Ekologista ruoantuotantoa vai viherpesua? Keskustelutilaisuus Tiedekulmassa 22.9.
Euroopan luomutuotannon päivää vietetään 23.9.2025. Juhlan aattona on ajankohtaista puhua luomutuotannosta ja sen asemasta suomalaisessa ruokajärjestelmässä. Mitä tarkoitetaan agroekologisilla tuotantomenetelmillä ja uudistavalla viljelyllä? Onko ne eri asia kuin luomutuotanto vai vain erilaisia polkuja samaan tavoitteeseen? Miksi luomun rinnalle tarvitaan uusia ekologisesta kestävyydestä viestiviä tuotantomuotoja ja merkintöjä? Onko ne markkinointipuhetta vai aitoa tarvetta kehittää kestävää tuotantoa?
Paikka
Tiedekulma
Aika
Maanantaina 22.9.2025 klo 13.00-15.00
Lisätietoja
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Pyydämme kuitenkin ilmoittautumaan tapahtumaan ennakkoon, jotta pystymme lähettämään tapahtuman etäosallistumislinkin ilmoittautuneille ja informoimaan mahdollisista ohjelmamuutoksista.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Luomuinstituutti ja BSAG.
Luomua, uudistavaa vai agroekologista tuotantoa?
Se, miten ruokamme tuotetaan, on avainasemassa, kun pohdimme ratkaisuja aikamme suurimpiin ympäristöongelmiin. Luomu, agroekologia ja uudistava viljely tarjoavat erilaisia lähestymistapoja, joilla ruoantuotantoa voidaan kehittää pois maaperää kuluttavasta ja ympäristöä kuormittavasta maataloudesta. Näillä menetelmillä pyritään muun muassa vahvistamaan maaperän kasvukuntoa, lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja parantamaan ruoantuotannon sopeutumiskykyä ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.
Kuluttajille ei saa nykyään väittää tuotteiden ”vihreydestä” mitä vaan. Tämä haastaa myös ruoantuottajia todentamaan eri keinoin kestävyyttä. Millaisia väitteitä uskaltaa ruoasta ja sen tuotantotavasta esittää? Mitä luomutuotteista saa sanoa? Entä, mitä kuluttajat tästä kaikesta lopulta ajattelevat?
Tilaisuudessa tarkastellaan tutkimuksen näkökulmasta monipuolisesti eri tuotantomenetelmiä. Tapahtuma striimataan ja julkaistaan tallenteena Luomuinstituutin YouTube-kanavalla.
OHJELMA
Tervetulosanat ja johdatus tilaisuuden ohjelmaan
Sari Iivonen, Luomuinstituutti
Alustuspuheenvuoro: Agroekologia ja luomu tutuiksi
Johan Ekroos, Helsingin yliopisto
Parikeskustelu: Mitä uudistavalla viljelyllä tarkoitetaan ja mitä siinä uudistetaan?
Keskustelijoina akatemiatutkija Galina Kallio Helsingin yliopistosta ja johtava tutkija Tuomas Mattila Suomen ympäristökeskuksesta
Alustuspuheenvuoro: Ruokatuotteisiin liittyvät ympäristöväittämät ja kehittyvä lainsäädäntö
Marita Kettunen, tutkija, Luke
Paneelikeskustelu: Kestävän viljelyn kehittämistä vai mielikuvilla markkinointia?
Keskustelijoina mukana:
- Pieta Jarva, Strategiajohtaja, BSAG
- Aura Lamminparras, Toiminnanjohtaja, Pro Luomu
- Kyösti Pennanen, Tutkimusjohtaja, Vaasan yliopisto
- Juha-Matti Katajajuuri, Ryhmäpäällikkö, Luke
Paneelikeskustelun juontaa Sari Iivonen
Yhteenveto ja eväät kotimatkalle
Maanviljelijä Juuso Joona


OTA YHTEYTTÄ


Uudistavan maatalouden uutiskirje
Liity tilaajaksi ja pysy kärryillä, miten uudistavan maatalouden valtavirtaistaminen etenee.