fbpx

Vastuullinen merenkulku

Yhteistyöllä kohti pienempiä ravinnepäästöjä Itämereen

Merenkulusta aiheutuvalla ravinnekuormituksella on vaikutusta Itämeren elämään. Merenpohjan happikato ja laajojen levälauttojen syntyminen sekä lajien väheneminen ovat muutamia ravinnepäästöjen seurauksista. Baltic Sea Action Groupin käynnistämän Vastuullinen merenkulku -hankkeen tavoitteena on kasvattaa satamiin purettujen jätteiden määrää vapaaehtoisten tekojen avulla.

Vastuulliset merenkulun toimijat, mm Suomen, Ruotsin ja Viron välillä liikennöivät autolautat sekä reittiliikenteessä toimivat rahtialukset, jättävät jo nyt kaiken jätteen maihin. Itämerellä liikennöi päivittäin kuitenkin noin 2 000 alusta, joista 95 % on rahtialuksia. Näillä aluksilla työskentelee arviolta 25 000 henkilöä. Alusten harmaa vesi, käsitelty käymälävesi ja ruokajäte, jotka sisältävät bakteereja ja mikromuoveja, voidaan laillisesti purkaa Itämereen.

Hankkeessa kehitetään keinoja meriliikenteen päästöjen vähentämiseksi. Suomen satamiin suuntaaville aluksille esimerkiksi levitetään tietoa Itämerellä käytössä olevasta No Special Fee -järjestelmästä, joka kannustaa purkamaan jätteet satamiin sekä kerrotaan Itämeren erikoispiirteistä muihin meriin verrattuna. Paremman hankinnan, suunnittelun ja käsittelyn kautta hankkeessa ohjataan myös ruokajätteen vähentämiseen.

Hankkeen ytimessä on rakentava yhteistyö alan toimijoiden kesken. Yhteistyötä tehdään meriklusterin yritysten ja etujärjestöjen sekä viranomaisten ja tutkijoiden kanssa. Hankkeessa tehdään myös tutkimus- ja selvitystyötä, joka antaa lisätietoa meriliikenteen ympäristövaikutuksista.

Lue hankkeen uutisia tai tutustu Baltic Sea Waste Fee -infoon

 

Katso Ilkka Herlinin mietteitä meriliikenteestä

 

BSAG:n vetämä vastuullisen meriliikenteen hanke ”Harmaiden vesien ja ruokajätteen vastuullinen käsittely Itämerellä” on kaksivuotinen ja saa rahoituksensa Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelmasta 2014–2020.

Kysy lisää

Elisa Mikkolainen

+358 40 660 1829 elisa.mikkolainen@bsag.fi

Lahjoita