Siirry pääsisältöön

Kerääjäkasvit ja maan kuohkeutus ovat tärkeimpiä keinoja poistaa perintöfosforia ja lisätä maaperän hiiltä pelloilla

Uudistava viljely Tieteellinen artikkeli

Artikkelin otsikko: Cover crops and soil loosening are key components for managing P and C stocks in agricultural soils

Tekijät: Mattila Tuomas

Julkaisu: Soil use and management

Vuosi: 2023

Maatalousmaihin Suomessa ja muualla Euroopassa on viime vuosikymmeninä kertynyt fosforia samalla kun ne ovat menettäneet hiiltä. Lisäksi maaperän rakenne on heikentynyt koneiden kasvaneen painon myötä. Suuret pyöräkuormat tiivistävät maan syvempiä kerroksia, mikä vaikeuttaa juurten kasvua ja johtaa pienempiin satoihin. Entistä pienempien satojen myötä edelleen vähemmän hiiltä päätyy maaperään ja vähemmän fosforia poistuu sadon mukana.

Fosforin ylijäämän pienentämiseksi pelloilla fosforitasapainon tulisi olla voimakkaasti negatiivinen vuosikymmenien ajan, mikä vaatii runsasta biomassatuotantoa. Heikosti tuottavissa osissa peltoja fosforin kertyminen on luonut paikallisia riskikohteita, joissa on tyypillistä maan tiivistyminen ja huono kuivatus. Nämä kohteet voivat olla vain 1–6 % maatalousmaiseman pinta-alasta, mutta ne muodostavat suuren riskin vesistöille. Näiden riskialueiden tunnistaminen ja niihin kohdistetut fosforin poistotoimenpiteet voivat olla keskeinen strategia fosforipäästöjen vähentämiseksi.

Fosforin poistamisen onnistumiseksi maaperän tiivistymiä on todennäköisesti korjattava kuohkeuttamalla maata, minkä lisäksi on käytettävä kerääjäkasveja, jotka käyttävät kasvuunsa maahan kertynyttä fosforia. Kerääjäkasvit voivat vähentää liukoisen fosforin päästöjä huomattavasti sekä parantaa peltojen vesitaloutta ja maan rakennetta. Lisäksi kasvipeitteen lisääminen on merkittävimpiä keinoja lisätä hiilensidontaa. Tämä maanparannusmenetelmä voikin olla erittäin monihyötyinen, lisäten myös hiilensidontaa ja sadon tuottavuutta.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml