Siirry pääsisältöön

SUOJELE ITÄMERTA ARJESSA

Suojele Itämeren vedenalaista monimuotoisuutta ja vähennä ympäristökuormaa tekemällä kestäviä valintoja arjessasi. Mitä useampi sitoutuu toimimaan vastuullisesti maalla ja merellä, sitä tehokkaampia teot ovat. Tutustu kymmeneen Itämeren suojelutekoon, ja aloita suojelemaan merta arjessasi. 

VALITSE

Tutustu alla oleviin Itämeren suojelutekoihin.

Valitse sinulle sopivia keinoja suojella Itämerta arjessa.

Tee

Sitoudu valitsemiisi suojelutekoihin ja tee niistä osa arkea.

On monenlaisia keinoja suojella Itämerta arjessa. Jokainen voi tavalla tai toisella kantaa kortensa kekoon konkreettisilla teoilla.

Kerro

Kerro Itämerestä, sen kauneudesta ja ongelmista ystävällisesi. Jaa tietämystäsi suojeluteoista läheisellesi ja kerro, miten he voivat toimia vastuullisesti maalla ja merellä.

image/svg+xml

Perusta yksityinen suojelualue

Vesialueen omistaja voi auttaa Itämerta konkreettisesti perustamalla yksityisen suojelualueen. Vuonna 2019 yksityisiä suojelualueita oli perustettu Suomen merialueille yli 600. Lisää tarvitaan, sillä rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien uhkien lisäksi monimuotoisuutta vaarantavat monenlaiset Itämereen kohdistuvat käyttöpaineet. 

Perustamalla yksityisen luonnonsuojelualueen turvaat luonnon monimuotoisuuden sekä itsellesi arvokkaan maiseman säilymisen tuleville sukupolville. 

Lue ohjeet yksityisen suojelualueen perustamiseen tai tutustu Gullkronan suojelupilottiin.

Ilmakuva Gullkronan saaresta.
Peruna -ja kalaruokaa lautasella.

Syö kestävästi suosien kasvis- ja kalaruokaa

Maatalous on yksi Itämeren suurimmista kuormittajista, mutta maataloutta voidaan harjoittaa myös kestävästi ja ympäristöystävällisesti. Etenkin lähellä tuotettuja satokauden kasviksia suosiva ruokavalio on hyväksi paitsi sinulle myös Itämerelle. Jos syöt lihaa, suosi laitumella kasvatetun eläimen lihaa. Lähiruokaa kuluttamalla tuet myös paikallisia yrittäjiä.

Syömällä luonnonkalaa, kuten Itämeren särkikalaa, voit vähentää Itämeren rehevöitymistä. WWF:n kalaoppaasta löydät kattavasti eri lajeihin liittyviä syöntisuosituksia ja -rajoituksia.  

Muista myös, että turhimmat päästöt syntyvät hävikistä. Syö siis se, minkä ostat, ja vähennä hävikkiruoka minimiin. 

Kalasta kestävästi

Osaa Itämeren kalakannoista uhkaa liikakalastuksen vakavat haitat, jotka eivät rajoitu pelkästään kalakantojen pienenemiseen vaan uhkaavat kokonaisia meriekosysteemejä.

Kalastamalla kestävästi suojelet Itämeren elinympäristöjä ja lajeja sekä turvaat kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon. Lähtiessäsi kalaan, muista neljä tärkeää sääntöä kestävään kalastukseen:  

1. Särkikalojen kalastaminen hillitsee rehevöitymistä, ja niistä saa oikein valmistamalla herkullista ruokaa. 

2. Älä kalasta äärimmäisen uhanalaisia kalalajeja, kuten ankeriasta tai Itämeren turskaa. 

3. Kalasta vain täysimittaisia kaloja ja vain sen verran kuin niitä syöt. 

4. Nosta vanhat kalaverkot vedestä ja kierrätä ne oikein. 

Itämerellä kalastamalla.
Saari horisontissa rannalta kuvattuna.

Älä roskaa

Maahan heitetty roska päätyy usein ennen pitkää vesistöihin ja etenkin rannikkoseudulla yleensä Itämereen. Esimerkiksi tupakan tumppi voi tuntua mitättömältä, mutta se on yksi Itämerestä eniten löytyvistä roskista. Meressä roskat kulkeutuvat pitkiäkin matkoja ja jauhautuvat pienemmiksi hiukkasiksi, joita eläimet erehtyvät luulemaan ravinnokseen.  

Roskan matka kohti vesistöä on helpointa pysäyttää heti alkuunsa. Vie kierrätettävät kierrätykseen ja roskat roskikseen. Kokeile myös ploggingia eli roskajuoksua, joka nimestään huolimatta sopii erinomaisesti myös kävelijöille. Ota roskapussi mukaan lenkille ja nappaa vastaan tulevat roskat talteen.

