Siirry pääsisältöön

Sienijuurten karikkeen hajoamisnopeus vaikuttaa maaperän hiilenkiertoon

Uudistava viljely Tieteellinen artikkeli

Artikkelin otsikko: Mycelium chemistry differs markedly between ectomycorrhizal and arbuscular mycorrhizal fungi

Tekijät: Huang, Weilin ym.

Julkaisu: Communications biology

Vuosi: 2022

Maaperän hiilen kierto on välttämätöntä ekosysteemien toiminnalle ja tärkeä tekijä ilmastonmuutoksen hidastamiselle. Keskeinen tiedon puute aihealueella liittyy hiilen päätymiseen maan alle ja siihen, miten tämä vaikuttaa vakaisiin hiilivarastoihin. Maaperään tulevan hiilen kemiallinen laatu vaikuttaa merkittävästi karikkeen hajoamiseen ja maaperän hiilen liikkumiseen.

Sienijuurisienet elävät kasvin juuriston kanssa symbioosissa muodostaen sienijuuren, mykorritsan. Sienijuurisienet ovat yksi vallitseva maaperän mikrobihiilen varastoista, mutta niiden karikelaadusta ei tiedetä paljon, mikä johtaa epävarmuuksiin maaperän hiilen dynamiikan arvioimisessa.

Tutkimuksessa selvitettiin keräsienijuuren ja pintasienijuuren karikkeen hajoavuutta käyttämällä koeputkiviljelyllä saatuja näytteitä. Selvisi, että keräsienijuuren ja pintasienijuuren rihmastojen kemiallinen koostumus eroaa huomattavasti.

Tulokset viittaavat siihen, että eri sienijuurien hajoamistapojen eroavaisuudet voivat olla tärkeä osa maaperän hiilenkiertoa. Sama on jo huomattu kasvikarikkeen eroavaisuuksista maanpinnalla.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml