Järki pelto

Järki Pelto on BSAG:n hallinnoima, vuosina 2017-2018 Salossa, Sauvossa ja Paimiossa toiminut tiedonvälityshanke, joka tarjosi kolmen kunnan viljelijöille tietoa savimaiden kasvukunnon parantamisesta ja peltoluonnon monimuotoisuuden edistämisestä. Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020.

Järki Pelto järjesti iltaluentoja, pellonpiennarpäiviä, kesäretkiä sekä tuotti videoita nettiin.

Hankkeen koordinoinnista vastasi viljelijänä itsekin toimiva halikkolainen  Olli-Pekka Ruponen, jonka apuna toimi paikallisista viljelijöistä koostuva SaMaRa-ryhmä (SaMaRa nimi tulee sanoista savimaiden rakenne). SaMaRa-ryhmä on kokoontunut syksystä 2014 lähtien pohtimaan savimaiden haasteita.

Lue tästä Järki Pellon loppuraportti.

 

Järki Pellon puitteissa järjestettiin lukuisia tilaisuuksia

Järki Peltoa salaojitettiin viimeisessä tilaisuudessa

Järki Pellon viimeinen tilaisuus järjestettiin niin ikään Salon entisellä AMK:lla 13.11.2018, jossa sukellettiin salaojituksen syövereihin. Mukana puhumassa olivat urakoitsija Jouni Kolehmainen Savon Salaoja Oy: stä, viljelijä Mika Lehtinen Kemiöstä, sekä Jarmo Saukkola Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Baltic Sea Action Groupin hallinnoiman hankkeen partnerina toimi Luonnon- ja riistanhoitosäätiö.  Yhteistyökumppaneita olivat Salon ja Paimion kaupungit, sekä Sauvon kunta sekä Paimionjokiyhdistys ry.

Projektijohtaja Eija Hagelbergin esitys Järki Pelto -hankkeesta

Viljelijä Mika Lehtisen esitys

Lue juttu tilaisuudesta täältä

 

Maanparannusaineet Järki Pellolla

Salon entisellä AMK:lla 20.9.2018 järjestetty tilaisuus käsitteli paljon puheena olleita maanparannusaineita kalkkia, kipsiä ja kuituja. Ääneen pääsivät asiantuntijat sekä tutkimus- että markkinointipuolelta, kun mukana oli luennoitsijoiden lisäksi myös maanparannusaineita markkinoivia yrityksiä.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Sari Luostarisen esitys

Maaperätutkija Janne Heikkisen esitys

Kalkkitaulukko löytyy täältä.

Juttu tilaisuudesta löytyy täältä.

 

Pellon profiilin muotoilua Halikossa

Toivon Tilalla muotoiltiin peltoa Markku Parikan tasauslanalla 4.9.2018. Paikalla oli parikymmentä asiasta kiinnostunutta viljelijää.

Raportti tilaisuudesta löytyy täältä.

Katso video.

 

Lakeuksien kutsu kävi heinäkuun helteissä

Järki Pellon helteinen retki Länsi-Suomeen tehtiin 19. – 20.7.2018. Lue juttu Loimaan Koneviestin viljelymenetelmäkoekentältä, Kauhajoen Kainastolta sekä nousiaisilta Strip Till -menetelmää käyttävältä tilalta tästä.

 

Järki Pelto laukkasi laitumien laidoille Kosken kartanolla

Luonnon- ja riistanhoitotyö oli Järki Pellon tilaisuuden aiheina 7.6.2018. Illan aikana matkattiin linja-autolla eri kohteille Kosken kartanolla Perniössä ja tutustuttiin tilan monipuoliseen ja pitkäjänteiseen luonnon- ja riistanhoitotyöhön.

Lue juttu tilaisuudesta täältä.

 

Juuria ja kaistapäitä oli parasta perjantaihuumaa

Kaistaviljelyyn pureutuneet osaajat innostivat Järki Pellon tilaisuudessa 20.4.2018 Paimiossa. Ilmari Hunsa toi kehittelemänsä ja itse rakentamansa Strip till – laitteen näytille; kosketeletavaksi ja katsottavaksi. Jussi Talvitie puolestaan paljasti syväjuuristen kasvien salaisuuksia ja kertoi niiden tärkeästä työstä peltomaan kunnossapitäjinä.

Lue tapahtumaselostus tästä.

Ilmari Hunson kaistakylvö- ja strip till -esitys

Jussi Talvitien syväjuuriset kasvit peltotöissä -esitys

 

Minne menet peltolintu?

