Siirry pääsisältöön

4 800 hehtaaria arvokasta meriluontoa ja 2 200 maatalouden kehittäjää

Blogi

BSAG:n toimintakertomus vuodelle 2022 on julkaistu. Vaikka ympäristö- ja yhteiskunnalliset kriisit tuntuivat kasautuvan ympärillä vuonna, niin Baltic Sea Action Groupin (BSAG) toiminnan kannalta vuosi 2022 toi onnistumisia ja kasvua. Tekemäämme työtä tarvitaan entistäkin enemmän, toteavat toimitusjohtaja Laura Höijer ja strategiajohtaja Pieta Jarva esipuheessaan.

Vuonna 2022 Itämerestä puhuttiin Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi entistä enemmän turvallisuuspolitiikan näkökulmasta. Vihdoin järjestetty Montrealin biodiversiteettikokous nosti luontokadon otsikoihin ja EU-sääntely toi sen yritysten agendoille. Kriisinkestävän ruoantuotannon ja lannoiteomavaraisuuden vuoksi tarve maatalouden kestävyysmurrokselle alkoi näyttäytyä välttämättömyytenä entistä laajemmalle joukolle.

Entistä laajempi joukko edistämässä uudistavaa maataloutta

Edistimme uudistavaa maataloutta Itämeren ravinnekuormituksen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Carbon Action -alustan työ laajeni entisestään: yritysten määrä kasvoi, uusia tutkimushankkeita aloitettiin, viljelijöitä liittyi Carbon Action -klubiin ja veimme Uudistavan viljelyn e-opiston myös Ruotsiin. Kesällä BSAG teki laajan Suomi-kiertueen, kiersimme ahkerasti pelloilla ja pientareilla, ja tavoitimme satoja viljelijöitä. Osana Carbon Action -toimintaa 16 neuvojaa valmistui maan kasvukunnon huippuosaajiksi.

Vaikutimme aktiivisesti myös yhteiskunnan sääntelyn tasolla. BSAG oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että Suomen CAP-suunnitelma vuosille 2023–2027 sisältää uusia hiiliviljelyä ja ravinteiden kierrätystä edistäviä toimia. EU-tasolla puolestaan onnistuimme vaikuttamaan hiilensidonnan vapaaehtoismarkkinoihin liittyvään lakivalmisteluun.

Toimitusjohtaja Laura Höijer (oik.) ja strategiajohtaja Pieta Jarva (vas.) nauttivat ohrapuuroa Qvidjan Carbon Action -tilalla Paraisilla. 

Harppaus Itämeren meriluonnon suojelussa

Itämeren meriluonnon suojelussa otimme harppauksen eteenpäin vuoden 2022 syksyllä, kun koordinoimme 4 800 hehtaarin kokoisen merellisen suojelualueen perustamista. Saaristomeren suurin yksityisten maanomistajien perustama merensuojelualue toimii nyt esimerkkinä seuraaville.

Toimijat yhteen vähentämään meriliikenteen jätevesipäästöjä

Meriliikenteen päästöjen vähentämiseksi kokosimme alan toimijat yhteen Ship Waste Action – aloitteeseen, jossa laivojen jätevedet puretaan Itämeren sijasta satamiin ja ohjataan sieltä edelleen hyötykäyttöön. Vuoden 2022 aikana nähtiin, että aloitteeseemme osallistuvat laivat ja satamat ovat muuttaneet toimintatapojaan pysyvästi.

Vuoden 2022 aikana terävöitimme strategiaamme ja sanoitimme toimintaamme uudelleen. Uudistimme myös säätiön verkkosivut ja visuaalista ilmettä. Vaikka maailmalla myllersi ympärillä, motivoitunut työyhteisömme pärjäsi haasteiden keskellä hyvin. Avoin ja vuorovaikutteinen työyhteisö on tärkeä voimavaramme, jota vaalimme ja kehitämme. Kokonaisuudessaan BSAG:lla oli hieno ja toiminnantäyteinen vuosi. Niin BSAG:n väki kuin kumppanimme tekevät työtä Itämeren pelastamiseksi sitoutuneesti ja suurella innolla. Ja hyvä niin, koska olemme kaikki suurten haasteiden edessä. Syventyviä ympäristökriisejä kukaan ei voi ratkaista yksin. Olemme valtavan iloisia ja ylpeitä siitä, mitä saamme aikaan Itämeren, ilmaston, luonnon ja samalla ihmisten hyväksi. Näytetään yhdessä tekojen kautta, että muutos on mahdollista

OTA YHTEYTTÄ

Laura Höijer

Toimitusjohtaja 31.8.2023 asti.

Pieta Jarva

Strategiajohtaja

+358 50 338 1096

pieta.jarva@bsag.fi

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml