm. miten neuvonnalla voi edistää paikallistason yhteistyötä ja toimenpiteitä, esitellään uusia työkaluja toimenpiteiden kohdentamiseen ja arvioidaan myös politiikkakeinoja ja niiden kehittämistä. Ohjelman löydät täältä ja tilaisuuteen voi ilmoittautua täällä.

 

Maaperä valokeilassa virtuaalisessa Soil at risk -symposiumissa 30.6.2021 

Soil at Risk -symposiumissa 30.6.2021 klo 10–14.30 kuullaan kansainvälisiä ja kotimaisia puhujia, jotka jakavat uusinta tutkimustietoa ja käytäntöjä koskien uudistavaa viljelyä, biodiversiteettiä ja hiilen sidontaa. Päivä päättyy keskusteluun, jossa tutkijat, päättäjät, maanviljelijät ja elinkeinoelämän edustajat uppoutuvat yhdessä ratkaisuihin, joilla viljelysmaa voidaan säilyttää hyvinvoivana tuleville sukupolville. Symposion lomassa voit valmistaa herkullisen lounaan kotikeittiössä huippukokki Henri Alénin opastamana. Tutustu ohjelmaan, videoihin ja blogeihin ja ilmoittaudu mukaan!

 

Uudistavan viljelyn päivä 14.7.2021

Kesän uudistavin päivä vietään Tuuloksen Kapakanmäellä sekä Setälä-Eerolan tilalla 14.7.2021! saadaan tuhti paketti asiaa uudistavasta viljelystä alustusten ja peltokierroksen myötä. Päivän kruunaa illanvietto Tuuloksen Kapakanmäellä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Tyynelän tilan maanviljelypäivä 22.7.2021

Onnistunut nurmi on uudistavan kasvinviljelytilankin kierrossa koko viljelykierron perusta. Tyynelän tilan Maanviljelypäivänä 22.7 pohditaan, kuinka saadaan aikaiseksi nurmi, joka maksimoi maan hyvän rakenteen, biomassantuoton, multavuuden kasvattamisen, oheiskasvien hillinnän sekä ravinteiden sitomisen ja louhinnan. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Syksyn tapahtumia

Kunnon peltopäivä Räpillä 31.8.2021

Päivässä saadaan kuulla mielenkiintoinen alustus Terhi Suojala-Ahlforsilta, joka toimii vanhempana tutkijana Luonnonvarakeskuksessa. Tutkimustyössään Terhi pyrkii edistämään kotimaisten vihannesten viljelyä. Lisäksi päivän teemoissa ovat maan kasvukunnon kohentaminen sekä vihannesviljelyn kysymyksiä. Ilmoittautuminen aukeaa elokuun aikana. Lue lisää täältä.

Lantakuoriaisesta mustapyrstökuiriin -webinaari 8.9.2021 klo 9.30–13.00

Rotaatiolaidunnus, jatkuva laidunnus, laidunnuspaine, paljonko eläimiä, entä jos kasvaakin uhanalaista kasvia, miten käy perhosen toukille, entä linnun munille… Paljon kysymyksiä ja tiedon lisääntyessä kysymyksiä ilmaantuu aina vaan lisää ja lisää. Tähän tuskaan vastaa BSAG:n Luonnonlaidunlihantuottajat ry:n, Perinnemaisemayhdistyksen sekä Luonnon- ja riistanhoitosäätiön yhdessä!järjestämä Lantakuoriaisesta mustapyrstökuiriin -webinaari 8.9.2021 klo 9.30–13.00. Ohjelma tarkentuu myöhemmin, mutta varaa aika jo kalenteristasi.

Suomen hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti FIN SOIL ACTION toimii aktiivisesti 4/1000 -aloitteen Suomelle keskeisissä työryhmissä ja edistää niitä eri tavoin. Kuva: Marjo Aspegren

FIN SOIL ACTION tuo suomen maaperätyötä kansainvälisille kentille

Maaperän merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä on viime vuosina synnyttänyt runsaan määrä erilaisia aloitteita ja verkostoja EU-tasolla ja globaalisti. MMM:n Hiilestä kiinni -rahoituksella alkavalla BSAG:n FIN SOIL ACTION -hankkeessa vahvistetaan suomalaisen maaperäosaamisen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä sekä yhteistyötä keskeisten kansainvälisten verkostojen kanssa. Lue lisää.

