Siirry pääsisältöön

Soja Sädeharju

,

BSAG:n uudistavan maatalouden tiimissä osa-aikaisesti erityisasiantuntijana toimiva Soja Sädeharju (ent. Sanna Söderlund) kulki jo vauvana korissa sienimetsässä. 

Sienikorissa imetty rakkaus suomalaista luontoa kohtaan on siitä lähtien jatkuvasti kasvanut ja aikuisena laajentunut haluksi työskennellä koko planeetan hyvinvoinnin parhaaksi. Ihmismielen koukeroihin intohimoisesti suhtautuva Soja on ikuinen optimisti ja haluaa keskittyä ratkaisuihin ennemmin kuin itse ongelmien pyörittelyyn.

”Olen suomalaisen viljelijän vankkumaton fani, ja ajattelen, että asiat voidaan tehdä maatiloilla kestävästi, jopa uudistavasti. Ruuantuotanto tarvitsee osaavia ja innostuneita viljelijöitä, ja olen etuoikeutettu saadessani olla mukana tekemässä tulevaisuutta heidän kanssaan.” 

Soja on työskennellyt vuosina 2016-2022 kokoaikaisesti BSAG:n maataloustiimissä, ensin suunnittelijana ja sitten koulutuspäällikkönä. Vuoden 2023 helmikuusta alkaen työskentely jatkuu osa-aikaisena erityisasiantuntijana. Maj ja Tor Nesslingin säätiön myöntämän apurahan turvin Sojan on mahdollista toteuttaa unelmaansa, jossa saa yhdistää tutkimuksen ja maatalouden ympäristötyön. Yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen aiheena on Edelläkävijäviljelijöiden siirtymä uudistaviin viljelykäytäntöihin – intuitio tilannetajuisen päätöksenteon osatekijänä, ja se sijoittuu Carbon Action alustalle. Tutkimusaineisto koostuu Carbon Action -alustalla olevien viljelijöiden kokemuksista.

”On mahtavaa, että maailmassa on niin paljon erilaisia näkökulmia ja mahdollisuuksia niiden valitsemiseen! Oma tehtäväni on tuoda esiin myös niitä vähemmän ilmiselviä ja johdatella ajatuksia uusille poluille.”  

Soja asuu Pirkanmaalla puolisonsa maatilalla, joka on yksi sadasta Carbon Action -hiilitilasta. Luomuemolehmätilan arkea värittää melkoinen katras lapsia ja erilaisia eläimiä, kuten Luonnonvarakeskuksen säilytysohjelmassa olevia Savitaipaleen kannan maatiaiskanoja. Maatiaisten lisäksi Sojan sydäntä lähellä on suomalainen kulttuuriperimä, jota hän toivoo pystyvänsä tulevaisuudessa vaalimaan muun muassa työhevosperinnettä ylläpitämällä. Omalle suomenhevosvarsalle on jo länkiä soviteltu. 

Työtausta

2023 –  Itä-Suomen yliopisto, vieraileva tutkija

2023 – Baltic Sea Action Group, erityisasiantuntija

2016–2023 Baltic Sea Action Group, koulutuspäällikkö ja viljelijäyhteistyö

2016 Turun yliopisto, aikuiskasvatustieteen opettaja, sijaisuus  

2012–2013 Someron Kaupunki, Paimionjoki-yhdistys ry, maatalouden vesiensuojeluhanke RAVITA   

2011–2013 Yritystoimintaa omassa hevosalan yrityksessä  

2004–2012 Pernord Ricard Finland Oy, esivalmistelija   

1996–2004 Erilaisia palvelu-, matkailu- ja hevosalan töitä   

Koulutus ja muu vastaava

Jatko-opinnot, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, pääaine sosiaalipedagogiikka, Itä-Suomen yliopisto, 2021– 

Syötävä metsäpuutarha opintokokonaisuus (15 op), ammattiopisto Livia, 2019

Tutkimusharjoittelija, Turun yliopisto, 2016

Kasvatustieteiden maisterin tutkinto (KM), pääaine aikuiskasvatustiede, sivuaineet pitkä psykologia, erityispedagogiikka, tulevaisuudentutkimuksen opintoja, Turun yliopisto, 2012–2016

Agrologi (AMK) Pääaine hevostalous, sivuaine yritystalous, Hämeen ammattikorkeakoulu, 2008–2012  

Matkailualan pt, matkailun ohjelmapalvelujen tuottaja, pääaine vaellusratsastus, Haapaveden ammattioppilaitos, 2000–2003   

Maatilatalouden pt, hevosenhoitaja, pääaine hevostalous, Ypäjän hevosopisto, 1998–2000 

OTA YHTEYTTÄ

Soja Sädeharju

Erityisasiantuntija, uudistava maatalous

+358 40 777 5515

soja.sadeharju@bsag.fi

image/svg+xml