BSAG:n uutiskirje 1/2022


Uutiskirje / 18.05.2022

Uudistava viljely on huoltovarmuuden tae

Saimme muistutuksen yhteisöllisyyden merkityksestä, kun BSAG vietti kevätpäivää Gullkronan saarella kahden vuoden lykkäysten jälkeen. Taivaalla liiteli merikotkia, tyynen Itämeren pinta kimalteli ja aurinko helli pitkään visusti maskien takana pysyneitä kasvoja. Toisiaan seuranneiden kriisien ajassa, toisistamme eristäytyneenä, taakan alle voi luhistua. Kun löydämme yhteyden toisiimme, kriisitietoisuus voi muuttua toiminnan käyttövoimaksi.

Tänä keväänä alkaneessa Hiiliviljelyä tilannetajuisesti -hankkeessa Carbon Action -viljelijät kehittävät yhdessä huoltovarmuudenkin kannalta tärkeitä tilannetajuisia hiiliviljelymenetelmiä. Myös Carbon action -alustan yritykset kokoontuivat yhteen pitkästä aikaa ja pienryhmät suunnittelevat tapoja edistää uudistavaa viljelyä. Kesällä on myös runsas kattaus peltopäiviä ja mahdollisuuksia yhdessä oppimiseen.

Huomio on tällä hetkellä ymmärrettävästi Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan, inhimillisessä tragediassa ja sen erilaisissa vaikutuksissa. Se ei ole syy vähentää ympäristötyötä, päinvastoin. Riippuvaisuus Venäjän fossiilisista näkyy myös maataloudessa. Traktorit ovat kulkeneet venäläisellä polttoaineella ja satoja on pitkään haettu tuontilannoitteilla.

Yhteiskunnan ja luonnon resilienssi kulkevat käsi kädessä. Kurssinmuutos kohti uudistavaa, ulkoisista tuotantopanoksista vähemmän riippuvaista viljelyä on välttämätön nyt paitsi ympäristö- ja taloussyistä myös turvallisuuspoliittisista syistä.

Ratkaisemalla huoltokriisiä ja maatalouden kannattavuusongelmia uudistavan viljelyn keinoin sidomme hiiltä, suojelemme Itämerta ja taistelemme luontokatoa vastaan. Vihdoin laajemminkin ymmärretään kierrätysravinteiden merkitys paitsi Itämeren, myös ruokaturvan ja huoltovarmuuden kannalta.

Muutos on jo käynnissä eri puolella yhteiskuntaa: monella maatilalla, monessa yrityksessä ja organisaatiossa, politiikassakin. Muutoksen tekeminen ei kuitenkaan ole helppoa. Yhdessä tekeminen ja oppiminen on merkittävä voimavara. Yhteisön kannattelema ja kannustama ihminen pystyy kohtaamaan kriisejä ja yhdessä voimme rakentaa muutosta tietoisesti.

Parhain terveisin
BSAG:n väki

PS. Kaipaatko yhteisöllistä tekemistä työporukalle? BSAG on mukana yritysten RunFest-hyvinvointitapahtumassa Helsingissä 25.8.2022. Ilmoittaudu liikkumaan ja valitse joukkueesi hyväntekeväisyyskohteeksi BSAG.

Saara Piispanen ja Pauli Aalto-Setälä tuovat lisää osaamista ja uutta näkemystä BSAG:n viestintään.

Muutoksia johdossa ja lisää huippuosaajia BSAG:n riveihin

BSAG:n uudeksi viestintäjohtajaksi valittiin Saara Piispanen, kun säätiön pitkäaikainen viestintäjohtaja Pieta Jarva siirtyi strategiajohtajaksi, toimitusjohtajan paikalle siirtyneen Laura Höijerin työpariksi. Lisää uusia näkökulmia viestintään ja johtamiseen tuo Saaran lisäksi Pauli Aalto-Setälä, joka lahjoittaa osa-aikaisesti työtään BSAG:lle seuraavat kaksi vuotta.

Blogi: Mökkiranta on usein luonnon monimuotoisuuden aarreaitta – Biodiversea -hankkeessa niitä halutaan suojella

Vapaaehtoinen, yksityinen merialueen suojelu on konkreettinen tapa auttaa Itämerta. Usein se myös tuntuu maanomistajasta hyvältä. BSAG pyrkii lisäämään yksityistä suojelua rakentavassa yhteistyössä maanomistajien kanssa. Lue blogi.

Laivaperäisten jätteiden arvoketjuja pistettiin kuntoon BSAG:n työpajassa

Satamien, varustamoiden, jätehuollon sekä viranomaisten ja merenkulun etujärjestöjen edustajat kohtasivat Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Itämeren äärellä vietetty iltapäivä tuotti uusia ajatuksia ja käytännön ratkaisuehdotuksia laivaperäisen jätteen käsittelyyn ja hyötykäyttöön. Lue työpajan annista.

Virittäydy uudistavan viljelyn taajuudelle – äänikirja nyt julki

Uudistavan viljelyn oppeja kuullaan tänä keväänä ja kesänä traktoreissa ympäri Suomen. BSAG:n ja kumppaneiden tuottama, Uudistavan viljelyn e-opisto -verkkokurssin sisältöön perustuva äänikirja julkaistaan juuri sopivasti toukotöiden käynnistyessä. Siirry kuuntelemaan.

Tapahtumat

Webinaari 3.6.2022: Carbon markets meet carbon farming in practice – Learning through carbon credit pilots

Webinaari 8.6.2022: Vastuullinen merenkulku 2022 – Ratkaisuista vaikuttavuuteen

BSAG maataloustieteen päivillä 14.6.: Hiilensidontaa ja Suomi-Ruotsi-yhteistyötä

Luettavaa

Blogi: Käytännön Itämeri-tekoja vuonna 2021 – BSAG:n toimintakertomus

Blogi: Uuden toimitusjohtajan pohdintoja: tehdään yhdessä rohkeasti hyvää

Uutinen: Ensimmäinen Itämeri-sitoumus Ship Waste Actioniin: Kymen vesi tutkii laivojen jätevesiä

Uutinen: BSAG ja Carbon Action tarjosivat yhteistyössä ratkaisuja kestävän ruokajärjestelmän tulevaisuuteen

Opas: Pölyttäjäystävällinen maatila -oppaan vinkkejä voi soveltaa omalla kotipihalla. Också på svenska.

Tilaa Baltic Sea Action Groupin uutiskirje!

Lahjoita