Siirry pääsisältöön

Soja Sädeharju

,

BSAG:n koulutuspäällikkönä sekä viljelijä- ja oppilaitosyhteistyössä uudistavan maatalouden tiimissä toimiva Soja Sädeharju (ent. Sanna Söderlund) kulki jo vauvana korissa sienimetsässä. 

Sienikorissa imetty rakkaus suomalaista luontoa kohtaan on siitä lähtien jatkuvasti kasvanut ja aikuisena laajentunut haluksi työskennellä koko planeetan hyvinvoinnin parhaaksi. Tällä hetkellä Soja onkin unelmatyössään, jossa saa yhdistää ympäristötyön ja vuorovaikutuksen ihmisten kanssa.

”Olen suomalaisen viljelijän vankkumaton fani, ja ajattelen, että asiat voidaan tehdä maatiloilla kestävästi, jopa uudistavasti. Kun teemme koulutuksia yhteistyössä viljelijöiden ja parhaiden asiantuntijoiden kanssa, koen sen olevan ammatillista tukemista parhaimmillaan; oikeat asiat kohtaavat oikeat tekijät.” 

Ihmismielen koukeroihin intohimoisesti suhtautuva Soja on ikuinen optimisti ja haluaa löytää yhä uusia tapoja rakentaa hyödyllisiä koulutuskokonaisuuksia sekä innostavia tapahtumia ja materiaalisisältöjä viljelijöille. Ongelmat pitää tunnistaa, mutta sen jälkeen on hyödyllistä keskittyä ratkaisuihin ennemmin kuin itse ongelmien pyörittelyyn. 

”On mahtavaa, että maailmassa on niin paljon erilaisia näkökulmia ja mahdollisuuksia niiden valitsemiseen! Oma tehtäväni on tuoda esiin myös niitä vähemmän ilmiselviä ja johdatella ajatuksia uusille poluille.”  

Kyltymätön kiinnostus viljelijöiden innostamiseen sekä siihen yhdistetty krooninen tietoaddiktio on johdattanut Sojan jatko-opintojen pariin Itä-Suomen yliopistoon. Edelläkävijäviljelijöiden siirtymä uudistaviin viljelykäytäntöihin ja resilienssin rakentuminen on yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen aiheena. Muuta koulutusta Soja on hankkinut aikuiskasvatustieteen ja maatalouden parista.  

Soja asuu Pirkanmaalla, yhdellä sadasta Carbon Action -hiilitilasta. Siellä arkea värittää melkoinen katras lapsia ja eläimiä – aina emolehmistä koiriin ja pupuista hevosiin sekä tietysti aktiivisesti tilaa kehittävä isäntä. Lähellä sydäntä on myös suomalainen kulttuuriperimä, jota Soja toivoo pystyvänsä tulevaisuudessa vaalimaan muun muassa työhevosperinnettä ylläpitämällä. Omalle suomenhevosvarsalle on jo länkiä soviteltu. 

Työtausta

2016– Baltic Sea Action Group, koulutuspäällikkö ja viljelijäyhteistyö

2016 Turun yliopisto, aikuiskasvatustieteen opettaja, sijaisuus  

2012–2013 Someron Kaupunki, Paimionjoki-yhdistys ry, maatalouden vesiensuojeluhanke RAVITA   

2011–2013 Yritystoimintaa omassa hevosalan yrityksessä  

2004–2012 Pernord Ricard Finland Oy, esivalmistelija   

1996–2004 Erilaisia palvelu-, matkailu- ja hevosalan töitä   

Koulutus ja muu vastaava

Jatko-opinnot, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, pääaine sosiaalipedagogiikka, Itä-Suomen yliopisto, 2021– 

Syötävä metsäpuutarha opintokokonaisuus (15 op), ammattiopisto Livia, 2019

Tutkimusharjoittelija, Turun yliopisto, 2016

Kasvatustieteiden maisterin tutkinto (KM), pääaine aikuiskasvatustiede, sivuaineet pitkä psykologia, erityispedagogiikka, tulevaisuudentutkimuksen opintoja, Turun yliopisto, 2012–2016

Agrologi (AMK) Pääaine hevostalous, sivuaine yritystalous, Hämeen ammattikorkeakoulu, 2008–2012  

Matkailualan pt, matkailun ohjelmapalvelujen tuottaja, pääaine vaellusratsastus, Haapaveden ammattioppilaitos, 2000–2003   

Maatilatalouden pt, hevosenhoitaja, pääaine hevostalous, Ypäjän hevosopisto, 1998–2000 

OTA YHTEYTTÄ

Soja Sädeharju

Erityisasiantuntija, uudistava maatalous

+358 40 777 5515

soja.sadeharju@bsag.fi

image/svg+xml