Hoppa till sidans innehåll

Ny guide om kemikaliefri ogräsbekämpning

Nyheter Carbon Action Regenerativt jordbruk

Hur kan du bekämpa ogräs utan kemikalier? Kan en del ogräs vara till nytta för markstrukturen och jordhälsan? Vår nya guide presenterar de allmännaste ogräsen och ger tips om hur du kan bekämpa dem kemikaliefritt.

Rikkaruoho pellolla

Urvalet av godkända växtskyddsmedel kommer att minska på grund av beslut som fattas inom EU. Bakom besluten ligger målet att minska riskerna för människors hälsa och miljön. Även med tanke på jordbrukarens plånbok är det en god idé att minska användningen av växtskyddsmedel – men vi måste hitta hållbara lösningar för hur vi ska klara av bekämpningsbehovet.

Förbud mot försäljning av glyfosat på kommande

Försäljningen av t.ex. glyfosat kommer sannolikt att förbjudas i framtiden. Kan man reglera kvickrot utan glyfosat? Det är möjligt, men det kräver planering och kännedom om saken. Också inom ekologisk produktion finns det mycket att lära sig. Det finns många olika sorters ogräs, och deras rötter, jordstammar och frön hittar väldigt lätt till åkern. I naturen är marken aldrig bar, förutom i sandöknen, vilket betyder att det finns och alltid kommer att finnas ogräs.

Kan ogräs också vara till nytta?

Det finns sätt att bekämpa ogräs utan kemikalier. Eliisa Malin har samlat dem i Carbon Actions nya publikation ”Ogräsguide – Praktiska anvisningar för kemikaliefri ogräsbekämpning”. Guiden presenterar de allmännaste ogräsen, men kanske ur ett lite annorlunda perspektiv. Ogräs är inte alltid endast till förtret, de kan också ge positiva effekter. Till exempel kan ogräs ha djupgående rötter som luckrar upp jorden. I vilket fall som helst måste ogräsen hållas under kontroll och i den här guiden hittar du metoder för det.

KONTAKTA OSS

Anne Antman

Projektchef, regenerativt jordbruk

+358 40 650 3690

anne.antman@bsag.fi

Läs även

Läs mera
image/svg+xml