Linnut, koneet ja kasvit sopivat samoille pelloille. Kaikilla on mahdollisuus, mutta töitä on tehtävä yhdessä ja tavoitteellisesti. Ilmaston- ja maatalouden muutokset vaikuttavat peltolinnuston arkeen. Monet lajit muuttuvat uhanalaisiksi ja toiset runsastuvat ehkä liikaakin. Mielenkiintoinen ilta täytti Salon AMK:n auditorion 13.3.2018  innokkaista kuulijoista.

Heikki Helteen alustus

Teemu Lehtiniemen esitys lintujen aiheuttamista peltohaitoista ja niiden vähentämisestä

Lue tapahtumaselostus tästä.

 

Hyvä pelto kuhisee ja tuottaa

Järki Pelto -hankkeen maaperäin mikrobiologiaan sukeltaneeseen tapahtumaan Salon AMK:n auditoriossa tuli lähes sata kiinnostunutta kuulijaa. Pargas Grdin viljelijä Mathias Weckström ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Ansa Palojärvi johdattivat ihmiset maaperän uumeniin 1.3.2018. He jakoivat käytännön vinkkejä hyvään kasvukuntoon sekä satotason nostamiseen.

Lue lisää tästä.

Ruokopelto-hankkeen viljelijäopas Eloisa Pelto

Ruokopelto-hankkeen diasarja

 

Maatalousrengaskurssi sai mukana olleilta täyden kympin

Rengaskurssin III osa veti kiinnostuneita. Salon kaupungintalon auditoriossa 18.1.2018 järjestetty tilaisuus sai osallistujilta ”täyden kympin” ja kiitoksia. Moni viljelijä löysi rengasratkaisuja juuri omalle tilalleen ja tarpeisiin sopivasti. Samalla opittiin, mihin asioihin ja tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun rengasvalintoja tehdään.

Lue lisää rengaskurssista tästä.

 

Rengaskurssin kakkostilaisuus Paimiossa kokosi salin täyteen

Suositun ja tarpeellisen maatalousrengaskurssin kakkososa keräsi Paimion kaupungintaloon Paimiosaliin täyden katsomon jälleen. Paikalla olleet asiantuntijat Åge Boller Tanskan Micheliniltä, Jari Aspelund Vianorilta sekä Jukka Rajala OSMO-hankkeesta jakoivat tietoa, taitoa ja osaamista käytännön tarpeeseen 13.12.2017.

 

Rengaskurssin startissa otettiin ”paineet haltuun”

Järki Pellon ja OSMO -hankkeen järjestämä maatalousrenkaiden kurssi veti AMKin auditorion täyteen Salossa 30.11.2017. Maakosketus, vetokyky, rengaspaineiden hallinta ja renkaiden sopivuus puhuttivat ja avasivat ajatuksia. Vauhtia antoi märkä syksy ja iso huoli maan rakenteesta ja kasvukunnosta, pelloista hiilinieluina ym.

Lue kurssi-illasta tästä.

Maakosketus ja vetokyky -aineistot löydät tästä.

Juttu Luomu-tietopankissa luettavissa tästä.

 

Järki Pelto mukana Puontin peltopäivässä

Jussi Knaapin sadesimulaatio Puontin peltopäivillä 18.8.2017

 

Bussiretki

Kesäinen bussiretki hankealueelta läntiselle Uudellemaalle ajettiin perjantaina 14.7.2017. Vierailukohteina ovat Kilpiän, Verkatakkilan ja Knehtilän tilat, jotka sijaitsevat Pusulassa, Vihdissä ja Hyvinkäällä. Retken aikana pureuduttiin hyvien esimerkkin kautta maan kasvukuntoon. Matkassa oli nelisenkymmentä viljelijää.

Lue bussiretken tunnelmista lisää tästä.

 

Järki Pellonpiennartilaisuus Perniössä: Pintamaa on kasvun pääomaa

Ensimmäinen 12.4.2017 järjestetty  Järki Pellonpiennartilaisuus veti väkeä. Paikalla oli noin 150 viljelijää Salon, Sauvon ja Paimion peltomailta. Kerääjäkasvien ja täsmennetyn kartta-aineiston tarjoama apu savimaiden rakenteen parantamiseksi, tuoton kasvattamiseksi ja valumien vähentämiseksi kiinnosti.

Lue lisää tästä.

 

Järki Pelto veti Halikon auditorioon  satoja savipeltojen taistelijoita

Tilaisuus järjestettiin 2.3.2017. Lue lisää tästä

 

Hankkeessa tuotetut videot

Gabe Brownin video maan kasvukunnon elvytyksestä diversiteetin avulla, suomeksi tekstitettynä.

Pellon profiilin muotoilua Toivon tilalla 4.9.2018.

Rengaskurssi ilman paineita yhdessä OSMO-hankkeen kanssa OSA 1 ja OSA 2

Jussi Knaapin sadevesisimulaatio: Miten pintamaa kestää sadetta?

Lahjoita