Verktyget för biodiversitet och vattenskydd hjälper odlare att rikta miljöåtgärder till de platser där de gör mest nytta. Bild: Eija Hagelberg.

Nytt från Carbon Action Svenskfinland

Verktyg för biodiversitet och vattenskydd nu på svenska

Ta Verktyg för biodiversitet och vattenskydd till hjälp när du vill bedöma på vilken åker eller annan plats i jordbrukslandskapet det lönar sig att genomföra vilken miljöåtgärd, och hur effektiva åtgärderna är med tanke på miljön. Verktyget utarbetades av LumoVesi-projektet, i vilket Naturresursinstitutet, Finlands miljöcentral och BSAG deltog. Ladda ner verktyget här

Vill du ha mera nyheter på svenska? Beställ då e-post från Carbon Action Svenskfinland, eller gå med i projektets Facebookgrupp.

Erätauko-keskusteluissa keskeistä on dialogin syntyminen ja erilaisten näkökulmien tasapuolinen esille pääseminen. Kuva: Marjo Aspegren

Erätauko-keskustelu maaperän ja viljelijän hyvästä tulevaisuudesta

Juuri ennen tavanomaista kylmempää vappua kokoonnuttiin Carbon Action -hiiliviljelijöiden kanssa Erätauko-keskusteluun. Erätauko-säätiön Laura Arikan luotsaaman tilaisuuden tarkoituksena oli päästä aitoon dialogiin ja kerätä viljelijöiden ajatuksia Soil at Risk -symposiumin keskustelujen taustalle. Lue lisää 29.4.2021 järjestetyn keskustelun annista tästä blogista.

Kommentoi Suomen CAP -suunnitelmaa

Suomen CAP -suunnitelma vuosille 2021–2027 tulee avoimesti kommentoitavaksi 17.6. alkaen. Samana päivänä maa- ja metsätalousministeriö järjestää tilaisuuden, jossa luonnosta esitellään. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.

Menovinkit

5.7.2021 Pölyttäjien asialla Piikkiössä

21.7.2021 Peltoteknologiapäivä Juvalla

3.8.2021 Pellonpiennarpäivä Kiteellä

14-16.10.2021 KoneAgria Tampereella. BSAG mukana tapahtumassa.

Luku- ja kuunteluvinkkejä

Uudistavan viljelyn e-opiston tarjoamaa oppia voi soveltaa suoraan omalla tilalla maaperän ja satojen parantamiseksi. Kurssi on suunnattu kaikille viljelijöille ja tuo tiedon helposti ja ilmaiseksi jokaisen saataville.

Uutta Maanviljelijän tietobaarissa: Tuomas Mattilan ja Juuso Joonan hyttisessiot -podcastit

Ari-Pekka Huhta (2021): Opas perinnemaisemiin – niitut, kedot, ahot ja metsälaitumet

Kotilainen, Titta ym. (2021): Innovatiivinen ruokajärjestelmä: Tutkimusohjelman loppuraportti 

 

Carbon Action Klubi on edelläkävijäviljelijöiden oma tiedonvälityskanava.

Tervetuloa Carbon Action Klubiin!

Noin vuosi sitten perustettu Carbon Action Klubin jäsenmäärä lähenee jo tuhatta! Liittymällä Klubiin varmistat sen, että tieto mielenkiintoisista tapahtumista kulkeutuu sinulle ensimmäisten joukossa. Täältä saat lisätietoa ja pääset ilmoittautumaan. Tervetuloa mukaan!

Seuraava BSAG:n Uudistavan maatalouden uutiskirje ilmestyy syyskuussa.

 

Tilaa uutiskirje!

LUE LISÄÄ UUTISIA

Lahjoita