Siirry pääsisältöön

Pihat ja puistot ilmasto- ja luontosankareiksi

Uudistava viljely hillitsee ilmastonmuutosta sitomalla hiiltä maaperään. Se myös tukee luonnon monimuotoisuutta ja vesistöjen suojelua. Mitä jos ottaisimme uudistavan viljelyn ideat käyttöön myös kotipihoilla ja julkisilla viheralueilla? Kokeile helppoja vinkkejä omassa lähiympäristössäsi.

Niittykukkia kotipihalla

Enemmän vihreää, enemmän yhteytystä — ilmasto kiittää.

Yksinkertainen nyrkkisääntö: mitä enemmän vihreää pinta-alaa, sitä enemmän yhteytystä. Yhteytyksellä kasvi muuttaa ilmakehästä ottamaansa hiilidioksidia ja maaperästä saatua vettä auringonvalon avulla sokereiksi. Yhteytys on ensimmäinen askel kohti hiilen sitomista maaperään.

1. Määrittele missä nurmikkoa tarvitaan ja niitytä muut alueet

Yksinkertaisimmillaan vähennä nurmikon leikkaamista ja katso mitä nousee esiin ajan kanssa. Maaperän siemenpankissa siemet saattaavat säilyä vuosikausia ja itää, kun olosuhteet ovat jälleen otolliset.

Voit tehdä niittykukista pieniä keitaita nurmikon sekaan. Jos piha on rehevä, lisää vähän hiekkaa ja kylvä siemeniä. Jos niitytettävä paikka on kuiva, kylvä suoraan heikkokasvuiseen nurmikkoon.  

Kun viheralueiden toistuvasti lyhyiksi leikattavia nurmikoita korvataan niityillä, maanpäällinen kasvusto runsastuu ja yhteyttäminen tehostuu.

Kasvien kasvaessa kasvavat myös niiden juuristot, mikä lisää hiilen määrää maan mikrobeille. Myös nurmikoiden leikkuukorkeutta nostamalla lisäät yhteyttämistä ja tuet juuristoa.

2. Monimuotoisuutta maan päälle ja alle

Luontokato on maapallon laajuinen kriisi, johon voi vaikuttaa myös paikallisilla teoilla. Jopa omalla pihalla. Monipuolinen lajisto suojaa ja antaa elinvoimaa paikallisesti. Tiheästi toistuva nurmikon leikkuu vaikuttaa haitallisesti kasvillisuuden uusiutumiseen ja kasvilajiston monipuolisuuteen.

Jos nurmikko leikataan usein kovin lyhyeksi, kasvilajisto muuttuu heinäkasvivaltaiseksi. Tämä johtuu siitä, että heinäkasvien kasvupiste on lähellä maan rajaa. Kasvit, joiden kasvupiste on korkeammalla, puolestaan häviävät kilpailussa. Näin pois karsiutuu esimerkiksi monia pölyttäjille mieluisia kasveja. Kun suositaan nurmikoiden sijaan niittyjä, lisätään paitsi kasvien, myös hyönteisten ja muiden eläinlajien monimuotoisuutta.

!

Monipuolinen lajisto maan päällä lisää monimuotoisuutta maan alla.

Suotuisat elinympäristöt eri eliölajeille

Monipuolinen kasvilajisto luo elinympäristöjä myös pölyttäjille ja muille pikkunaapureille. Valitse monipuolisesti pölyttäjiä houkuttelevia kasveja, joista osa kukkii eri aikaan kesästä.

Kompostin käyttö on mikrobeille mieleen. Turvepohjaisien kasvualustojen käyttöä sen sijaan kannattaa vähentää. Nurmikolla voi jättää lehdet haravoimatta ja vahvistaa maaperän elämää palauttamalla ravinteita ja orgaanista ainesta maaperään. Elinvoimaisessa maaperässä on mikrobeja ja sienirihmastoja, jotka mahdollistavat pitkäaikaisen hiilen varastoinnin.

Pölyttäjät ovat oleellinen osa luonnon monimuotoisuuden ylläpitoa. Myös kotipuutarhuri voi parantaa pölyttäjien elinoloja ja vaikuttaa niiden hyvinvointiin.

3. Suojaa maaperä, suojaat vesistöjä

Maaperän kuntoon ja elinvoimaan kannattaa kiinnittää huomiota monesta syystä. Kasvien juuret ja maaperän mikrobisto ovat avainasemassa maaperän hiilivaraston lisäämisessä. Maan hyvä rakenne pidättää ravinteita kasvien käyttöön ja suojaa läheisiä vesistöjä aina Itämereen asti.

Hyvinvoiva maaperä myös varastoi vettä kuivien jaksojen varalle sekä ehkäisee tulvia ja eroosiota. Monipuolisen kasvillisuuden lisääminen on tehokas keino hallita ylimääräisiä sade- ja sulamisvesiä.

Maanmuokkauksen välttäminen suojaa maan rakennetta ja hillitsee hiilen vapautumista ilmakehään. Maaperän eliöstöäkään ei kannata turhaan häiritä maan muokkauksella. Pihapuiden juuristoa suojelet antamalla nurmikon kasvaa puiden ympärillä. Niittymaata ei kannata muokata sen perustamista lukuun ottamatta.

Eliöyhteisöä ja maaperän prosesseja suojellaan jättämällä kemialliset torjunta-aineet pois. Vähennä myös kitkemistä. Rikkaruohoja voi torjua käyttämällä maatuvaa katetta tai maanpeitekasveja.

*

Maan hyvä rakenne pidättää ravinteita kasvien käyttöön ja suojaa läheisiä vesistöjä aina Itämereen asti.

4. Ehdota niityttämistä taloyhtiölle tai kaupungille

Asukkaat osaavat yleensä parhaiten tunnistaa läheisten alueiden turhat, vähälle käytölle jääneet nurmikot, jotka soveltuisivat hyvin niityttämiseen. Sitä voi ehdottaa taloyhtiön hallitukselle tai asukastoiminnan kautta kaupungille tai kunnalle.

Uudistavan viljelyn e-opiston luvut 1-3 sopivat uudistavasta pihanhoidosta kiinnostuneille viherpeukaloille!

Helppoja ideoita kotipihoille

  • Jätä osa nurmikosta leikkaamatta
  • Leikkaa nurmikkoa harvemmin tai nosta leikkuukorkeutta
  • Istuta monipuolisesti pölyttäjiä houkuttelevia kasveja, jotka kukkivat eri aikaan kesästä
  • Vähennä maan muokkausta
  • Älä käytä torjunta-aineita
  • Käytä kompostia ostomullan / turvemullan ja lannoitteiden sijasta
  • Jätä lehdet haravoimatta nurmikolta
  • Suojele pihapuiden juuristoa antamalla nurmikon kasvaa puiden ympärillä
  • Vähennä kitkemistä — torju rikkaruohot käyttämällä maatuvaa katetta tai maanpeitekasveja

OTA YHTEYTTÄ

Eija Hagelberg

Toimivapaalla, työskentelee ympäristöministeriössä 30.4.2024- 26.4.2026.

AJANKOHTAISTA

image/svg+xml