Hoppa till sidans innehåll

Markvård: Planera och ta bra jordprov

Mät och observera Regenerativt jordbruk Video

Finns det flygfoton från olika år på webben och kan man använda dem vid kartläggningen av en åkers odlingsskick? När lönar det sig att ta skilda jordprov från olika delar av åkern vid markkartering? I videon svarar växtodlingsrådgivare Emil Hästbacka och jordbrukare Christian Nyholm på de här frågorna.

Paikkatietoikkuna

I videon används den avgiftsfria onlinetjänsten Paikkatietoikkuna. Du kan själv gå till onlinetjänsten och leta upp flygfoton från olika år av den åker du är intresserad av.

Välj först ”På svenska” från menyn till vänster. Klicka på området du är intresserad av på kartan, eller gå till Ortnamnssökningen bakom rubriken ”Sök” i menyn.

Välj sedan ”Kartlager” från menyn och skriv in ”Historiska flygbilder” i sökrutan. Då du valt kartlagret öppnas ett fönster med en tidslinje.

Det finns flygfoton tillgängliga för de år som utmärkts med en liten cirkel på tidslinjen. Om du vill se basskiftesgränserna på kartan, välj då ”Kartlager” från menyn och skriv in ”Basskiftesregistret” i sökrutan.

Google Earth Pro

I videon används också gratis tjänsten Google Earth Pro. Det finns både en webbversion och en Pro-version som du måste ladda ner på din dator. Satellitbilder från olika år finns endast i Pro-versionen då detta skrivs. Ladda ner Pro-versionen här.

När du installerat programmet kan du leta upp det område du är intresserad av på kartan. Från menyn uppe på skärmen ska du klicka på ikonen som ser ut som en klocka som går baklänges. Då öppnas ett fönster från vilket du kan välja satellitbilder från olika år.

KONTAKTA OSS

Anne Antman

Projektchef, regenerativt jordbruk

+358 40 650 3690

anne.antman@bsag.fi

Läs även

Läs mera
image/svg+xml