Siirry pääsisältöön

Ekologista ruoantuotantoa vai viherpesua? Keskustelutilaisuus Tiedekulmassa 22.9.

Tapahtuma Uudistava maatalous

Euroopan luomutuotannon päivää vietetään 23.9.2025. Juhlan aattona on ajankohtaista puhua luomutuotannosta ja sen asemasta suomalaisessa ruokajärjestelmässä. Mitä tarkoitetaan agroekologisilla tuotantomenetelmillä ja uudistavalla viljelyllä? Onko ne eri asia kuin luomutuotanto vai vain erilaisia polkuja samaan tavoitteeseen? Miksi luomun rinnalle tarvitaan uusia ekologisesta kestävyydestä viestiviä tuotantomuotoja ja merkintöjä? Onko ne markkinointipuhetta vai aitoa tarvetta kehittää kestävää tuotantoa?

Paikka

Tiedekulma

Aika

Maanantaina 22.9.2025 klo 13.00-15.00

Lisätietoja

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Pyydämme kuitenkin ilmoittautumaan tapahtumaan ennakkoon, jotta pystymme lähettämään tapahtuman etäosallistumislinkin ilmoittautuneille ja informoimaan mahdollisista ohjelmamuutoksista.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Luomuinstituutti ja BSAG.

Luomua, uudistavaa vai agroekologista tuotantoa?

Se, miten ruokamme tuotetaan, on avainasemassa, kun pohdimme ratkaisuja aikamme suurimpiin ympäristöongelmiin. Luomu, agroekologia ja uudistava viljely tarjoavat erilaisia lähestymistapoja, joilla ruoantuotantoa voidaan kehittää pois maaperää kuluttavasta ja ympäristöä kuormittavasta maataloudesta. Näillä menetelmillä pyritään muun muassa vahvistamaan maaperän kasvukuntoa, lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja parantamaan ruoantuotannon sopeutumiskykyä ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

Kuluttajille ei saa nykyään väittää tuotteiden ”vihreydestä” mitä vaan. Tämä haastaa myös ruoantuottajia todentamaan eri keinoin kestävyyttä. Millaisia väitteitä uskaltaa ruoasta ja sen tuotantotavasta esittää? Mitä luomutuotteista saa sanoa? Entä, mitä kuluttajat tästä kaikesta lopulta ajattelevat?

Tilaisuudessa tarkastellaan tutkimuksen näkökulmasta monipuolisesti eri tuotantomenetelmiä. Tapahtuma striimataan ja julkaistaan tallenteena Luomuinstituutin YouTube-kanavalla.

OHJELMA

13.00-13.05

Tervetulosanat ja johdatus tilaisuuden ohjelmaan

Sari Iivonen, Luomuinstituutti

13.05-13.20

Alustuspuheenvuoro: Agroekologia ja luomu tutuiksi

 Johan Ekroos, Helsingin yliopisto

13.20-13.55

Parikeskustelu: Mitä uudistavalla viljelyllä tarkoitetaan ja mitä siinä uudistetaan?

Keskustelijoina akatemiatutkija Galina Kallio Helsingin yliopistosta ja johtava tutkija Tuomas Mattila Suomen ympäristökeskuksesta

13.55 -14.10

Alustuspuheenvuoro: Ruokatuotteisiin liittyvät ympäristöväittämät ja kehittyvä lainsäädäntö

Marita Kettunen, tutkija, Luke

14.10 -14.50

Paneelikeskustelu: Kestävän viljelyn kehittämistä vai mielikuvilla markkinointia?

Keskustelijoina mukana:

  • Pieta Jarva, Strategiajohtaja, BSAG
  • Aura Lamminparras, Toiminnanjohtaja, Pro Luomu
  • Kyösti Pennanen, Tutkimusjohtaja, Vaasan yliopisto
  • Juha-Matti Katajajuuri, Ryhmäpäällikkö, Luke

Paneelikeskustelun juontaa Sari Iivonen

14.50-15.00

Yhteenveto ja eväät kotimatkalle

Maanviljelijä Juuso Joona

image/svg+xml

OTA YHTEYTTÄ

Pieta Jarva

Strategiajohtaja

+358 50 338 1096

pieta.jarva@bsag.fi

Julia Kajas

Suunnittelija, uudistava maatalous ja viestintä

+358 40 092 6121

julia.kajas@bsag.fi

Uudistavan maatalouden uutiskirje

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml