Siirry pääsisältöön

Itämeri tarvitsee käänteentekeviä toimia

Ainoa meremme ei pelastu ilman apuamme. Ympäristökriisien – Itämeren rehevöityminen, ilmastonmuutos ja luontokato – ratkaisemiseen tarvitaan yhteistyötä ja monihyötyisiä tekoja.

Pidetään ravinteet kasvien käytössä pellolla ja poissa merestämme

Uudistavalla viljelyllä voidaan hillitä ilmastonmuutosta varastoimalla hiiltä ilmakehästä takaisin maaperään ruuantuotannon ohessa. Samoilla keinoilla hillitään myös Itämeren rehevöitymistä, sillä hyväkuntoinen maaperä pitää ravinteet pelloilla. Kasvit kasvavat paremmin eikä ravinteita päästetä kuormittamaan vesistöjä. BSAG:n käynnistämässä Carbon Action -yhteistyössä uudistavia viljelytoimia on tutkittu ja kehitetty 100 maatilalla ympäri Suomea ja ruokaketjun yritykset ovat lähteneet muutokseen mukaan.

Yhteiskunnan tulisi jatkossa ohjata ympäristön tilaa kohentavaan viljelyyn, esimerkiksi maataloustukien kautta. Maatalouden vesiensuojelutoimia on kohdennettava vesistöaluille, jotka ovat huonoimmassa kunnossa.

Ohjataan rahtilaivojen jätevedet pois Itämerestä

Meriliikenteen jätevesipäästöt rehevöittävät Itämerta ja ovat haitallisia etenkin matalissa rantavesissä sijaitsevalle monimuotoiselle luonnolle. Meriliikenteen jätevesipäästöjen vähentämiseksi BSAG on kehittänyt Ship Waste Action -aloitteen. Yritysten kanssa yhteistyössä toteutettu aloite kannustaa rahtilaivoja purkamaan jätevetensä Itämeren sijasta satamiin, josta ne voidaan hyödyntää esimerkiksi biokaasun tuotannossa. Yhteistyön ansiosta maihin purettujen jätevesien määrä on yli kolminkertaistunut kahdessa vuodessa.

Lisäksi olemme ajaneet lakialoitetta, joka kieltäisi rahtilaivoilta jätevesien purkamisen mereen Suomen aluevesillä. Lakimuutos on nyt eduskunnan käsittelyssä. Tulevaisuudessa kaikki Itämeren valtiot tulisi saada toimimaan meriliikenteen jätevesipäästöjen minimoimiseksi.

Meren pinnan alta näkyy aalto ja kalliopohja missä kasvaa rihmalevää ja rakkohaurua.

Suojellaan Itämeren monimuotoisimmat meriluontokohteet

Suomessa iso osa arvokkaista meriluontokohteista on yksityisessä omistuksessa. Joskus tuikitavallisen näköinen mökkiranta on monimuotoisuuden aarreaitta. Tästä syystä pyrimme tekemään yksityisen suojelualueen perustamisestä maanomistajille helppoa ja houkuttelevaa. Aloitteestamme on jo suojeltu kaksi meriluonnoltaan arvokasta aluetta ja teemme jatkuvasti työtä uusien suojelualueiden perustamiseksi.

Suomi on sitoutunut suojelemaan 30 % merialueista vuoteen 2030 mennessä. Suomen meriluonto on kartoitettu ainutlaatuisen hyvin, mutta merelliset suojelualueet on yleensä valittu pinnan päällisten luontoarvojen perusteella. On tärkeää suojella luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita alueita myös pinnan alta. Näin Itämerelle ominaiset lajit selviävät ja lajit voivat alkaa uudelleen levitä suojelluilta alueilta takaisin muuallekin, kun meri hiljalleen elpyy.

Vähennetään metsätalouden vesistövaikutuksia viemällä yhdessä tutkimustietoa käytäntöön

Metsätalouden vesistövaikutuksista on saatu uutta tutkimustietoa ja asiaan tulee tarttua vapaaehtoisin toimin ja yhteiskunnan ohjauskeinoin. Metsämaasta ja erityisesti ojituksista tulevat huuhtoumat vaikuttavat merkittävästi vesien tilaan sekä Suomen kasvihuonekaasupäästöihin. Ojitukset saattavat lopulta heikentää myös metsien kasvua.

Luvanvaraisuus karsisi pois metsän kasvun kannalta tarpeettomat ojitukset, vaikka ojitukset olisivat edelleen sallittuja. Soita ja vanhoja ylikuivattavia ojaverkostoja voidaan korjata siten, että veden virtaus valuma-alueilla hidastuu ja vesistövaikutukset vähenevät. Kehitämme tapoja tarttua metsätalouden vesistöpäästöihin yhteistyössä tutkijoiden ja yksityisen sektorin kanssa.

