Siirry pääsisältöön

Elävä Itämeri

Käynnissä Merellinen suojelu

Vedenalainen suojelu

Lisää suojelualueita Itämerelle

Itämerestä löytyy ainutlaatuista elämää, mutta vain kolmasosa arvokkaimmista merialueista on suojeltu. Elävä Itämeri -hanke kasvattaa tietoisuutta merellisestä monimuotoisuudesta, ja tekee arvokkaiden alueiden suojelusta niitä omistaville tahoille nykyistä helpompaa ja selkeämpää. 

Virallinen nimi

Elävä Itämeri

Kesto

2019 – jatkuu

Vastuu­henkilöt

Anna Klemelä

Vastuutahot

Suomen ympäristökeskus (SYKE), Metsähallitus, Tvärminnen eläintieteellinen tutkimusasema, Åbo Akademi, ELY-keskus sekä ympäristöministeriö ja VELMU-ohjelma. 

Rahoittaja

Ålandsbankenin Itämeriprojekti  

Rantavesien aarteet virallisen suojelun piiriin

Suomen ympäristökeskuksen VELMU-ohjelman vedenalaisissa inventoinneissa on selvinnyt, että Itämeren saarten matalat rantavedet ovat lajistoltaan erityisen rikkaita ja ympäristönä arvokkaita. Näistä rannikkoalueista valtaosa on yksityisessä omistuksessa. Siksi rantamökkien ja vesialueiden omistajat on saatava innostumaan Itämeren monimuotoisuuden säilyttämisestä ja toimimaan vastuullisesti omassa mökkirannassaan. 

Suojelualueiden lisäämisellä on suuri merkitys: laskelmien mukaan vain yhden prosentin oikein kohdistettu lisäys suojelualueisiin voisi tuplata Itämeren nykyisten suojelualueiden suojelutehon.  

Hankkeessa rantamökkien ja vesialueiden omistajille tarjotaan ohjeet siihen, miten he voivat tuoda omat vesialueensa virallisen suojelun piiriin.  

Yksityistä suojelua edistetään Gullkronan pilottikohteella

Pilottikohteena hankkeessa on Gullkronan saarta ympäröivä vesialue, jossa elää monimuotoinen joukko tärkeitä lajeja. Joukossa on mm. Itämeren ekosysteemille tärkeää rakkohaurua, sinisimpukkaa ja meriajokasta.

Gullkronan vesialueen suojelu toteutettiin yhteistyössä alueen yli kahdenkymmenen maanomistajan kanssa. Suojelualue perustettiin lokakuussa 2022.

Pinnan alla aalto törmää rantakalliota vastaan.

Hankkeen etapit

2022

Suurin yksityinen suojelualue perustetaan.

Saaristomeren suurin yksityinen suojelualue perustettiin vuoden 2022 lokakuussa Gullkronan vesille. Suojellun vesialueen koko on 4800 hehtaaria.

Suojelupilotissa mukana ovat olleet Metsähallitus, VarsinaisSuomen ELY-keskus, Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö.

2022

Ensimmäinen meriluonnon pelastuskurssi järjestetään.

BSAG vei ympäristöhallinnon ammattilaisia, päättäjiä ja toimittajia Gullkronaan historian ensimmäiselle Meriluonnon pelastuskurssille keväällä 2022.

Päivän tavoitteena oli antaa osallistujille eväitä ja inspiraatiota meriluonnon suojelun edistämiseen omassa työssään ja vapaa-ajallaan. 

2021

Gullkronan kalastuskunta päätti yksimielisesti perustaa suojelualueen.

Alueen maanomistajat eli kalastuskunta teki yksimielisen päätöksen Gullkronan suojelualueen perustamisesta toukokuussa 2021.

Suojelun tavoitteena on säilyttää saariston luonto ja saaristokulttuuri elinvoimaisena. Maanomistajat tuntevat oman alueensa parhaiten ja tietävät, mitä saaristossa eläminen käytännössä vaatii. Tästä syystä maanomistajien kuuleminen on alusta saakka ollut oleellista Gullkronan suojelualueen suunnittelussa.

image/svg+xml

Tieto vedenalaisesta monimuotoisuudesta on karttunut, mutta sen lisäksi tarvitaan toimintaa. Elävä Itämeri -hankkeessa hyödynnetään upean VELMU-ohjelman tuloksia käytännön suojelutyössä.

Anna Klemelä, projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus, BSAG

Ota yhteyttä

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Anton Lehtinen

Suojelukoordinaattori, meriluonnon monimuotoisuus

+358 40 041 0878

anton.lehtinen@bsag.fi

Hankkeessa mukana

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml