
KEHITÄ TILAN TOIMINTAA JA PARANNA MAAN KASVUKUNTOA UUDISTAJAN AVULLA
Uudistaja – maatilan kehitystyökalu, tukee viljelijää tilan sekä oman osaamisen kehityksessä kohti parempaa maan kasvukuntoa. Työkalu on maksuton ja tarjoaa käytännönläheisen toimintamallin maatilan johtamiseen. Sen avulla viljelijä hahmottaa tilan nykytilanteen, asettaa tavoitteita kehitystyöhön, suunnittelee konkreettiset toimenpiteet ja seuraa niiden edistymistä – omaan tilaansa sopivalla tavalla.
ILMOITTAUDU LANSEERAUSTAPAHTUMAAN 22.9.2025
Uudistaja julkaistaan syyskuussa webinaarissa – ilmoittaudu mukaan ja kuule lisää uudistavan viljelyn ja Uudistajan hyödyistä maatilalle.

Webinaari: Viljelyyn lisää kannattavuutta ja varmemmat sadot: apuna Uudistaja – maatilan kehitystyökalu
Webinaarissa kuullaan tuoreita tutkimustuloksia uudistavasta viljelystä sekä Suomesta, että Euroopasta. Lisäksi päästään tutustumaan Uudistajaan ja kuulemaan viljelijöiden kokemuksia sen käytöstä sekä kehitystyöstä.
JULKAISUUN AIKAA JÄLJELLÄ
UUDISTAJA – VILJELIJÄLTÄ VILJELIJÄLLE
Uudistaja on kehitetty yhteistyössä aktiivisen viljelijäjoukon kanssa, jotka ovat
perehtyneet maan kasvukunnon parantamiseen omilla tiloillaan. Työpajojen ja kokeilujen
kautta he ovat muotoilleet työkalusta viljelijän arkeen sopivan, käytännönläheisen kokonaisuuden.


”Uudistaja tuo viljelyyn suunnitelmallisuutta ja päätöksentekoon selkeyttä”
Uudstajaa kehittänyt viljelijä, Tage Stam, Lassaksen tila
UUDISTAJA – MAATILAN KEHITYSTYÖKALU
VILJELIJÄLTÄ VILJELIJÄLLE
MIKÄ?
Käytännönläheinen työkalu uudistavan viljelyn siirtymän ja toteutuksen tueksi tilalla.
Hahmota nykytilanne, aseta tavoitteita, seuraa edistymistä, tarkista tulokset, määrittele seuraavat askeleet.
HYÖDYT VILJELIJÄLLE
Uudistaja kehittää viljelijän johtamistaitoja ja osaamista. Sen tukee omien ratkaisujen suunnittelussa ja jäsentämisessä.
Työkalu tarjoaa myös selkeän rakeenteen tilan toiminnan kehittämiseen suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti.
VILJELIJÖIDEN KEHITTÄMÄ
Uudistaja on kehitetty yhteistyössä viljelijöiden ja asiantuntijoiden kanssa. Näin ollaan voitu varmistaa, että se vastaa uudistavan viljelijän arjen tarpeisiin.
MIKSI UUDISTAVA VILJELY?
Parempi kasvukunto
Parantaa pellon kasvukuntoa ja tilan kannattavuutta, sekä lisää satovarmuutta vaihtelevissa sääoloissa.
Vähemmän ostopanoksia
Vähentää viljelijän riippuvuutta ostopanoksista.
Lisää monimuotoisuutta
Lisää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa Itämeren suojelussa.
Ilmastohyötyjä
Hillitsee ilmastonmuutosta sitomalla hiiltä maaperään.
Uudistaja tuo uudistavan viljelyn käytäntöön – suunnitelmallisesti, kokonaisvaltaisesti ja viljelijän näkökulmasta
UUDISTAVAN VILJELYN SIIRTYMÄN TUEKSI
Q&A – KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA
Mikä on Carbon Action -alusta?
Carbon Action -alusta on BSAG:n vetämää yhteistyötä, jossa tutkijat, viljelijät ja yritykset toimivat yhdessä ilmastonmuutosta ja luontokatoa hillitsevän sekä satovarmuutta ja vesistöjen tilaa parantavan uudistavan viljelyn edistämiseksi. Ilmatieteen laitos koordinoi alustalla olevia monitieteisiä tutkimushankkeita, joita yhdistää tavoite edistää maaperän hiilensidontaa.
Mitä tarkoittaa uudistava viljely?
Uudistava viljely on viljelytapa, jolla pyritään ruoantuotannon yhteydessä parantamaan maaperän kasvukuntoa, vesiensuojelua ja maatalousekosysteemien tilaa jatkuvasti ja kokonaisvaltaisesti.
Käsite uudistava viljely painottaa kokonaisen maatalousjärjestelmän sijaan tiloilla tehtäviä käytännön toimia ja viljelymenetelmiä. Näitä ovat mm. ympärivuotisen kasvipeitteisyyden lisääminen, maan muokkauksen minimointi, viljelykiertojen monipuolistaminen sekä tilannetajuisen laidunnuksen soveltaminen.
Menetelmien tavoitteina ovat hiilen varastoituminen peltomaahan, varmemmat sadot sekä tehokkaampi ravinteiden kierrätys. Lisäksi näillä viljelytavoilla pyritään parantamaan pelto- ja vesiekosysteemien tilaa ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Pellon toimiva vesitalous ja hyvä maan rakenne ovat uudistavan viljelyn perusta.
Mitä tarkoittaa hiiliviljely?
Hiiliviljely on viljelytapa, jolla pyritään ruoantuotannon yhteydessä lisäämään hiilen pitkäaikaista varastoitumista maaperään sekä vähentämään peltomaan kasvihuonekaasupäästöjä.
Käsite korostaa viljelymenetelmien vaikutuksia hiilensidontaan. Käytännössä hiiltä sitovilla toimilla on muitakin hyötyjä, kuten multavuuden ja satovarmuuden paraneminen.
Hiilen pitkäaikainen varastoituminen maaperään kasvien avulla on monivaiheinen prosessi. Kasvit tuottavat auringon valosta ja ilmakehän hiilestä yhteytyksen avulla sokereita, jotka ruokkivat maaperän mikrobeita. Mikrobien toiminta kerryttää peltomaahan hiiliyhdisteitä, jotka sitovat maahiukkasia yhteen maamuruiksi. Kestävä mururakenne kertoo, että maassa on elämää. Maahiukkasten pinnoille ja maamurujen sisään kertyvät hiiliyhdisteet kasvattavat maaperän hiilivarastoa. Tutustu maatalousmaan hiilensidonnan perusperiaatteisiin BSAG: Hiilioppaan avulla.
Huomionarvoista hiiliviljelyssä on myös, että toimet on tehtävä aina maalajikohtaisesti ja pyrittävä joko lisäämään tai ylläpitämään maaperän hiilivarastoja. Esimerkiksi savimailla on usein järkevää pyrkiä lisäämään hiiltä multavuuden lisäämiseksi. Turvemaihin ei lähtökohtaisesti pysty hiiltä lisäämään, vaan niiden kohdalla parempi pyrkiä vähentämään hiilen karkaamista ilmakehään.
CARBON ACTION -KLUBI
Carbon Action -klubi on maksuton ja kaikille avoin viljelijäverkosto, joka tarjoaa
jäsenilleen ajantasaista tietoa uudistavan viljelyn menetelmistä sekä hyödyllisiä
materiaaleja ja monipuolisia tapahtumia webinaareista peltopäiviin. Klubin jäsenenä
pääset verkostoitumaan muiden uudistavasta maataloudesta kiinnostuneiden viljelijöiden kanssa.