Tee kestäviä kulutusvalintoja 

Kaikki kulutus vaikuttaa luontoon. Kulutusvalintasi liittyvät myös Itämereen. Ylikulutus ruokkii ilmastonmuutosta, joka puolestaan heikentää Itämeren tilaa monin tavoin.

Hanki uutta vain silloin, kun on oikeasti pakko. Kun ostat, osta kestäviä, korjattavia ja kierrätettäviä tavaroita ja käytä ne loppuun. Suosi myös kestäviä materiaaleja, kuten luonnonkuituja, ja vähennä turhien kemikaalien käyttöä kosmetiikassa, siivouksessa ja pyykinpesussa. Muista, että esimerkiksi luonnollisia ja ekologisia puhdistusaineita on mahdollista tehdä myös itse.

Kaksi lasta ja aikuinen uimassa Itämerellä.
Rantamaisema Itämerellä.

Mökkeile siististi

Vesistöjen äärellä sijaitsevien mökkien jätevedet saattavat valua Itämereen. Jätevesien mukana kulkeutuu rehevöittäviä ravinteita ja erilaisia haitallisia kemikaaleja, jotka häiritsevät luonnon elinympäristöjä ja lajien lisääntymistä. 

Mökkeillessä jätevesien oikeanlainen käsittely on tärkeää. Pieniäkään jätevesimääriä ei tule päästää vesistöihin ilman, että vedet imeyttää maahan sopivan välimatkan päässä rannasta. Lue jätevesien käsittelystä Ympäristöhallinnon verkkosivuilta. 

Joskus myös ruoppaaminen on välttämätöntä esimerkiksi veneellä rantautumisen mahdollistamiseksi. Se voi uhata mm. rakkohaurua ja sinisimpukkaa, jotka elävät rantavesissä. Huolellinen työnsuunnittelu ja työskentely kohdassa, jossa arvokasta lajistoa on vähän tai ei ollenkaan, auttaa lajien säilymistä. Harkitse tarkkaan ruoppauksen tarvetta ja sijaintia, jos rannasta löytyy paljon arvokasta vedenalaista elämää.   

Kunnioita luonnon rauhaa

Muista noudattaa sääntöjä liikkuessasi kansallis- ja luonnonpuistossa ympäri maata. Pysy retkeillessäsi poluilla, jättäen kasvit taittamatta ja eläimet omaan rauhaansa.  

Kun veneilet, vältä melun ja turhien aaltojen aiheuttamista. 

Kolme retkeilemässä järvellä.
Mansikoita kasvamassa.

Hiiliviljele kotipihalla ja kaupungissa 

Ekologinen hiiliviljely ei kuulu vain maaseudulle tai alan ammattilaisille. Kuka tahansa voi aloittaa hiiliviljelyn ja hoitaa puutarhaansa, nurmeaan, istutuksiaan tai viljelmiään uudistavan viljelyn periaatteiden mukaisesti. 

Veneile fiksusti

Pienetkin roskat ja likavesimäärät aiheuttavat haittaa ekosysteemille etenkin, jos useampi veneilijä sortuu välinpitämättömyyteen. Veneen pohjamaalit tulee valita tarkoin, sillä kaikista myrkyllisimmät antifouling-maalit ovat myrkyllisiä kaikille vesieliöille. Maaleista on olemassa myös myrkyttömämpiä vaihtoehtoja, joita jokaisen veneilijän tulisi suosia.  

Maalaamisen sijaan veneen pohjan voi myös puhdistaa ei-toivotuista merirokoista ja muista eliöistä harjaamalla tai painepesurilla. Lisätietoa veneilyn ympäristövaikutuksista löydät Pidä saaristo siistinä -verkkosivuilta.

Kaksi pientä purjevenettä Itämerellä.
Ihmisiä Gullkronan satamassa.

Keskustele, vaikuta ja lahjoita

Kukaan ei voi pelastaa Itämerta yksin. Meren rehevöityminen kietoutuu yhteen ilmastonmuutoksen ja luontokadon kanssa, ja tätä valtavaa ympäristökriisiä ratkaisemaan tarvitaan jokainen. 

Kerro läheisillesi Itämeren kauneudesta, sen ongelmista ja niiden ratkaisuista. Jaa eteenpäin vaikkapa näitä vinkkejä meren auttamiseksi. 

Vaadi, että kuntavaaliehdokkaasi on perehtynyt Itämeren ongelmiin ja halukas tekemään jotain meremme hyväksi. 

Yksi hyvä keino suojella Itämerta on auttamalla auttajaa. Tue Itämeri-työtä lahjoituksella BSAG:lle.

Ota yhteyttä

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Anton Lehtinen

Suojelukoordinaattori, meriluonnon monimuotoisuus

+358 40 041 0878

anton.lehtinen@bsag.fi

Ajankohtaista

image/svg+xml