Hoppa till sidans innehåll

Skydda din strand

Äger du ett vattenområde där det lever en art som är hotad eller sällsynt, eller där det finns ett motsvarande ekosystem? Är vattenområdet vid din strand föröknings- eller rastplats för sällsynta djurarter? Är ditt vattenområde speciellt naturskönt eller finns det en egenartad eller sällsynt naturformation där?

Hyvinvoiva rakkohauruyhteisö kalliopohjalla.

Strikta kriterier för privata skyddsområden

Vill du skydda dina strandvatten från till exempel muddring eller fiske för att bevara naturens mångfald eller skönhet? Om du svarade ja, kan ditt vattenområde vara lämpligt som skyddsområde.

För att ditt vattenområde ska bli ett skyddsområde måste det uppfylla skyddsvillkoren som fastställts i naturvårdslagen. Med andra ord måste det till exempel finnas arter eller livsmiljöer som behöver skyddas på området.

För att inrätta ett skyddsområde har du två alternativ. Du kan inrätta ett privat skyddsområde eller sälja ditt vattenområde till staten som skyddsområde.

image/svg+xml

ATT INRÄTTA ETT PRIVAT SKYDDSOMRÅDE

Att inrätta ett privat skyddsområde innebär att ägarna till området även fortsättningsvis äger och besitter det skyddade vattenområdet. Processen framskrider såhär:

1.

Ägarna till vattenområdet kontaktar den lokala NTM-centralen som utvärderar förutsättningarna för att inrätta ett skyddsområde. Forststyrelsen bedömer områdets behov av skydd utgående från dess naturvärden tillsammans med NTM-centralen.

2.

NTM-centralen och vattenområdets ägare kommer överens om begränsningarna av områdets användning, fredning och ersättningar relaterade till skyddet av området.

3.

Vattenområdets ägare eller delägarlag ansöker om beslut om inrättande av ett skyddsområde hos NTM-centralen.

4.

NTM-centralen fattar beslut om skydd och det skyddade området är inrättat.

*

Vi vet inte vad som sker i framtiden och bevarandet av havsnaturen är aldrig en självklarhet. Med skydd kan vi inverka på att värdefulla vattenområden förblir vackra och rena, samt att den biologiska mångfalden bevaras för kommande generationer.   

FÖRSÄLJNING AV OMRÅDE TILL STATEN

Att sälja ett område till staten som skyddsområde innebär att området efter skyddsbeslutet och försäljningen övergår till statens kontroll och ägo. Processen framskrider såhär: 

1.

Ägarna av vattenområdet kontaktar den lokala NTM-centralen som tillsammans med Forststyrelsen bedömer förutsättningarna för skyddet och vid behov begär auktorisation av miljöministeriet för upphandling.

2.

NTM-centralen fattar beslut om skydd och det skyddade området är inrättat.

3.

Efter affärstransaktionen och eventuell styckning av området gör miljöministeriet en besittningsöverföring från NTM-centralen till Forststyrelsen, som bestämmer om restriktionerna.

image/svg+xml

Vanligtvis är det naturvärden ovan ytan som beaktas när marina skyddsområden väljs ut, men det är viktigt att skydda områden med stor artrikedom även under ytan. Om tillståndet i havet förbättras kan Östersjöarterna spridas från de skyddade områdena tillbaka till andra platser.

Pieta Jarva, strategidirektör, BSAG

Det behövs många parter för ett skyddsbeslut

Ägarna till vattenområdet ansvarar för att ansöka om skyddsbeslut. Om ditt vattenområde har mer än en ägare bör projektet inledas genom att diskutera frågan med de andra delägarna.

Kom överens om ni vill ansöka om privat skydd för området eller sälja det till staten som skyddsområde. Delägarlaget ska besluta om ansökan om skyddsstatus i enlighet med lagen om samfälligheter. Först när vattenområdets delägarlag har fattat beslut om att inrätta ett skyddsområde är det dags att kontakta den lokala NTM-centralen. 

NTM-centralens uppgift är att ta reda på om vattenområdet uppfyller kriterierna för ett skyddat område. NTM-centralen kartlägger om det finns värdefulla och sällsynta arter eller livsmiljöer som kräver skydd i området. Onödiga begränsningar görs inte.  

Forststyrelsen fungerar som expertorgan när det gäller att fastställa användningsbegränsningarna. Markägarna kan påverka skyddsområdets framtida användningsbegränsningar.

Skyddsområdenas användningsbegränsningar skräddarsys specifikt för varje område. På skyddsområdet kan man till exempel förbjuda upptagning av havssand samt annan verksamhet som skadar havsbottnen. Man kan också begränsa fiske eller muddring, ifall det anses nödvändigt med tanke på områdets naturvärden.

Case

Ett marint skyddsområde på 4800 km2

Vattenområdena kring Gullkrona ö har en rik marinbiologisk mångfald, men området var bara delvis skyddat. Gullkrona vattenområden blev pilotobjekt för projektet Ett levande Östersjön. I och med skyddet blev det också det största privata skyddsområdet i Skärgårdshavet.

KONTAKTA OSS

Anton Lehtinen

Skyddskoordinator, marinbiologisk mångfald

+358 40 041 0878

anton.lehtinen@bsag.fi

Anna Klemelä

Projektchef, marinbiologisk mångfald; Kommunikationsspecialist

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

AKTUELLT

image/svg+xml