Vesi virtaa läpi metsän

Osallistu

Auta ainoaa mertamme Itämeri-vaapulla

Ahdinko-vaappu on Suomen Uistimen ja BSAG:n yhteistyönä valmistettu ottipeli, jonka maalaus mallintaa vatsa ylöspäin uivaa ja huonosti voivaa ahventa. Se muistuttaa, että Itämeren ongelmat vaikuttavat myös kaloihin ja kalastusharrastukseen. Rajoitettu erä vaappuja tulee myyntiin Itämeripäivänä 29.8. Myyntivoitoilla tuetaan Itämeren suojelua.

image/svg+xml

ITÄMERI TARVITSEE APUA

Ravinnekuormitus

Itämereen jatkuvasti valuvat ravinteet aikaansaavat siellä rehevöitymisen kierteen. 

Ilmastokriisi

Ilmaston lämpeneminen uhkaa Itämeren ekosysteemiä ja lajien monimuotoisuutta.

Herkkä ympäristö

Itämeri on erityisen herkkä ja haavoittuva meri mataluutensa ja alhaisen suolapitoisuutensa vuoksi. 

Yrityskumppanimme ovat mukana tekemässä muutosta askel kerrallaan

Fazer

Fazer teki ensimmäisen Itämeri-sitoumuksensa jo vuonna 2013. Yritys on kehittänyt sopimusviljelijöidensä kanssa Viljavision, jonka tavoitteena on mm. vähentää Itämeren ja sisävesien rehevöitymistä, suojella luonnon monimuotoisuutta ja edistää hiilen sitoutumista maaperään. Fazer kouluttaa viljelijöitään ja henkilöstöään säännöllisesti.

Jatkossa Fazer aikoo edistää viljanviljelyn kestävyyttä entisestään, suunnitella vesivastuullisuuden toimenpiteitä, kehittää valikoimansa vastuullisuutta ja edistää kiertotaloutta esimerkiksi turvallisella ravinteiden kierrätyksellä.

Viljapelto

Sinebrychoff

Sinebrychoff on tuottanut Itämeri-ystävällistä KOFF Jouluolutta jo vuodesta 2016. Jouluoluen ohra on jo neljä vuotta tuotettu uudistavan viljelyn menetelmiä käyttäen ja siitä tuli ensimmäinen laatuaan Suomen markkinoilla.

Sinebrychoffin tavoitteena on pienentää ohranviljelyn ympäristövaikutuksia ja lisätä uudistavan viljelyn menetelmin kasvatetun mallasohran määrää. Toimintaa ohjaa emoyhtiö Carlsbergin Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs
-vastuullisuusstrategia.

Gofore

Gofore on tehnyt Itämeri-sitoumuksen vuonna 2022 ja pyrkii datan ja palvelumuotoilun osaamisellaan tukemaan uudistavan viljelyn yleistymistä. Yritys toimii asiantuntijana Carbon Action -verkostossa muiden toimijoiden tukena.

Gofore kehittää yhdessä viljelijöiden kanssa käyttäjäystävällistä toimintajärjestelmää, jonka avulla maatilat voivat helpommin ja systemaattisemmin siirtyä uudistavaan viljelyyn. Gofore tuottaa järjestelmästä konseptin toiminnan varmistavan digitaalisen sovelluksen.

Vilja kasvaa pellossa
Voimakas aalto törmää sileään kalliopohjaan. Kuvattu aallon alta merenpohjalta.

eQ

Varainhoitoyhtiö eQ tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa vastuullisesti kestävän kehityksen teemalla ja samalla osallistua Itämeren pelastamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. eQ Varainhoidon ja Baltic Sea Action Groupin yhteistyö käynnistyi vuonna 2018.

eQ asiakkaineen tukee Sininen Planeetta
-rahastonsa
kautta BSAG:n Itämeri-työtä vuosittain jo yli 120 000 eurolla.

Nokian Renkaat

Nokian Renkaat on mukana Ship Waste Action -aloitteessamme ja tehnyt Itämeri-sitoumuksen vuonna 2023. Rahdinantajana yritys huolehtii, että sen Itämeren merikuljetusten yhteydessä syntyvät jätevedet puretaan satamiin eikä mereen.

Sitoumuksellaan Nokian Renkaat toimii esimerkkinä muille rahdinantajille meriliikenteen käytäntöjen muuttamiseksi vastuullisemmiksi.

image/svg+xml

LAITETAAN ITÄMERI KESÄKUNTOON

Osta lippu Itämereen ja osallistu ainoan meremme pelastamiseen.

AJANKOHTAISTA

image/svg+xml